Volkstuin van Bemar

Kaki

Diospyros kaki ook bekend als kakiboom en sharonfruit is een exotische fruitboom. In april/mei komt bloeit de mooie gele bloesem. In de herfst verkleuren de bladeren mooi geel/rood.De vruchten zijn rijp in november.Het ras wat wij hebben staan heet Kaki Ciocalotino.Deze soort is winterhard tot – 10.Hij is ook zelfbestuivend.

kaki

De kakiboom kan zonder problemen tegen onze winters en is goed winterhard.
De vruchten zijn in het najaar rijp, zelfs een nachtvorst over de vruchten versnelt de rijping.
Hoe rijper de vrucht, hoe zoeter. In de regel plukken wij de vruchten eind oktober begin november.Zijn de vruchten nog niet rijp asl je ze geplukt hebt, dan kun je ze met wat appels in een papierenzak leggen. Door een stof [etheen] die in de appels zit, worden de kakivruchten rijp.
De vruchten blijven ongeveer tot 4 weken goed in de koelkast. Wilt u ze langer bewaren, dan kunnen de vruchten in zijn geheel ingevroren worden.

Kaki lijkt een beetje op een tomaat. De naam komt van het dal in Israël waar men deze vruchten kweekt.’Sharon Fruit’ is een merknaam en Kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort.Kaki is dus net zo’n verzamelnaam als appel of peer.Je kunt de vrucht eventueel schillen, maar ook zo uit het vuistje eten.De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen of mango.

Kaki is een vruchtenfamilie die zijn oorsprong kent in China.Daar wordt het fruit al eeuwenlang geroemd om zijn geneeskrachtige eigenschappen.Er wordt van gezegd dat het, gekookt, diarreeklachten remt en gedroogd kan helpen bij problemen met de luchtwegen of een droge hoest.Het sap wordt zelfs gebruikt tegen hoge bloeddruk.

De oude Grieken noemden de vrucht het ‘fruit van de goden’.

2018

Deze vruchten hebben wij op 28-10-2018 geplukt vanaf onze boom.Ze zijn nog niet rijp,maar ik heb gelezen dat als je ze in een zak met appels doet, ze snel rijp worden.De natuurlijke etheen die de appelen uitwasemen, versnellen de rijping van de kaki.

kaki oogst

2019

Dit jaar lieten we de vruchten wat langer hangen.Ik plukte ze op 14-11-2019. Ze waren nog niet zo oranje als vorig jaar in oktober, maar omdat de vogels er ook aan begonnen zijn, heb ik ze geplukt.Ze rijpen nu binnen verder.

kakivrucht
november 2019

De boom snoeien

De boom kan makkelijk gesnoeid worden.Doe dat in de maanden oktober-november of in de maand mei.Snoei de boom in vorm.

Wat kan ik met Kaki?

  • gratineren met geitenkaas
  • in een vruchtensalade met kiwi
  • in een salade met noten en kaas
  • als voorgerecht met parmaham
  • onrijp in chutneys en compote
  • in plakjes bij kipgerechten
  • als puree (ook voor baby’s en kinderen)
  • zo uit de hand als tussendoortje
  • in talloze desserts (ook in combinatie met andere fruit)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *