Schoenen mysterie………..

In mijn archief vond ik nog wat foto’s van vergeten schoenen. Op wandelingen die we maakten, troffen we verschillende keren schoenen aan. Vergeten? Hangend aan een bord, staand naast een berg voederbieten….. .Het intrigeert mij wel, je mist je schoenen toch wel?

Het zal een mysterie blijven of heel toevallig moet iemand die dit leest zijn schoenen herkennen……..

vergeten schoenen
In een natuurgebied op Schouwen Duiveland
Naast een berg voederbieten op Zuid Beveland
Bij de pijlers van de Zeelandbrug
in het park
Zuid Frankrijk, Vogue. In een nisje in een steegje, 1 schoen….met mondkapje

Het zijn niet eens versleten schoenen. Laat je fantasie de vrije loop, je kunt er van alles bij verzinnen.

Historie

Aangenomen wordt dat in de periode 15.000 – 12.000 voor Christus schoeisel voor het eerst in gebruik genomen werd. Deze ‘schoenen’ waren gemaakt van dierenhuiden en voornamelijk bedoeld als bescherming tegen de kou. De huid maakte men schoon met vuurstenen en werd ingewreven met vet of rode oker, een pigment dat ook werd gebruikt bij het maken van wandschilderingen. Hierdoor kreeg het leer een soepele pasvorm. Dit werd vervolgens met een soort riempje om de voeten gebonden.

Meer lezen over de ontwikkeling van de schoen? [ klik]

Gezegden met een schoen

  • Iets achten als een oude schoen. …
  • weten waar de schoen wringt. …
  • Hij loopt een beste schoen. …
  • Hij wil zijn schoen op Edom werpen. …
  • De schoonste schoen wordt ook een sloffer. …
  • Weten waar iemand de schoen wringt. …
  • Wie de schoen past, trekt hem aan.

18 gedachten over “Schoenen mysterie………..

  1. Heel bijzonder dei plaatsen waar je die schoen hebt gevonden
    heb ook wel eens aan elkaar geknoopt schoenen aan lantarens zien hangen en in bomen
    maar bij een bieten berg nog nooit 🙂

  2. Hier is het verhaal van één zo’n paar. De zoon van een toenmalige collega was eens op zijn sokken naar huis gekomen omdat zijn schoenen in de modder waren blijven steken tijdens een bosspel. Collega boos natuurlijk, vooral omdat z’n steunzolen er ook nog in zaten.

    De veters aan elkaar binden en zo omhoog werpen wil iets zeggen bij de jeugd geloof ik, in het Antwerpse stadspark heb je ’n boom vol schoenen.

    • In de modder vast blijven steken, daar kan ik mw wel wat bij voorstellen. Ik ben benieuwd naar die boom, Eline! Misschien dat ze er dan oude schoenen in gooien?

  3. Heb er ook al gezien.. en het valt me dan altijd op dat ze helemaal nog niet versleten zijn.. want dát zag je vroeger wel vaker, dat mensen die dan zomaar ergens achter lieten. Die bij die bieten lijkt me wel een soort van grap hehe.. net alsof er iemand door die lading bieten verrast werd en eronder ligt..! 🙂

  4. Heb het ook al erg vaak gezien en kan er alleen maar uit afleiden dat mensen zich echt niet meer herinneren waar ze van schoenen hebben gewisseld hebben, ,zeker als het een paar betreft.
    Ik vind het ook altijd een raar gegeven

  5. Bijzondere foto’s van verlaten schoenen. Die bij de suikerbieten kan ik nog wel plaatsen. Deze man heeft waarschijnlijk oude schoenen voor op de tractor en deze wil wil hij vast niet vuil maken. De bietenoogst is een modderige bedoening! Daar weet van mee te praten. Als de bieten worden geoogst zijn de wegen modder paden. Mijn auto ziet er dan uit alsof ik de Dakar race heb gereden.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!