Nieuw jaar, nieuwe kansen

Een nieuw jaar met weer nieuwe kansen. Een tuinseizoen waarvan we nog niet weten wat het zal worden, nat, koud, heet, droog?

Nieuwjaarsdag ,na een onrustige nacht hier met de hele nacht door vuurwerk[ hoezo verbod? ], begon ik met zaden bestellen. Altijd een leuke klus, in gedachten zie ik alles alweer groeien en bloeien. Met het zachte weer besloten we naar de tuin te gaan om te gaan snoeien. Alle fruitbomen, bessenstruiken, druiven moesten nog gesnoeid worden en daar was het nu een prima temp voor. Onze tuinburen waren er ook en na een praatje en de nieuwjaarswensen over en weer gingen we aan de slag.

Terwijl ik de druiven en struiken deed, begon echtgenoot aan de appelbomen. Toen hij klaar was, vond ik het wel heel drastisch gesnoeid, maar volgens hem komt het weer goed…☺

Wil je nalezen hoe je druiven snoeit, kun je mijn blog hierover nalezen[ klik]

Ik was wat minder rigoureus met de rode bessenstruiken…die heb ik alleen wat ingekort, een derde van iedere tak en naar binnen groeiende takken weg geknipt

Nu zitten we wel weer met een berg snoeihout. Vorig jaar knipte ik zittend in mijn rolstoel alles in stukjes , of ik dat dit jaar ook ga doen weet ik nog niet. Het is wel weer veel……..en nu kan ik lopen☺dus misschien dat het gewoon naar de stort gaat.

Bollen

Met de kerst had ik nog een kistje met alliumbollen gekregen, dus die moesten ook de grond in. Ik ben gek op van die grote bollen, dus kan me er nu al op verheugen.

In de tuin zie ik her en der al bollen boven de grond komen.Met het zonnetje erbij leek het gisteren echt al voorjaar. De thermometer gaf 14 graden aan. Heerlijk, we dronken koffie en aten onze boterham weer lekker buiten…….

De helleborus bloeit alweer……..

De sedum loopt al weer uit……

Laatste oogst eruit

Voordat het nieuwe seizoen kan beginnen, moet de laatste oogst eruit. We plukten de spruiten voor dochterlief en we haalden alle winterpenen uit de grond. Het zijn er erg veel, een big shopper vol, dus naast vaak wortelsoep en hutspot eten, moeten we ook maar wat weggeven.

Wil je ook eens wortelsoep maken, dan kun je mijn recept bekijken, klik hier

Thuis in het slaapkamerraam staan naast de wonderbomen in wording, twee stekken die ik van de uitlopers van de zoete aardappelen haalde in oktober. Daar komen nu nieuwe blaadjes boven de grond……

Kortom, nieuwjaar, een nieuw tuinseizoen is weer van start gegaan…………

27 gedachten over “Nieuw jaar, nieuwe kansen

 1. Inderdaad meer dan tijd om de druif te snoeien en dit wegens de zachte temperaturen. Hopelijk krijgen we in de toekomst wat minder regen want hier is de grond meer dan verzadigd, en het begint weer te gieten. Ik wens je dit jaar heel veel gezellige momenten in je tuin en toch ook een geslaagde oogst.

 2. Spannend hé. Ik kijk hier ook echt naar uit. Het grootste deel is klaar maar door de rug moet ik nog 1 vijfde van de tuin verder opruimen en hoop dat ik het klaar krijg. Voor het zware werk heb ik een tuinman die 2 keer per jaar komt.
  Op mijn leeftijd kruip je niet meer in bomen.
  Wens je veel tuinplezier in 2022

 3. Ja, het begint te kriebelen. wij gaan eind januari voor een week of twee naar Frankrijk. Snoeien en verder kijken we wat we al in de tuin kunnen doen.

 4. Mijn lapje ligt ook klaar…, omgewoeld op 31 december…, na natuurlijk eerst de laatste heerlijkheden (yacon bv.) uit te graven.
  LiIe(f)s.

 5. Er komt duidelijk al leven in jullie tuin, zo ook in de natuur. Nu maar hopen dat de vorst niet gaat toeslaan. Voor de komende twee weken lijkt dit niet het geval.

 6. Hai Margriet , een tipje : al het snoeihout door de versnipperaar en dan op de composthoop , ideaal . Moet je wel zo n apparaat hebben ahum. Een fijn tuin jaar voor jullie !

  • We hebben er 1 gehad, maar die ging stuk en toen besloten het of weg te brengen of zelf klein te knippen. Dikkere stammen stapelen we op voor de insecten.

 7. Ah ja.. ik heb ook een druif.. vooral voor de mooie donkerrode bladeren in de herfst (de vruchten worden ooit eetbaar)! Die moet ik eerdaags ook snoeien.. wist al wel dat je dat ongeveer in januari moet doen. Ik zal komende week ook de tuin eens ingaan.. er is altijd genoeg te doen aan snoeiwerk hè. Ik snoei altijd meteen ook de vlinderstruiken.. die kunnen ook pas in het voorjaar gekortwiekt worden, maar als het gaat sneeuwen wordt die vracht vaak te zwaar en dan scheuren die takken in. Kun je ze er beter al af hebben.
  M’n bollen heb ik in oktober al gepoot.. eens zien wat dat gaat worden. Er waren volgens mij ook alliums bij.. die vind ik ook zo mooi!

  • De druif kun je inderdaad deze maand het beste snoeien, anders komt de sapstroom weer op gang. Als je goed snoeit moet je je druiven best kunnen eten. Weet je welk ras je hebt?

   • Nee geen flauw idee meer.. heb die druif al zoooo lang.. het zijn blauwe.. da’s het enige dat ik weet.. de witte is eerder al weggevallen! Ik zie dat ik een lettertje vergat.. ze zijn gewoon nóóit eetbaar geweest hoor.. ik heb ze voor de sier hehe!

    • Misschien is het een Boskoop Glory. Wel jammer als je ze alleen voor de sier hebt, want met een warme zomer zou je misschien best veel zoete druiven kunnen plukken.Misschien is wat trossen dunnen een idee voor jullie?

     • Dan moeten er ook nog trossen aankomen natuurlijk.. vorig jaar heb ik niks gezien.. het jaar ervóór wél. Ik kan het weleens proberen, maar heb er weinig fiducie in hoor!

      • Druiventrossen krijg je alleen aan nieuw hout, misschien is hij te groot geworden en gaat er teveel energie naar de leggers? Beetje voeding in het voorjaar kan misschien ook helpen….koemestkorrels of wat bloedmeel…Ik doe maar een suggestie hoor, als je blij bent met de sierwaarde zou ik hem vooral zo laten……..

 8. Weer een leuk verhaal, ik kijk het voorjaar uit de grond..kan niet wachten en met het zonnetje is het heerlijk op de tuin.

Leuk als je een reactie achterlaat!