Ik ben gek op sla, of het nu in een rauwkost verwerkt is, als stamppot of wat rucola over mijn boterham, het maakt mij niet uit! Daarom heb ik ieder jaar sla in de tuin met meer of minder succes.
Pluksla
Al vanaf het begin heb ik pluksla in de tuin, in een bak of in de kas.Ik vind dat een ideaal plantje, je knipt af wat je nodig hebt en het groeit weer verder.Eigenlijk is het overal een succes, zowel in de kas, bak of in de tuin.
Pluk- of snijsla is iets steviger dan kropsla, maar vormt geen krop. Deze sla kan het hele seizoen door gezaaid en geoogst worden.
Ik heb dit jaar Amerikaanse Roodrand Snijsla of pluksla gekocht. Deze slasoort wordt zeer jong geoogst als het blad nog zacht en mals is. Dit sla ras heeft rood-groen licht gekruld blad. Snijsla kun je rauw als salade en als stoofsla eten.
Rucola
Rucola kan het hele jaar door in de volle grond gezaaid worden en vraagt alleen in de winter om een beetje beschutte plaats. Bij rucola moet je niet teveel tegelijk zaaien, want oogst je niet tijdig, dan schiet het snel door. Pluk af wat je nodig hebt, dan groeit het plantje daarna ook weer door.
Veldsla
Veldsla kun je ook het hele jaar door zaaien. Ik heb het twee keer in de herfst geprobeerd,maar vond dat niet geslaagd.Ik kreeg er geen mooie blaadjes van en het werd erg vies.In de kas in de winter is het wel goed gegaan.De foto hieronder laat de veldsla van februari 2018 zien in de kas.

Wij wonen 10 hoog op een appartement en ook op het balkon kun je veldsla goed houden.
Sla kweken in de volle grond
Je kunt sla ook kweken in de volle grond door gebruik te maken van afdekvlies. Dat kun je over het ingezaaide slabed of grond leggen en de zijkanten licht dichtgraven of met wat stenen vast leggen. Leg het vliesdoek er losjes op, je zult zien dat het doek met de plantjes mee zal groeien. Vliesdoek is geschikt voor een vroege slaoogst, je kunt de sla gewoon water geven door dit op het vliesdoek te gieten.Zelf til ik het liever even omhoog.
Sla zaaien
Deze winter[2019] heb ik sla thuis gezaaid en in de vensterbank laten opkomen. Ik heb dit gedaan om een extra vroege oogst te forceren.Of dat zal lukken weet ik nu dus nog niet.




Sla kan binnen 8 tot 12 weken, gerekend vanaf het zaaien, al klaar zijn om te oogsten (in voor- en najaar duurt het iets langer dan in de zomer). Je kunt haar bijna overal zaaien, afhankelijk ook van de periode/temperatuur waarin je haar zaait. Ik zag wel dat de plantjes snel naar het licht toe groeiden.Ik heb ze vrij snel overgepoot en diep in de grond gezet. Daarna heb ik ze verhuisd naar de kas op de tuin.
Als je zaait, bedek de zaadjes dan slechts heel dun met wat zand of zaaigrond, slazaden hebben graag wat licht bij de kieming. Binnen 1 tot 2 weken kiemen de zaadjes en een week of 2 later kun je de plantjes al uitplanten. Door de grond goed vochtig te maken kun je de plantjes met worteltjes en al voorzichtig uit het bakje halen en ze op hun definitieve plaats uitplanten.
2014:Fristina 2015: Fristina 2016: Fristina, Lollo Rossa, zaailint plulsla[ geen succes, er kwam amper iets op] 2017: Fristina , Lollo Rossa, gemengde pluksla 2017: Rucola:Selvatica frastagliata 2017: Red salad bowl, type rode eikebladsla