Slaapkamer,kraamkamer

Zoals vele moestuinders ben ik natuurlijk ook al gestart met zaaien.Op de tuin zelf is het uiteraard nog te koud en ook in de kas is de temperatuur nog te laag.Afgelopen week zijn we wel op ik geloof, de enige zonnige dag,een poosje bezig geweest op onze tuin.Ik heb de kas opgeruimd en klaar gemaakt voor het nieuwe seizoen.Vorig jaar had ik de twee bakken gevuld met zelf gemaakte makkelijke moestuinmix, die heb ik nu verrijkt met compost.

MM bak
MM bak

kraamkamer

Ondanks de zon was het toch maar 12 graden binnen. Als je zaait moet het toch wel rond de 20 graden zijn, willen de zaadjes ontkiemen.De oplossing is zoals bij zoveel tuinders : we hebben een brede vensterbank in de slaapkamer, dus daar is onze kraamkamer. Op Instagram heb ik al heel wat vensterbanken voorbij zien komen met potjes met ontkiemende zaden. Ik heb ook al heel wat foto’s van gezaaide tomaten gezien. Zelf wacht ik nog met tomaten zaaien tot minstens half maart. De plantjes kunnen toch nog niet te vroeg naar buiten.Tomtenzaadjes ontkiemen vrij snel,anders als bv de zaden van paprika. dat duurt wat langer.

Ik heb vorige week tuinbonen, aubergine, paprika,wat doperwten en wat sla en andijvie gezaaid.In die week tijd komt er al van alles op, dat gaat snel!

de zaadjes van de sla zijn zo klein, dat ik natuurlijk te dicht op elkaar heb gezaaid.

de tuinbonen gaan goed….
hier zie je goed dat het plantje uit de boon ontkiemt.

Tuinkalender

Het is weer een mooi gezicht, al dat jonge groen.Nu de temperatuur buiten nog wat omhoog en wat minder regen, dan kan er buiten ook weer gezaaid worden. Ik heb voor mijzelf[ en uiteraard voor de geïnteresseerde lezer] een tuinkalender gemaakt voor alle groenten, kruiden en bloemen die ik dit jaar wil gaan zaaien en ook voor andere tuinwerkzaamheden..Hij is nog niet klaar, maar ik kan nu wel snel zien wat ik wanneer kan zaaien. Nog een week of 3 en dan is het maart en kunnen we weer wat in de volle grond gaan zaaien, zoals bv worteltjes en winterpeen.

Stekken

In een eerder blog heb ik geschreven over de gezaaide kakipitten. In middels is een tweede pit uitgekomen en groeien er twee plantjes gestaag.

Ik had ook stekken genomen van onze rode pitloze druif. Vanmorgen las ik in een blog van een “collega blogger”, Moestuinhippie dat haar gestekte druif uitliep. Ik ging daarna ook eens even kijken hoe het met onze stekken was en ja hoor: een uitbottende knop te zien!

Afgelopen week hebben we in de tuin onze druiven naast de kas opnieuw opgebonden. Ze hingen over ijzerdraad, omdat je dat ook in Frankrijk zo ziet. Vonden we zo leuk, onze eigen “wijngaard”.Maar door het gewicht van de trossen was het draad gaan doorzakken. Nu hebben we ze op stokken vast gezet.Toen alles losgehaald was, heb ik nog wat gesnoeid en die takken heb ik verticaal in de volle grond gestoken, kijken of die ook wat gaan doen!

In onze slaapkamer, kraamkamer staan ook nog stekken van de laurier.Ik had ze onder plastic gezet,maar zag vanmorgen lichte schimmelvorming, dus ik heb ze er nu snel onder vandaan gehaald. Op zich staan ze er goed bij.

De stekken van de olijfboom staan er inmiddels armetierig bij, het meeste blad is er afgevallen en ik heb er al takjes uit weggedaan. Over twee twijfel ik nog, dus ik wacht af of die misschien toch aanslaan.

Aanstaande week wordt de kraamkamer uitgebreid, want ik ga dan de rest van de paprika’s zaaien en de Agapanthus en de Hangpetunia’s. De zaden van de laatste twee heb ik geruild voor mijn eigen zaden met andere moestuinders. In maart en april volgt dan de grote hap wat gezaaid moet worden. Dat kan ik niet allemaal thuis kwijt en zal ik voor een groot deel in de kas gaan doen.Die is er in ieder geval klaar voor!

4 gedachten over “Slaapkamer,kraamkamer

  1. Ik loop achter met die schouder en arm maar het kan niet anders.Desnood zal ik dit jaar plantjes moeten kopen.Ik wacht af wat het wordt met die arm na speciale scan en bezoek aan specialist.
    Maar bij u ziet het er al goed gevorderduit

Leuk als je een reactie achterlaat!