Tuinupdate september

Vroeg ik mij een week geleden nog af wat ik met alle tomaten aan moest, binnen een paar dagen is alles weg. Phytophtera heeft toegeslagen in onze tuin. Ik zag het al beginnen toen ik op 4 september een blog over tomaten schreef en werkelijk binnen 3 dagen daarna zat het in alle planten.Alle tomatenplanten waren zwart en de op de tomaten zaten rotte plekken.Hoe snel kan dat gaan!

De oorzaak is meestal het vochtige warme weer.Onder zeer vochtige omstandigheden worden door de schimmel nieuwe sporen gevormd.Deze verspreiden zich via de lucht naar andere planten.Ik las dat het meestal ontstaat in aardappelplanten en zich dan ook naar tomaten verspreid.[ zelfde familie]. Op een aangetaste stengel zijn in eerste instantie bruine aangetaste delen te herkennen.De bladoksels van een plant drogen moeilijk op en zijn dus een ideale vestigingsplaats voor de schimmel. De stengel verschrompelt niet,maar wordt helemaal bruin .De schimmel kan in het plantenweefsel ruststructuren maken (oösporen) waarmee langdurig ongunstige perioden kunnen worden overleefd. Sporen kunnen zo jarenlang in de grond achterblijven zonder voedingsbodem.[ bron groenkennisnet.] Gooi dit afval dus niet op de composthoop in de tuin!

Al met al heb ik kilo’s weg moeten gooien.Ik had er nog veel mee naar huis genomen om af te rijpen in het raam,maar daar zie je ook de plekjes op komen en heb ik ook weg moeten doen. Jammer hoor!

Bloemschikken

In de laatste week van de schoolvakantie kwam onze 4-jarige kleindochter nog logeren.Op de tuin mocht ze dit keer alle bloemen plukken die ze maar wilde. Alles loopt toch op zijn einde. Helemaal het einde vond ze het, want meestal wijs ik aan wat ze mag plukken. Haar kruiwagen zat vol en daarna gingen we met die bloemen een bloemstuk maken.Had ze nog nooit gedaan, maar ze is altijd in voor creatieve dingen. Ik legde uit wat de bedoeling was en ze deed mij precies na.Het werd een prachtstuk en het heeft nog twee weken gestaan thuis.

Lyatris nu in bloei
sedum in bloei

Oogsten

Afgelopen periode is alles wel geplukt en verwerkt. Van de grote hoeveelheid appels maakte ik oa appelsap.Jaren gelden kochten we een druivenpers, maar bij de druiven werkte hij niet. Nu eens geprobeerd bij de appels, maar dat ging ook al niet.Op internet vind je voor alles altijd wel een oplossing.In dit geval gewoon koken: Ik kookte de in stukken gesneden appels tot moes en liet ze daarna in een vergiet met een schone theedoek uitlekken in een schaal. Dat lukte prima en kost niets extra. De pers zet ik maar voor de sier in de tuin……

de parika’s moeten nog naar rood en geel kleuren.Ze zijn wel heel groot

De aangetaste tomaten werden bezocht door naaktslakken. Na het zien van deze slak, zou je bijna geen tomaat meer eten uit je tuin! Op de foto hieronder zie je een wonderlijke tomaat die ik plukte. Soms maakt de natuur zelf vreemde snuiters.

de kweeperenboom heeft dit jaar maar 1 kweepeer, die meer appel dan peer is.

Met de kleindochters plukte ik zaterdag sperziebonen, die lusten ze graag. Er hangen nog veel kleintjes aan, dus ik denk dat ik eind van volgende week nog wel een kilootje kan plukken.

sperziebonen

Insecten

In de tuin is het een drukte van belang van hommels, bijen, vliegen en heel veel koolwitjes.Ze zitten vooral op de sedums, de afrikaantjes, de verbena en de dropplant.

Op de sedum krioelt het van deze bijen, voor zover ik kan vinden op internet, zijn het honingbijen. Bij het plukken van een bos, stak 1 bij mij en had ik een paar dagen een flinke schijf en veel jeuk op mijn onderarm.

Behalve koolwitjes zie ik nu niet heel veel andere vlinders meer. De atalanta’s zijn verdwenen nu het rotte fruit weg is. Heel soms zie ik een dagpauwoog en een zandoogje. Maar de gehakkelde aurelia heb ik dit jaar helemaal niet gezien, terwijl die er vorig jaar heel veel was.

deze dagpauwoog had zich verstopt tussen preibladeren

Er vliegen ook veel van deze reuze libellen rond, vaak met z’n tweeën. Soms blijven ze goed zitten,maar meestal zijn ze weg zodra ik met mijn camera of telefoon kom aanlopen.

Vanmorgen viel mijn oog opeens op iets wat naast mij bewoog. Het was een grote groene sprinkhaan. Hij klom omhoog en ging bovenop het hek zitten. Ik had al snel een foto met mijn telefoon genomen, maar kon daarna met mijn camera foto’s maken.Hij bleef netjes zitten.Op een gegeven moment kwam hij steeds dichterbij om met een flinke sprong bovenop mijn lens te eindigen. Ik schrok me naar, dacht dat hij op mijn hoofd sprong…….bange schijterd hè!

klaar voor de sprong

Oefenen languit op mijn buik

Na de workshop heb ik deze week nog wat foto’s met de macrolens in de tuin gemaakt.Ik was er woensdagochtend al vroeg, de zon scheen al en het gras en de planten waren nog nat van de dauw.Mooie omstandigheden voor wat foto’s.Dus daar lag ik weer, nu in het natte gras……

Daarna was er werk te doen, want de laatste weken is er door de hitte, daarna de regen en de verhuizingen allebei onze kinderen niet veel van gekomen.Er moest veel gesnoeid worden, opgeruimd, geoogst etc.

We hebben van een deel van de tuin wat gras was, weer moestuin gemaakt. Ben heeft er veel wek aan gehad, gras weg gestoken en omgespit en daarna gefreesd.We hebben de moestuinbakken gehalveerd.Het ligt er nu zo bij:

In de 3 bakken heb ik nu de aardbeienplanten verjongd en per ras in een bak gezet. De aardbeirassen Ostara, Elsanta en Polka staan daar nu.

Tot zover de update weer…..Nieuwe lezers welkom!

Fijne week allemaal, geniet van het prachtige weer wat voorspeld is!

11 gedachten over “Tuinupdate september

 1. Wat erg van je tomaten. Als de tomaten rijp zijn en opgeruimd worden eind september, werpt mijn man niets op de composthoop, zelfs al zijn de planten nog gezond.
  Leuk hé een bloemstukje maken met de kleinkinderen.
  Inderdaad er zijn dit najaar veel meer vlinders dan tijdens deze zomer; Toen zag ik veel koolwitjes en sporadische een dagpauwoog. Nu vliegen er met dit mooie nazomerweer verschillende soorten in grote getallen in de tuin. Misschien wegens de talrijke nieuwe echinacea’s die nu in bloei staan?
  Mooie foto’s van de sprinkhaan en de libelle.
  Nog een fijne week

 2. Geweldige foto’s ! Mooi verhaal ook , erg herkenbaar wat jullie meemaken in jullie tuin .
  Ben er maar heel blij mee met zo n fijn stukje grond

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!