Vaartocht in de Biesbosch

Gisterenavond gingen we met een fluisterboot in de Sliedrechtse Biesbosch varen. Het was een prachtige avond met mooie vergezichten, ondergaande zon, reigers in bomen en mooie rietkragen.We gingen met zon en blauwe lucht weg en langzaam ging de zon onder tot we met donker weer terug kwamen Omdat dit een verrassing was, had ik geen camera bij mij. Jammer, maar gelukkig kun je met de telefoon ook aardige foto’s maken. Ik wil ze jullie daarom laten zien in dit blogje.

[metaslider id=”13402″]

Bijzondere natuur

Onderweg werden we gewezen op bijzondere dingen. We zagen bijvoorbeeld ijsvogels, helaas heb ik ze niet kunnen vastleggen. We zagen het nest van de Visarenden. Inmiddels is het nest sinds drie weken verlaten en zijn de vogels naar Zambia vertrokken om te overwinteren. Ieder voorjaar keren ze terug op hetzelfde nest, nu al vijf jaar achtereen. In het midden van de foto zie je het nest in de top van de boom.

We hoopten bevers te zien, maar dat is niet gelukt, wel zagen we de plaatsen waar ze het water ingaan, de zgn beverglijbanen. De burchten kun je nu niet zien door de begroeiing, pas als al het blad weg is, zie je die liggen

Recreanten

In de zomer is dit gebied erg druk met recreanten, mensen uit de omgeving trekken massaal met hun bootjes op vrijdag het gebied in en komen er zondagavond weer uit. Je ziet dan ook veel aanlegsteigers. Wel lekkere plekjes hoor, maar niet als je er 3 rijen dik ligt….

Bijen en springbalsemien

De springbalsemienen bloeien volop langs de oevers. Staatsbosbeheer heeft in de Biesbosch een vergunningensysteem voor imkers waardoor men precies weet hoeveel kasten er zijn en hoeveel bijen er ongeveer rondvliegen. Maar daarbuiten is geen overzicht.

Veel, ik las honderden, imkers, zelfs uit Duitsland en België zetten nu hun kasten daar net buiten het gebied van Staatsbosbeheer, waardoor de wilde bijen verdrongen worden en er niet voldoende nectar overblijft voor hen.

Die honingbijen stoppen natuurlijk niet bij het bordje ‘Biesbosch'”. Bijen vliegen 3 kilometer vanaf hun kast uit. Zeldzame wilde bijen moeten het zonder kasten doen.

Wilde bijen zoals de zandbij, de boshommel, de grote kegelbij worden bedreigd. Sommige komen nergens anders in Nederland voor en zijn echt ernstig bedreigd.

Overigens wordt de springbalsemien in de EU sinds enige jaren beschouwd als een invasieve soort, die de inheemse planten verdringt……

Alles heeft zijn tijd

Alles heeft zijn tijd: Relaxen op een fluisterboot met een glaasje witte wijn of lekker in de je bootje zitten vissen……Ik heb erg genoten van deze boottocht.Prachtig gebied en gisterenavond zo stil, het enige wat je hoorde waren de geluiden van de [ water]vogels……..

Nevel ontstaat net boven het water

17 gedachten over “Vaartocht in de Biesbosch

  1. Dit staat al lang op mijn to do lijstje…. tot hiertoe was ik er enkel in de buurt met mijn fiets. Prachtige foto’s heb je gemaakt. Heb je zelf een boot gehuurd of ben je meegevaren met een groepje mensen ?

  2. Wauw, wat een leuke verrassing! Ik wandel weleens in de Biesbosch, maar zo’n boottochtje zou ik ook wel zien zitten!
    Prachtige foto’s maakte je met je smartphone.. het enige jammere is dat sommige scheef zijn hè. Ik heb op de pc daar een eenvoudig programmaatje voor (Micr. Picture Manager), dat je ze recht kunt zetten.. scheelt een hoop, want je houdt je toestel al snel een beetje scheef.
    Maar voor de rest.. echt supermooi allemaal!

  3. Och wat mooi! Het genieten van de natuur spat van de foto’s af. Zeker met die zonsondergang krijg je zo’n bijzondere lichtinval, lijkt op t Zeeuwse licht

  4. Prachtig daar! Ook de kleine stadjes zijn erg mooi , Woudrichem en Gorinchem , maar die ken je vast al .
    Ik heb nog heel veel balsemienzaadjes groetjes Anet

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!