Veenmol

Vanmiddag zag ik voor mij iets groots snel het pad over steken. Ik er achteraan om te kijken wat het nou was. Een groot soort insect zag ik weg gekropen zitten achter een gras polletje. Nadat ik hem een beetje gepord had, rende hij snel weg en ik er achteraan met mijn telefoon. Natuurlijk had ik geen camera bij mij, die heb ik nooit bij mij als ik iets bijzonders spot☺

De foto’s die ik maakte zijn niet geweldig omdat het beestje zo snel was, maar ik had hem wel.

Ik voerde de foto bij Obsidentify in, want ik had zo’n beest nog nooit eerder gezien. Ik vermoedde wel wat het zou kunnen zijn. Ik had ze wel eens op Instagram gezien. En ja, het is 100% zeker een Veenmol.

Sinds ik vorig jaar een teek heb gehad aan mijn been, loop ik nooit meer met blote benen door de tuin. Sterker nog, ik draag meestal mijn kaplaarzen. Ik ben echt niet bang uitgevallen maar beestjes die mijn broekspijpen in kunnen kruipen, daar moet ik niets van hebben. Dus ik was blij dat ik mijn laarzen aanhad met dit snelle insect.

Veenmol

De Gryllotalpa, beter bekend als veenmol, is veel kleiner dan je denkt. Het is een insect van 5 tot 7 centimeter lang met stevige graafpoten. Hij is verwant aan de krekel en leeft grotendeels ondergronds.

Zoals de naam al aangeeft verblijft hij in humusrijke grond, zoals veen. De veenmol verblijft in de door hemzelf gegraven ondergrondse gangenstelsels. Hij komt het meest voor in Zeeland en Zuid-Holland, omdat daar van nature de grond het meest humusrijk is. Het verbaast me dat ik hem in onze tuin zie, want wij hebben kleigrond. Buiten Zeeland en Zuid-Holland zie je hem maar weinig. Op het menu van de veenmol staan voornamelijk insectenlarven en regenwormen, maar ook plantenwortels vallen in de smaak!

Uiterlijk

De kop en borststuk zijn sterk gepantserd, de voorpoten zijn ontwikkeld tot krachtige graafpoten. De voorvleugels zijn kort, de achtervleugels lang. De veenmol is roodbruin en heeft fluweelachtige haartjes. Zijn naam betekent letterlijk vertaald krekelmol; gryllus staat voor krekel en talpa voor mol

Voortplanting

Het vrouwtje van de veenmol legt haar eitjes in een ondergronds holletje. Alle eitjes samen zijn ongeveer een kippenei groot en komen na 2 weken uit. Het vrouwtje zorgt voor voedsel: zij schraapt de nestwanden af, wat zorgt voor nieuwe plantenwortels die de jonge veenmollen kunnen opeten. Jonge veenmollen blijven zo’n 2 tot 3 weken bij hun moeder, daarna gaan ze hun eigen weg. Na ongeveer 500 dagen zijn ze volwassen, daarna leven ze nog 70 tot zelfs 600 dagen.

bron: De tuinen van Appeltern

Bijzonder maar gewenst?

Bijzonder om zo’n zeldzaam voorkomend dier tegen te komen, maar of ik er blij mee moet zijn in de moestuin? Als er straks 300 gelegde eitjes, zoals ik las bij Wikipedia, uitkomen? En die jonkies allemaal lekker wortels van planten gaan eten? Nou we gaan het zien, als er allerlei planten plotseling bezwijken dan weet ik een mogelijke oorzaak.

31 gedachten over “Veenmol

  1. Ik dacht eerst in de richting van een mol, nog nooit van gehoord, laat staan gezien. Jammer dat je ze niet kon oppakken en elders rustig laten verder leven, maar daarvoor was het beestje veel te snel

  2. Weleens van gehoord maar nooit gezien en blij dat ze hier niet voorkomen. Wij hebben vaak last van mollen en woelmuizen en die laatsten eten planten dus daar zijn we niet blij mee.

  3. Wow Margriet! Wat zal je geschrokken zijn van zo’n snel insect. Ik heb nog nooit een veenmol in ‘t echt gezien.

  4. Ooit eens op vakantie een soortgelijk beest rond de lamp op de camping zien lopen.. we kenden het allemaal niet en weet nog steeds niet wat het precies was, het leek híérop, maar in die streek komen die veenmollen niet voor. Ik ben helemáál niet blij met zulke grote insecten.. krijg wéér de kriebels als ik terugdenk aan de keer dat één van de vrienden een meikever op m’n knie zette voor de lol.. ze weten allemaal wel dat ze dan een showtje krijgen hahahahahaa!

  5. Dat was de veenmol ik heb er nooit één gezien en ik vind ze ook niet leuk om te zien.ze moeten maar een eind weg lopen

  6. Ik heb dat beest nog nooit gezien, maar wel over gehoord. Ze kunnen enorm veel schade aan je tuin toebrengen. Ik had me een soort mol voorgesteld, geen insect. Zo leer ik weer wat bij! Ik hoop dat je geen 300 babies krijgt in de tuin.

Leuk als je een reactie achterlaat!