Verbena bonariensis in de hoofdrol

Een van mijn favoriete planten in onze tuin is de Verbena bonariensis ook wel ijzerhard genoemd. Ik vind het een bijzondere, fotogenieke plant.Hij lokt veel insecten zoals bijen,hommels en vlinders.

De bloei begint al vroeg, in mei/juni.Eerst komt er een enkel bloemkopje,maar naar mate het seizoen vordert worden er steeds meer bloemkopjes gevormd tot het een plant van plm 150 cm hoog is geworden met allerlei vertakkingen met bloemen.De plant bloeit maar door tot aan de herfst. De silhouetten blijven mooi, ook in de herfst en winter.

Ik laat de planten in de herfst en winter staan.I.v.m. vorstschade is het beter om de uitgebloeide bloemstengels niet in de herfst af te knippen. Snoei de oude stengels in maart  helemaal terug, wanneer de nieuwe scheuten aan de voet van de plant verschijnen.Helemaal winterhard zouden ze niet zijn,maar ik heb ze eigenlijk nog nooit beschermd en ze hebben de winters tot nu toe altijd overleefd.

Ze zaaien zich veel uit, maar dat vind ik niet erg.Waar ik ze niet wil hebben, laten ze zich ook weer makkelijk weg halen.Ik begon met 1 plant, maar nu staan ze overal, ook bij de buren☻☺.De kleuren variëren ook, van lila/paars, blauwachtig tot rozig, ondanks dat ze allemaal afstammen van die ene plant….

Combineren met Verbena Bonariensis

Verbena bonariensis maakt mooie combinaties met planten zoals Crocosmia, Echinacea en bv Herfstanemonen. Zelf heb ik een rand gecombineerd met Lavendel.

Of zoals hieronder met de dropplant en een witbloeiende Gaura,paarse Salvia en Ridderspoor[ op de foto eronder goed te zien]

ridderspoor bloeit voor de tweede maal

In deze blog staat mijn favoriete plant in de hoofdrol.Ik heb de mooiste foto’s ervan opgezocht.Van winter tot najaar.

Verbena bonariensis

Sneeuw 23-01-2019
rijp op de verbena
Rijp op de bloem 2-12-2017
mei 2018
17-07-2019
verbena bloem met hommel
3 september 2019
5 juli 2019
september 2019
5-12-2019

Auteur: Margriet

Mijn naam is Margriet, mijn hele leven houd ik al van tuinieren.Sinds wij verhuisden naar een appartement zijn mijn man en ik een volkstuin begonnen.Toen we hem kregen was het een en al distel,paardenbloem en heermoes wat er groeide.Beetje bij beetje hebben we de tuin gevormd. We tuinieren zonder bestrijdingsmiddelen en zonder spitten.

5 gedachten over “Verbena bonariensis in de hoofdrol

 1. Marylou zei:

  Ik heb dit jaar 5 exemplaren gezet want heb graag veel bezoek in de tuin en vind het een prachtplant

 2. lievesgarden zei:

  Verbena bonariensis is ook een van mijn favoriete planten. Bij mij bloeit hij veel later omadat ik verbena 2 à 3 keer knip om mooi te vertakken.

 3. Eline zei:

  Prachtige, oersterke plant. Weet je hoe je ze kunt verwerken tot thee? Ijzerhardthee vind ik ondanks zijn wierook-aroma heel lekker.

  Ik ben erin geslaagd om de verbena die in een kier tussen de balkontegels was uitgeschoten, te verhuizen naar een bloempot. Wat een wortel! Geen wonder dat de steentjes begonnen los te komen… Naar het schijnt laat hij zich niet zomaar zaaien waar jij hem wilt hebben maar kiest hij liefst onherbergzame oorden uit om spontaan te verschijnen.

 4. Margriet zei:

  ik wist niet dat je er thee van kunt maken, doe je dat van de bloemen? De zaadjes komen inderdaad overal op en ik begrijp zelfs op jouw balkon….

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: