Stilleven, de Keulse pot

Drie Keulse potten pronken op de keukenkast.Ze waren van mijn schoonmoeder, die dit soort potten verzamelde.Ik maakte wat foto’s van de potten met stilleven composities.De knoflook is eigen teelt.Ik maakte de foto’s met mijn macrolens.

Ik krijg al wisselende reacties op de stilleven foto’s , de een vindt het weer eens wat anders, de volgende houdt er niet van, de volgende vindt het mooi. Wat vindt jij? Ik ben benieuwd! Laat je reactie met eventuele tips achter als je wilt…..

De geschiedenis

Een Keulse pot is een stenen pot die eeuwenlang gebruikt werd voor het inleggen van groente, vlees en eieren.

De Keulse pot is gemaakt van keramisch materiaal (gres) met een laag zoutglazuur. Deze laag glazuur zorgde ervoor dat de pot waterdicht is. Geglazuurd aardewerk neemt bovendien niet de smaak van het voedsel aan, dat erin bewaard wordt. De potten werden gemaakt in Keulen en omgeving, met name Frechen en Siegburg. De Keulse pot is grijs-blauw met kobaltblauwe versieringen of bruin van kleur. Ze werden in allerlei formaten gemaakt; van heel kleine potjes tot grote potten met een inhoud van 20 tot 30 liter. [ bron Wikipedia]

In de zomer werden groenten geoogst, zoals boontjes en koolsoorten, waarna deze geconserveerd werden door ze in te leggen in een Keulse pot. De groente werd schoongemaakt. De Keulse pot werd gevuld met laagjes rauwe groente afgewisseld met laagjes zout. Op de pot werd een schone doek gelegd en daarop een houten deksel met een steen erop om het op zijn plaats te houden. De pot werd op een koele plaats gezet. Af en toe moest het door het zout gevormde vocht worden verwijderd en werd er weer een schone doek opgelegd. In de winter werd een portie groente uit de pot gehaald en goed afgespoeld, waarna het gekookt werd. Snijbonen en zuurkool waren typische wintergroenten uit de Keulse pot. De snijbonen werden vooral in combinatie met witte bonen gegeten, deze konden namelijk gedroogd bewaard worden en waren zodoende ook het hele jaar voorhanden.

November is de slachtmaand. Dan werd het varken geslacht. De ham en het spek werden gedroogd in de schouw. De andere stukken vlees werden in Keulse potten gedaan, op dezelfde manier als de groente.

In de winter leggen kippen bijna geen eieren. Daarom werden eieren in de zomer gekookt, gepeld en in een Keulse pot gelegd. Dit werd overgoten met azijn en weer afgedekt.

Ook groenten (zoals augurken en uien) en fruit (zoals vossenbessen en kwetsen) werden in de Keulse pot in azijn ingelegd.

Op deze manier kon voedsel bewaard worden voor de winter.

4 gedachten over “Stilleven, de Keulse pot

  1. Heel leuke reeks en goede foto’s! Ik vind de geschiedenislessen een geweldige bonus want als kind van de jaren ’80 is het voor mij heel mysterieus hoe mensen vroeger leefden. Mijn grootouders hadden ook al lang elektriciteit en zo dus ik heb zulke dingen nooit gezien.

Leuk als je een reactie achterlaat!