Stilleven, de spaarpot

In het kader van oefenen om een stilleven te fotograferen, hier nog wat probeersels met de spaarpot van “opoe”. Ik vind het wel leuk zo’n foto te maken met een voorwerp wat mij herinnert aan iemand en dus een stukje geschiedenis draagt.

Deze spaarpot behoorde aan de oma van mijn man.We noemden haar altijd opoe. Zij was een echte verzamelaarster, liep alle braderieën, rommelmarkten, tweede hands beurzen etc af.Haar huis stond echt bomvol met rijen vazen en allerlei prullaria, de wanden hingen vol schilderijen in allerlei maten.Je kon je “kont”niet keren in haar woning, zo vol stond het.

Spaarpot PZE

Een van de dingen die bij ons beland zijn na haar overlijden is een spaarpot van de PZE. [Provinciale Zeeuwsche ElectriciteitsMaatschappij, zij woonde in Vlissingen]Als we het ons goed herinneren kon je in de jaren 50 sparen voor de elektriciteit.Volgens mij vertelde zij dat er er letterlijk iemand aan de deur kwam om die munten te innen.Ik kan daar echter niet iets op het internet over vinden.In ieder geval was het wel iets wat onderdeel uitmaakte van haar huishouden in de jaren 50 van de vorige eeuw.De munten er om heen zijn Nederlands 1 cent munten, die mijn [ ook overleden] schoonvader heeft verzameld.Van ieder jaartal 1 cent. De hulsttakken komen uit de tuin van onze zoon.

Klein stukje geschiedenis.

Het huishouden van vroeger is natuurlijk zoveel anders dan dat van nu.Je kunt je nu toch geen leven meer voorstellen zonder alle apparaten die we hebben?


Bedenk eens welke apparaten in ons huis staan, die op elektriciteit werken. Laten we met de keuken beginnen: koelkast, diepvriezer, vaatwasser, magnetron,oven,mixer,blender,staafmixer,keukenmachine,koffiezetapparaat en waterkoker.Of wat te denken van de Quooker? In de woonkamer staan natuurlijk een televisie,een laptop, tablet, radio en misschien een spelcomputer. Alles wordt schoongemaakt met de stofzuiger. Voor de was is er een wasmachine, een wasdroger en een stoomstrijkijzer. In de badkamer gebruiken we de föhn,krultang en scheerapparaat. Overal in het hele huis zijn lampen die met een simpele knop aan en uit gaan. We hebben telefoon, vast en/of mobiel.
De verwarming kan niet werken zonder elektriciteit. Kortom, er zijn vast nog veel meer dingen te bedenken waarvoor je elektriciteit nodig hebt.Bij de pasgeboren baby van onze dochter hangt boven zijn bedje een camera, waarmee papa en mama in de huiskamer de baby niet alleen kunnen horen maar ook zien

Als de stroom uitvalt, werkt opeens niets meer en zitten we gigantisch om het hand..

Vorige eeuw

In 1900 was er nog geen elektriciteit. Nergens stopcontacten, geen centrale verwarming, geen lampen. Koken ging op de kachel, die gestookt werd op steenkool of op hout. Er stonden vaak maar twee kachels in huis: in de keuken en in de woonkamer. Koken deed men ook op fornuizen met petroleum (een soort olie). Als je eten wilde bewaren, moest je het op een bepaalde manier koken en daarna in potten doen (wecken of
inmaken). Een koelkast of vriezer om eten in te bewaren was er natuurlijk niet, maar de meeste huizen hadden wel een kelder, waar het in de
zomer een klein beetje koel was.Er waren lantaarnopstekers die de straatverlichting iedere avond aanstaken.Deze werkten dan nog op petroleum of gas.

3 gedachten over “Stilleven, de spaarpot

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!