Vlinders, libelles en juffers

Vrolijk word ik ervan, al die vlinders in de tuin. In andere jaren zag ik er niet zoveel tegelijk als dit jaar. Alhoewel ze laat waren, wordt het nu ruimschoots goedgemaakt.

Heel veel verschillende soorten zie ik jammer genoeg ook weer niet. Geen koninginnepages of andere bijzondere soorten. Maar atalanta’s en dagpauwogen in overvloed. Waar we vorige jaren veel koolwitjes zagen zijn die er dit jaar weer minder.Maar ja alle kolen, die zij als waardplant gebruiken, zijn bij ons dan ook opgegeten door slakken….

Vlindertelling

Een paar weken terug deed ik mee met de vlindertelling van de Vlinderstichting. In hun nieuwsbrief las ik dat er 10000 tellingen gedaan zijn. Vlinder met stip op 1 is de atalanta geworden. Ook in mijn tuin zag ik die het meest op die dag.

Bomvolle vlinderstruiken, overal gefladder, alles in bloei. Dat beeld domineerde de tweede helft van de tuinvlindertelling. “Dat leidt tot veel positieve geluiden, maar 30 jaar geleden was dit eigenlijk heel normaal”, aldus De Vlinderstichting. De afgelopen 10 jaar was het aantal vlinders verontrustend laag. Met name de droogte van de afgelopen jaren was desastreus. Het koele natte voorjaar van 2021 heeft het tij een beetje doen keren. De rupsen hadden door alle regen veel te eten. En dat zien we in de zomer terug  in de vlinderstand: verschillende soorten zijn na jaren eindelijk weer eens op het niveau van 30 jaar geleden. De citroenvlinder, de atalanta en de dagpauwoog bijvoorbeeld.





 

Dat is dan iets positiefs aan al die nattigheid.Een vrolijk gezicht al die vlinders in de tuin! Op de vlinderstruik telde ik vanmorgen 10 vlinders tegelijk, dat is echt lang gelden dat ik er zoveel tegelijk zag. In tegenstelling tot zondag zaten er vandaag alleen maar dagpauwogen, zondag waren de meeste vlinders atalanta’s. Gek hè !

Jammer is wel dat de vlinderstruik zo hoog is, de bloemen zitten ook hoog. Ik moest op een opstapje gaan staan om ze nog enigszins goed op de foto te zetten. De struik staat op de grond van de buurman anders was hij allang gesnoeid☺ De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. Je kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje. Hieruit ontspringen nieuwe twijgen die hetzelfde jaar alweer zullen bloeien.Snoei je de struik niet dan zullen de bloemen steeds hoger in de struik zitten.

Libelles en juffers

Ik zie ook heel veel libelles vliegen met van die dubbele vleugels. Ze zijn lastig op de foto te zetten want ze vliegen zo snel heen en weer zonder al te lang ergens te gaan zitten.

Zwervende heidelibel

De houtpantserjuffer op de foto hieronder ging precies voor mijn neus aan het varenblad wat boven de vijver hangt, hangen. Snel de camera erbij en weg was ze weer……

Volgend blog zal weer over de moestuin gaan…..

16 gedachten over “Vlinders, libelles en juffers

  1. Prachtige opnames van zowel de vlinders als de libellen!
    Ik zie dat hier ook.. de ene dag atalanta’s en de volgende alleen maar dagpauwogen.. weet ook niet hoe dat komt! Maar is beter dan de derde variant.. helemaal niks.. en dat komt ook best nog dagen voor!
    M’n vlinderstruiken snoei ik elk jaar helemaal terug ja.. maar dat maakt ze eigenlijk niet minder hoog en de oude stronken zijn erg breek-gevoelig nu hoor. En die ene met dat zaagsel eronder..? weet nog steeds niet wat dat precies is, maar die stam is wel compleet door midden in de lengte.. ik vrees nog steeds dat ik afscheid zal moeten nemen van die prachtige dieppaarse struik, maar ja.. als het ziek is..!

    • Waarschijnlijk zit er een of ander beestje in. Wij hebben een dode boomstam naast de vijver liggen , waar ook zaagsel onder ligt. We zien er steeds een bijensort in en uit vliegen, maar ook mieren lopen erin en eruit….

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!