Vogels uit de oude doos

Het lijkt wel grote schoonmaak bij mij, ik ruim van alles op in kastjes, maar ook op de computer. Alles was heel ongeordend in mijn fotodatabase, maar nu heb ik de meeste foto’s uitgezocht en in mappen gedaan per onderwerp. Van de tuin, bos, macro’s, ieder kleinkind enzovoorts. Waar een gebroken enkel al niet goed voor is! Fotograferen doe ik pas sinds een jaar of drie. Vroeger was mijn man meestal degene die foto’s maakte, eigenlijk alleen op vakanties. In de tijd van rolletjes en flitsblokjes maakten we er niet veel, alleen met de hoogtijdagen als verjaardagen, kerst, vakantie etc. Toen kon je je mislukte foto niet wissen zoals nu met de digitale foto’s. Na het afdrukken bleken soms 9 van de 10 foto’s bewogen te zijn, te donker, was het kind wat je wilde fotograferen net uit beeld vertrokken……We hadden het niet zo breed en een rolletje ontwikkelen kostte best veel geld. De eerste digitale camera kocht mijn man voor een vakantie, ik denk omstreeks 2008.

In het archief zaten nog een aantal vogelfoto’s vanuit de tijd dat we een stacaravan hadden in Zeeland, we wandelden vaak, maar toch maakten we niet veel foto’s. De foto’s van de ooievaars zijn overigens in Frankrijk genomen, de andere allemaal op Schouwen Duiveland.

Bij de caravan hadden we altijd een voederplank staan voor de vogels. Deze foto’s maakten we van de verschillende vogels die een graantje kwamen pikken.

Polders, zee, duinen, strand. Zeeland is prachtig.

De kwaliteit van de foto’s is niet zo best, maar toch wel leuk, al die vogels groot en klein…Helaas is mijn externe harde schijf een keer gecrasht en konden veel foto’s niet meer teruggehaald worden. Want van de voederplank hadden we er heel veel met nog veel meer soorten vogels.

Photoshop

Tegenwoordig met de digitale camera’s en ook met de telefoon is het natuurlijk fantastisch dat je wel 100 foto’s kunt maken van 1 onderwerp en er 99 weg kunt gooien zonder dat het iets kost. Ik ben bezig met een cursus Photoshop om mijn foto’s mooier te maken. Wat ik niet wist is dat je een foto zo kunt manipuleren door het toevoegen van allerlei lagen,dat hij er inderdaad heel mooi uitziet, maar dat je er van alles aan gesleuteld hebt. Zo kun je bv in een foto met water, het water zodanig wijzigen dat het grijze rimpelende water, rimpelloos water wordt met een reflectie van het gebouw aan de overkant.Dit was een foto om te oefenen, dus ik heb dit uiteraard helemaal niet onder knie, maar het verschil in het water kun je wel zien. De rimpelingen zijn eruit

Polen, kasteel van Mosna

Verder kun je achtergronden weg halen en spotlights op een onderwerp zetten

achtergrond zwart maken
mijn origineel
gefotoshopt

Lucht veranderen

Deze week las ik dat je een complete lucht kunt veranderen in een foto van bv bewolkt naar zonnig of ondergaande zonkleuren. Ik ben nu heel anders over foto’s gaan denken die ik zie op Instagram en websites. Zoals bv van een paddenstoel waarbij het lijkt of er net een zonnestraal of een lichtbundel op valt. Ik vond het beeld zo knap gevangen en nu vraag ik mij af is het echt of gefotoshopt?

Ik wil alleen mijn foto’s wat scherper van beeld leren maken en fletse kleuren wat mooier. Om nu hele foto’s te veranderen van water met golven en een bewolkte lucht naar een rimpelloos water met een strakblauwe lucht? Dat gaat mij te ver, dan vind ik het geen natuurfoto meer, maar eerder een gemanipuleerd kunstobject. Soms zie ik foto’s van prachtige zonsondergangen uit mijn omgeving en denk ik, huh waarom heb ik die zonsondergang niet gezien gisteren?

Knap hoor, als je dat bewerken zo goed kunt, maar ik kijk nu toch met heel andere ogen naar al die winnende foto’s in fotochallenges. En dan doe ik wellicht fotografen die wel dat prachtige shot maakten zonder verdere bewerkingen, tekort……Of ik dat ook allemaal wil leren, ik geloof het niet. Die perfecte foto heb ik dan maar niet!. Ik moet nog wel steeds uitvinden waar ik mijn foto scherper kan maken of de fletse kleuren kan ophalen, want dat heeft het cursusboek tot nu toe nog niet beschreven☻

17 gedachten over “Vogels uit de oude doos

 1. Nee, daar kan ik ook niet veel van. Wat ik weet is een beetje helder maken en collage’s maken. Dat is het wel zo’n beetje.

  Groetjes Thea♥

 2. Mooie vogel foto’s uit je archief Margriet, en vroeger in de donker kamer werden ook foto’s na bewerkt, dat doen we nu met photoshop, maar het kan ook te ver gaan, ik heb al heel lang mijn twijfels bij bijzondere effecten op foto’s, heb al zoveel voorbeelden gezien wat mensen kunnen met photoshop.

 3. De kunst is de nabewerking van je foto’s zo kort en zo weinig mogelijk te houden. Wat verscherpen, wat contrasten bijstellen, misschien wat bijsnijden, de witbalans bijstellen indien nodig, wat verdonkeren of lichter maken. Meer doe ik nooit aan mijn foto’s. Als je je foto’s van bij de bron af, zo goed mogelijk probeert en kan maken, dan ben je echt met fotografie bezig. Anders ben je vooral met photoshop bezig 🙂

  • Precies, Dirk. Dat is ook mijn bedoeling om te leren in Photoshop, maar heb dat nog niet gevonden. Ik wil geen foto’s compleet veranderen met nieuwe luchten enz, dat vind ik onzin. Het is even leuk als tijdverdrijf en te zien wat de mogelijkheden zijn.

 4. Je neemt de foto’s mooi in beeld, puur naturel.
  Wat ‘prutsen’ met Photoshop geeft soms net een iets mooier beeld.
  Zelf heb ik Photoshop Elements 2013 op mijn laptop staan. Ik kan helemaal niet doen wat jij hier beschrijft. Ooit volgde ik er lessen voor. Nu ken ik ongeveer een derde, en ben er tevreden mee. Maar ik gebruik het enkel om iets te creëren, nooit om gemaakte foto’s te bewerken. Ik heb dan ook geen deftig fototoestel, ik hou het bij mijn simpele gsm.

 5. Hoie Margriet, dank je wel eerst voor je bezoek en reactie op 1 van mijn websites wat ik zeer waardeerde dat je langs kwam. Heb er ook een reactie voor je achter gelaten.(dat doe ik zo af en toe ) En zoals beloofd kwam ik dus ook op visite en vond het heel mooi wat je postte. Heb ook een beetje rondgekeken en je hebt ook een mooie website. Vind het altijd erg leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en dan te zien wat men zoal deelt. En fotografie bewerken doe ik eigenlijk nooit want de natuur is ook puur toch? En deze die je uit archief hebt gehaald vond ik erg mooi. Voor de naam in de foto te zetten voor mijn filmpjes op YT met mijn fotografie gebruik ik de oude paint en moviemaker die ik gelukkig via een link weer kon gebruiken op mijn nieuwe laptop. Ik ben een persoon voor het eenvoudige zowel in mijn gedichten, verhalen en (natuur) fotografie. En ik ben dus ook een beetje als Mizzy want de natuur geeft kleur aan het leven en zwart/wit is dus ook niet mijn ding. Ik heb je bij mijn leeslijst gezet en kom dus later nog eens op visite. Voor nu wens ik je mooie dagen en sorry voor mijn lange reactie maar dat heb je als je een passie voor schrijven en natuur hebt. ;)) Ditmaal zal ik reageren met de url van de andere website die ik beheer met een wandelvriendin maar de meeste zijn wel van mij (naam staat er altijd onder wie de bijdrage heeft gedaan) Natuur groetjes, Tine

  • Heel leuk dat je mijn website bezoekt en voor je leuke reactie! Kan mij niet lang genoeg zijn hoor, alleen maar leuk al die reacties van alle mensen overal vandaan!

 6. Ik gebruik Lightroom en Snapseed (op mijn mobiel). Ik ga binnenkort weer es Photoshop leren, maar dat is vooral leuk om dingen mee te creëren. Niet voor natuurgetrouwe foto’s inderdaad.

 7. Mooie uitgebreide vogelfotocollectie!
  Hè bah nee hoor.. ik hou van puur natuur.. dat geshop vind ik niks.. dan maar geen perfecte foto inderdaad! Ik vind zelfs zwartwit gemaakte foto’s niks.. daar sta ik wel een beetje om bekend hahaha. Ik zeg altijd maar.. televisie willen we ook niet meer in zwartwit, waarom zouden we dan nog zwartwitte foto’s willen? 😉

 8. heel wat software op de markt Margriet

  Picasso gebruik ik heel vaak, al kan je het nu niet meer installeren..

  en photoshop is een dure aangelegenheid geworden, me mikt duidelijk meer op professionelen

  met Pixrl.com kan je ook veel doen

  misschien moet ik eens en rimpelloze selfie te maken

  prettige dag

  • Reply to Willy, een rimpelloze selfie, dat lijkt mij ook wel wat. Zal vast ook wel tot de mogelijkheden van photoshop horen, penseeltje hier en daar erover,laagje erbij en weg rimpels

 9. Foto’s uit de oude doos. Ja vroeger met de rolletjes moest je het van de eerste keer juist doen! Ik fotografeer in RAW en mijn foto’s gaan door Lightroom maar manipulatie tot en met, neen daar doe ik niet aan mee. Leidt mij te ver af van wat ik wil. Succes met je cursus!

 10. Ik werk nog steeds met Picasa en ‘echte’ fotografen zullen daar om lachen. Mag van mij maar ik wil mijn foto’s zoals ik ze genomen heb. Af en toe een beetje kleur op halen, croppen en dat is het wel. Een foto scherper maken kan volgens mij niet…..

 11. Prachtige vogel foto’s !
  We zijn gek op ooievaars in Salamanca op de Plaza Mayor op de daken/schoorstenen nesten met hele families , dat geklepper….geweldig

Leuk als je een reactie achterlaat!