Vrijheid

Vanaf vandaag zijn de meeste coronamaatregelen afgeschaft. We kunnen weer naar feesten, concerten, theaters, horeca en nachtclubs zonder mondkapje en QR code. Geen anderhalve meter, geen vaste zitplaatsen. Het voelt als weer vrij zijn.Vrijheid…….

Vandaag kwam er een vreemdsoortige boot langs varen, mijn man zei dat het leek op een varend grasveld toen hij nog ver weg was. Dichtbij gekomen bleek het een party cruiser. Het feesten kan weer beginnen, te beginnen met carnaval dit weekend. Wij zijn van boven de rivieren, dus dat is niet aan ons besteed, maar het feit dat je zonder mondkap de winkel in kan of naar de kapper is al weer heel wat voor mij.

Vrijheid, wij hebben de vrijheid terug van de beperkingen door corona. Maar in vrijheid leven, als dat in gevaar komt wat dan?

De beelden op tv sinds gisteren uit Oekraïne zijn schokkend.Bij ons staat het nieuws steeds aan. We hebben vaak Oekraïners op examen gehad, vaak aardige jonge mannen op zoek naar een goede toekomst voor hun gezin of om geld te verdienen voor hun familie. Misschien dat het me daarom zo raakt. Nu mogen zij hun land niet meer uit omdat ze mogelijk gemobiliseerd worden. Jonge mannen die op tv zeggen dat ze hun land gaan verdedigen of vanuit het buitenland terug gaan om te helpen.

Ik kan alleen maar denken hoe erg het is voor die mensen, voor jonge gezinnen, voor alleenstaanden, voor oudere mensen, voor iedereen.

Beelden op tv van gehandicapte kinderen die afhankelijk zijn van pompen waarvoor stroom nodig is. De stroom valt uit, er is geen benzine genoeg om aggregaten te laten draaien.Beelden van mensen in schuilkelders. Een beeld van een in een auto bekneld zittende man nadat een Russische tank eroverheen is gereden. Beelden van de lange files met mensen die proberen te vluchten……Weg van bommen en beschietingen en weg van die meedogenloze Russen die zomaar 13 Oekraïense grenswachten op een eilandje in de Zwarte Zee doden. Hun laatste woorden waren “Rot op!”

Het zal je maar gebeuren dat er oorlog uitbreekt in je land.Dat je de vrijheid moet gaan verdedigen, dat, in mijn geval, mijn man, zoon, schoonzoon opgeroepen worden en een wapen moeten gaan oppakken. Vreselijk !

Hoe dubbel kan het voelen, die vrijheid van vandaag. Op maar twee en half uur vliegen van ons vandaan is de vrijheid weg…..en allemaal door 1 man die zoiets krankzinnigs besluit te gaan doen.

32 gedachten over “Vrijheid

 1. Ik ben er niet gerust in .Die haat die hij tegen Europa heeft ,zou de boel wel eens kunnen doen ontploffen.,.Vrijheid hangt aan een ziide draadje. Zo ver is het niet van ons af.

 2. Wat ik nu weer heb schrijf ik een reactie is mijn WordPress login verlopen,
  nog nooit eerder last van gehad gehad.
  vreselijk wat daar gebeurt, en hopelijk komt het snel tot een eind
  mooie foto van dat bijzonder vaartuig heb je gemaakt Margriet

  • Ze zijn aan het rommelen bij wordpress, bij mij is er ook steeds wat…..Ik heb een betaalde versie, jij ook?
   Het ziet er niet naar uit dat het snel afgelopen is, ben ik bang.

 3. In België moeten wij toch nog op sommige plaatsen een mondmasker dragen en eigenlijk stoort het mij niet meer.
  Mijn gedachten gaan vooral naar het leed dat er nu is in Oekraïne. Onmenselijk.

 4. Verschrikkelijk wat er gebeurd, je land onder de voet gelopen. En dit allemaal door iemand die nog meer macht wil zonder te denken aan alle slachtoffers die hij maakt.

 5. Wat een uitzicht hebben jullie joh… jeetje. Dat verveelt nooit lijkt me.

  Over de 2 andere onderwerpen zeg ik maar niks hier, ik ben niet op mijn eigen blog en wil hier netjes blijven.

 6. Dit is vreselijk. Ik heb mij nooit echt onvrij gevoeld tijdens de coronalockdown en ik vond het ook erg als mensen het vergeleken met de onvrijheid van een oorlog.
  Dit is pas oorlog…
  Woon je ook aan het water?

 7. Inderdaad schrijnende beelden van wat er gaande is in Oekraïne. Wij maar steen en been klagen over die beperkingen die ons opgelegd werden maar wat deze mensen nu doormaken…. ik denk dat ze graag met een corona lockdown zouden willen ruilen.

 8. Ik kijk naar de beelden op de TV van de oorlog afschuwelijk. Je zal maar in dat land wonen en je veiligheid is weg en het gevaar voor je kinderen ouders familie en vrienden. Het raakt me in mijn hart!

 9. Ja Margriet het is intens triest wat er gaande is.Je hebt t met veel gevoel beschreven .. We volgen t ook op de voet en realiseren ons dat vrijheid nooit iets vanzelfsprekends is wat we hier wel gewend zijn…

 10. Het is gewoon verschrikkelijk.. en waar gaat dit eindigen? die lijpe Rus voelt zich een hele piet.. die stop je niet zomaar. Ik vrees met grote vreze dat we aan de voet van een derde wereldoorlog staan..

Leuk als je een reactie achterlaat!