Make love not war

Al 7 dagen oorlog in Oekraïne, iedere dag escaleert het verder. Steden die gebombardeerd zijn, in brand staan, in puin liggen, omsingeld zijn, Oekraïners die proberen Russische tanks tegen te houden….

Dreigingen met kernwapens die op scherp gezet zijn door Poetin.Na al die jaren leven we weer met angst voor een nucleaire oorlog….Iedereen kent toch de geschiedenis, de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en de gevolgen daarvan. Zou zo’n Poetin dat nou echt willen en als dat zo is, is er dan niemand in zijn entourage die hem kan stoppen en tot zinnen kan brengen?

Het houd mij voortdurend bezig. Ik ben in 1960 geboren en weet nog van de flower power tijd. Make love not war [ ***]. Toen vooral gericht tegen de oorlog in Vietnam. Nu staat iedereen ter wereld op tegen Poetin en wordt er overal gedemonstreerd. Heel veel kan ik niet doen,ik kan gaan demonstreren, geld schenken, spullen geven, petities tekenen….. Ik kan hier op mijn eigen blog mijn stem laten horen en uitspreken dat ik mij solidair voel met de Oekraïners. Van mij mag Poetin acuut dood vallen.Niet dat het iets zal uit maken als ik dat opschrijf….maar toch!

Onze dochter is hoogzwanger en loopt op het laatst, over 2 weken is ze uitgerekend. Gisteren is ze opgenomen in het ziekenhuis door een buikgriep dat toe sloeg. Ze zegt aan de telefoon, hoe rot ik me ook voel, ik lig hier veilig in het ziekenhuis. Hoe anders dan die moeders die bevallen in de schuilkelders van Kiev………Ik moet er niet aan denken en heb zo te doen met die jonge moeders die ook mijn dochter hadden kunnen zijn.

Je leeft door, hier in het Westen. De dagelijkse dingen nemen je in beslag, we vierden de zesde verjaardag van onze oudste kleindochter, jongste kleindochter kwam logeren, kleinzoon een dagje spelen, ik doe boodschappen,maak schoon, stofzuig, de alledaagse dingen….. Het nieuws blijven we volgen met al die afschuwelijke beelden. Ik blijf een voortdurend onderbuikgevoel hebben dat het, ondanks alle boycots,protesten en sancties enzovoorts, niet goed komt……..

Bruggen en gebouwen kleuren geel-blauw voor Oekraïne | NOS

Geel-blauw,de kleuren van Oekraïne. Van Downing Street 10 tot de Erasmusbrug; de kleuren werden op verschillende plekken, zowel nationaal als internationaal, getoond.[ foto NOS]

***Make love not war was een slogan die veel werd gebruikt door hippies tijdens de flowerpowerperiode in de jaren zestig van de twintigste eeuw als protest tegen de Vietnamoorlog. In 1967 vochten er een half miljoen Amerikaanse soldaten in Vietnam en er was veel verzet tegen deze oorlog.

De slogan was echter gericht tegen oorlog in het algemeen. De Koude Oorlog werd als zeer bedreigend gezien, er heerste grote angst dat “de bom” (bedoeld werd een atoombom) zou vallen. Diverse vredesactivisten uit deze periode, zoals dominee Martin Luther King (vermoord in 1968), uitten protest tegen de oorlogsdreigingen, tegen geweld en tegen racisme. De slogan werd ook na de jaren zestig nog gebruikt. Het kwam in elke antioorlogsdemonstratie weer terug.

23 gedachten over “Make love not war

 1. Niemand had in Europa gedacht dat het monster van de oorlog hier ooit nog zou toeslagen…
  Ik hoop echt dat de stem van de rede én gezond verstand mag overwinnen…
  Binnenkort word je nog eens oma 🙂 Geniet ervan hé !

 2. Het is heel erg wat er in Oekraïne gebeurt. De pandemie is nog niet voorbij en nu worden wij in Europa geconfronteerd met deze oorlog. Het is verschrikkelijk, al die gezinnen die uit mekaar gerukt worden. Triestig.
  Heel veel beterschap voor je dochter en hopelijk verloopt de bevalling naar wens.

 3. Geld = Macht… en dat schept potentaten. Dat is de waanzin van de wereld… en isolement die het hoofd op hol laat slaan… in dit geval Putins hoofd.. met desastreuze gevolgen… wij kunnen niets anders doen dan hopen dat er ‘iets’ gebeurt waardoor het stopt en het aantal onschuldige slachtoffers niet nog verder toeneemt.
  Overigens…. heel de wereld is nu volop in focus op deze oorlog en diens slachtoffers maar in het oosten bij Egypte vallen al jaren en nog steeds ook vele slachtoffers…

  Ik wens jou/jullie alle geluk en natuurlijk een blaak van een nieuw kleinkind dat ik bovenal een veilige mooie wereld toewens, tegen beter weten in, waar hoop is is leven immers.

  • Er zijn altijd overal verschrikkelijke oorlogen, die beelden zien we ook vaak en raken mij ook. Echter hoe erg ook, dit is dicht bij en ook voor ons bedreigend. Het zou niet zo moeten zijn dat we andere oorlogen minder “erg”vinden

   • Klopt….. en het meest beangstigende/zorgwekkende vind ik wel het “verzwegene” …. nieuws dat nu niet verteld wordt , of wel maar wat wij niet kunnen controleren op echt/fake … brrr

 4. Ik ben van 49 dus vier jaar na de oorlog geboren. Opgegroeid met de verhalen van mijn ouders en hun leeftijdgenoten. Altijd gedacht dat ik in mijn leven nooit meer oorlog in Europa zou mee maken en hoopte dat ook voor mijn (klein) kinderen……

  • Ik hoop dat ook voor mijn [klein]kinderen, dochter is van slag in wat voor wereld zij haar baby nu gaat krijgen…….De kinderen van nu leven al minder onbezorgd dan wij deden volgens mij…

 5. Je hebt het goed beschreven hoor, in duizenden jaren, is de mens niet wijzer geworden, wat dat aangaat.
  Een spannende tijd voor je dochter, en voor Oma natuurlijk ook.

 6. Het komt niet meer goed… ik heb geen woorden meer…. ik ben een in en in verdrietig en gebroken persoon. Wel ontzettend trots op Zelensky en de Oekrainers die daar staan en blijven staan (tot de laatste snik). Wat een kracht, onmenselijk…

  • Zeker, Janie, ontzettend moedig al die mensen die proberen hun land te behouden van die invasie.Ik heb er diep respect en bewondering voor en vraag mij af wat als het hier zou zijn?

   • Dat is een goede vraag die ik mezelf ook al gesteld heb. We weten het niet en zullen het hopelijk nooit te weten komen.

 7. make love not war
  ban de bom
  ik ken ze allemaal , maar nu op oudere leeftijd ga ik niet meer in protesten mee lopen 🙁
  wat bezielt zo’n enorme klootzak 🙁

  • Ik ben nooit iemand geweest die in protesten mee ging lopen.Als het gevaar van ons eigen land in het beding is, weet ik het nog zo niet. Ik vind de Russen die nu protesteren en dan het gevaar lopen in de gevangenis te belanden, ook moedig………

   • een paar protesten meegemaakt waarvan 2 x bij vliegbasis Volkel
    en enkele in Amsterdam
    nu zal ik dat niet meer doen
    ja daar in Rusland is het gevaarlijk om te demonstreren , je wordt opgepakt en vast gezet 🙁

 8. ik had hier in Europa, niet meer zo’n oorlogstoestanden verwacht Margriet

  heeft men dan niets geleerd uit het verleden?

  men heeft het vaak over het “dieren-rijk” en het “mens – dom”

  begrijpelijk vind ik

  goede avond

 9. We leven met zijn allen mee met wat gebeurt in Oekraïne, maar inderdaad hier moeten we ook verder met ons leven…. maar dat neemt niet weg dat het ons niet raakt.

Leuk als je een reactie achterlaat!