Wandelen, rondje Crezéepolder en Ridderkerkse grienden

Ik hoor jullie denken: alweer een rondje Crezéepolder, een paar weken terug toch ook al?

Ja dat klopt helemaal. Het is natuurlijk dichtbij voor mij en een mooi gebied maar nu ging ik met een ander doel. Ik had mij namelijk ingeschreven voor dit rondje bij Zuid-Hollands Landschap. Een wandeling met een gids van hen, die ook de grienden zou ingaan. Daar was het mij vooral om te doen want ik heb al een paar maal voor het bruggetje gestaan maar durfde die grienden toch niet alleen in. Sinds mijn val 3 jaar terug en mijn dubbele enkelfractuur ben ik huiverig voor waar het glad is. Maar met meerdere mensen durf ik natuurlijk wel.

Om 9 uur was het verzamelen bij Hofstede de Paradijshoeve aan de andere kant van de dijk. Toen ik kwam waren er al een paar dames, uiteindelijk waren we met ik meen 11 inclusief de gids. Zij wees ons allereerst op een groene specht die in het weiland zat.

Hierna vertrokken we richting Crezéepolder, de dijk op aan de andere kant er weer af.Daar vertelde de boswachter/gids wat over het ontstaan van de polder, maar dat wist ik al en heb ik ook al eerder beschreven. Heel kort door de bocht: Het gebied was het tot 2016 akkerland. Het gebied werd toen aangekocht door Zuid-Hollands landschap. De zomerkade werd doorgestoken naar de rivier de Noord en nu is het een zoetwater getijdengebied. Inmiddels is het een gebied met een grote verscheidenheid aan vogels, vissen maar ook bevers.Ik dacht dat die alleen in de grienden vertoeven maar ook in het gebied ernaast is een beverdam. De gids liet ons sleepsporen zien van waar ze uit de rivier komen het gebied in.

Alle deelnemers waren vrouwen en in ganzenpas liepen we achter elkaar over de smalle paadjes.

Ik had mijn camera bij mij, er was nog 1 dame die ook een camera bij zich had. De andere dames hadden alleen hun telefoon maar daar kun je natuurlijk ook mooie foto’s mee maken.

Samen met de andere cameravrouw☺, Marja, liep ik meestal achteraan omdat wij steeds stopten voor foto’s dus ik heb niet het hele verhaal van de gids mee gekregen.Wat ik wel begreep is dat het erg rustig was kwa vogels en dat er niet veel verschillende soorten waren. Sommigen zijn alweer vertrokken en de wintergasten moeten nog komen. Maar we zagen toch wel wat leuke vogels buiten de bekende ganzen en meeuwen.

De boeren zwaluw:

Fitis?

Kievit:

Lepelaars:

Ik had wel eens gelezen dat ze hier ook zouden vertoeven maar ik had ze niet eerder gezien of ik moet gedacht hebben dat het een zwaan was uit de verte.Ik kan dat onderscheid slecht maken als ik tussen de begroeiing door in de verte een paar witte stippen zie staan:

Een verrekijker is met zo’n wandeling toch ook wel handig heb ik gemerkt.

We zagen vier lepelaars die eerst nog stonden te dutten maar wat later liepen te foerageren.

Ik las dat deze vogels tot september/oktober in Nederland blijven.Daarna vertrekken ze naar de West-Afrikaanse kust. Bijzondere vogels door hun snavel, je zou denken hoe kun je iets vangen…..

Kemphaan

Een andere vogelsoort waar de gids ons op wees was de kemphaan. Ik heb altijd gedacht dat die vogels weidevogels zijn maar het is een strandloper. De foto’s die ik nam zijn niet echt goed gelukt.

Zwanen

Grienden

Op enig moment opperde de gids dat we de grienden maar zouden overslaan omdat het om deze tijd van het jaar het er wemelt van de muggen. Zoals ik al schreef kwam ik daar eigenlijk voor en gelukkig wat anderen wilden er ook graag in. Dus we gingen in onze ganzenpas  een klein stukje in het ongecultiveerde deel van de griend.

Er waren inderdaad veel muggen maar ik ben niet gestoken. Het was er vochtig en glibberig en ik ga er denk ik toch niet snel alleen in. Het was echter de moeite waard om er even een stukje van gezien te hebben.Ik weet nu wat er aan de andere kant van dat bruggetje ligt.

Ik moet zeggen dat ik deze vorm van fotografie [ vogels] ook erg leuk vind dus ongetwijfeld komt er een vervolg. De ijsvogel verblijft ook in dit gebied,we zagen hem heel even maar dat beestje is zo snel. Met Wilma, de andere vrouw met camera heb ik gegevens uitgewisseld om samen nog eens te gaan. Dan hoeven we niet steeds op een drafje achter de anderen aan maar kunnen op ons gemak ergens blijven zitten en zien wat er langs vliegt.

 

 

 

18 gedachten over “Wandelen, rondje Crezéepolder en Ridderkerkse grienden

  1. Die angst voor het vallen snap ik helemaal dus ik snap ook dat je je liever in zulke groepjes begeeft… zou ik ook doen… al is wandelen danniet altijd even gemakkelijk

  2. Jullie hebben wel heel veel gezien. Zoveel fauna… ja met twee die fotograferen is fijn, je bent niet alleen en je weet hoe iemand is met een camera

  3. Ik ken het daar. In het natte seizoen is het bijna niet te belopen. Ik voel gelijk ook weer de drang om naar natuureiland de Sophiapolder te gaan. Dat is het enige stukje waar ik nog niet was. Zal jou ook vast aanspreken. Mooie foto’s. Met een camera krijg je andere foto’s dan met een smartphone. Ik heb mijn camera al lang niet meer gebruikt.

  4. Mooie foto’s heb je gemaakt. En je hebt er ook nog een wandelmaatje aan overgehouden. Wij zagen zaterdag in de Biesbosch ook een lepelaar. En veel andere vogels.

  5. Haha.. was bijna hetgene waar je speciaal voor kwam niet door gegaan! Ik snap dat trouwens niet.. waren het dan tijgermuggen.. als ze overdag zouden steken? Dat doen gewone muggen toch niet?
    Een mooi stukje natuur daar.. ook al is het gemaakte natuur. Leuk, die lepelaars ook! Ik zag in de Gorzen ooit een roerdomp.. die heb ik thuis wel op moeten zoeken, want die had ik toen ook nog nooit gezien.

    • Ze steken ook wel overdag hoor, vorige keer toen ik ging en door het riet was gelopen, zat ik helemaal onder de beten. Het is een mooi gebied, wandeling van 7 km in de rondte, dus kun je ook nog doen voor november☺ [of evt samen…]Het gebied verandert nog steeds en is wel in alle seizoenen de moeite waard

  6. ha die Margriet
    ik wandelde ook door grienden daar in de buurt , tijdens het wandelen van het grote rivierenpad , weet zo niet 123 tijdens welke etappe , wat mij het meest verbaasde toen dat het getijde nog zover inland kwam
    en er was gesnoeid dus niet zo dicht begroeid toen jullie er waren
    een hele belevenis

    • Hier snoeien ze in het stuk wat ooit polder was veel wilgen weg, anders zou het een bos worden en ze willen dit unieke zoetwater getijdengebied juist tot ontwikkeling laten komen

      • klopt het is ook een pracht bouwmateriaal
        O dat gaat zeker lukken dat getijden gebied te laten ontstaan , jij gaat daar vast weer heen om al die mooie vogels weer en misschien ook het IJsvogeltje voor de lens te krijgen

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!