Week 6 op ons resort

week 6 Corona maatregelen

Deze week gaan we alweer de zesde week in van alle beperkende maatregelen. De hele wereld zit in lockdown, mag onder voorwaarden naar buiten of heeft nog een redelijke vrijheid zoals wij hier in Nederland.We schrijven met z’n allen geschiedenis.Inmiddels raken we er meer aan gewend.Wie had dat kunnen denken…… Het bedrijf van onze zoon is inmiddels Coronaproof gemaakt.Plexiglas deed zijn intrede, zwart-geel lint markeert de 1,5 meter afstand op de grond.Voorlopig komen we nog niet af van die anderhalve meter afstand houden, dat lijkt steeds duidelijker te worden.Deuren open doen zonder je handen te gebruiken, handen wassen bij thuiskomst, de desinfecterende gel, de handschoenen; het is inmiddels vast onderdeel van ons dagelijkse bestaan geworden….

In de tuin week 6

In zes weken tijd is de tuin totaal ontwaakt.Schreef ik 16 maart voor het eerst iets over Corona, toen stonden de krokussen nog in bloei en pootte ik de aardappelen in die eerste Coronamaatregelen week. Nu zijn de krokussen weg, is het groen van die aardappelen al uit de grond. De tuin kwam tot leven en viert een voorjaarsfeestje:

groene stinkwants in de appelbloesem
Final Tiles Gallery id=31 does not exist
paardepluizenbol

Lieveheersbeestjes

In de tuin zijn ontzettend veel lieveheersbeestjes. In veel fruitbomen of struiken zie ik ze lopen. Eén nieuw kersenboompje staat er armetierig bij met alle bladeren omgekruld door de luizen.Ik verwacht dat hij er wel weer overheen groeit.Moet lukken met al die larven straks die hongerig op zoek gaan naar luizen!

Aardbei

Alle aardbei planten staan ook uitbundig in bloei.We hebben meerdere soorten in de tuin. Afgelopen herfst kocht ik nog 2 soorten, Elsanta[ vroeg ras] en Polka[ middenlaat ras].De aardbeienplanten staan per soort verspreid door de tuin en in 2 bakken. De bakken zijn gehalveerde rioolbuizen die we op een frame hebben staan. Oorspronkelijk stonden ze op het stuk tuin wat we weg hebben gedaan en we hebben ons een breuk gesjouwd om ze te verplaatsen.Het voordeel van de bakken is dat je niet gebukt of op je knieën hoeft om te plukken. Voor de kleindochters is het ook ideaal, precies op ooghoogte.

In het voorjaar geef ik de planten altijd wat compost en wat organische meststof voor kleinfruit. Ieder jaar hebben we daarmee een fantastische oogst.Alle planten staan nu uitbundig in bloei, ik heb afgelopen week wat stro onder de bloemknoppen gelegd zodat de aardbeien straks hierop rijp worden.

op andere plaatsen in de tuin staan ze wel in de volle grond, dus ik zal toch wat geknield moeten plukken.

Doperwten, sugarsnaps en peultjes

In maart heb ik alles al voorgezaaid in de kas. De peultjes heb ik als eerste buiten uit geplant.Ik bedacht me dit jaar dat ik het eigenlijk net zo goed wat later kan zaaien, want eigenlijk gaan ze pas sinds een week of twee groeien.

De doperwtjes staan sinds een week of twee in de grond. Dat was de tweede zaaironde, want de eerste plantjes die ik had uitgepoot waren al weer opgegeten.Onder de grond waren de restjes van de zaden eraf gegeten, waardoor de plantjes dood gingen. Het zullen de woelmuizen wel geweest zijn, want onze tuin zit werkelijk vol gaten. Regelmatig zie je lange woelsporen door de bedden gaan en liggen er weer plantjes uit de grond.Het is wel vervelend en soms mopper ik op die “rot beesten”,maar ze horen er ook bij op zo’n volkstuin. Het komt misschien ook omdat wij niet spitten of freezen en dus die gangen niet kapot maken.Soms zien we een gang als we iets planten, zo’n gang ligt wel op een centimeter of 20 onder de grond.

De sugarsnaps heb ik pas vorige week gezaaid in een bak in de kas en komen net uit.

In alle verhoogde bakken hebben we rekken gezet zodat daar alles langs kan gaan groeien.

De doperwtjes die de kleindochters hadden gezaaid heb ik afgelopen week ook verplant naar de rekken. De bruine bonen die ze in de grond hadden gestopt, doen het heel goed en heb ik maar laten staan, alhoewel ik op die plaats iets anders had gepland.

Druiven

Alle druiven lopen ook uit, de trosjes druiven in wording zie je ook meteen. Vorig jaar had ik voor het eerst trosjes gedund en dat is goed bevallen. De druiven waren groter dan andere jaren. Ik had gelezen dat je na het eerste trosje de uitloper moet toppen. Alle kracht gaat dan naar dat ene trosje in plaats van naar bv wel 5 trosjes aan 1 uitloper. Ik ben daarom begonnen met toppen van twee planten. De rest komt nog.We hebben nu nog vier soorten staan, 2 pitloze rode druiven[ Vanessa en Suffolk], een witte druif[ Vroege van der Laan] en een blauwe druif[ Boscoop Glory].

Je ziet hier wel 5 trosjes, laat de onderste grootste zitten en knip de rest weg.
knip de top boven het trosje weg

Citroenplant

In de kas heeft de citroenplant overwinterd.Dit jaar zit hij vol bloemen.Ik ben benieuwd of ze nu zullen uitgroeien tot vruchten. Vorig jaar werd het niets.

De bloemetjes geuren heerlijk, als je de kas instapt ruik je ze meteen. De geur lijkt op die van de jasmijn vind ik.

Mijn vader

Mijn vader overleed al weer een paar jaar geleden. Na zijn overlijden nam ik wat stekken mee naar onze tuin.Met een van die stekken kwam een zaadje mee van een slaapmutsje.[ @ Emmy, het zou ook schijnpapaver kunnen zijn.Ik kom er niet uit…] Die heeft zich sindsdien door de tuin verspreid en her en der komen nu bloemetjes tot bloei. In gedachten zeg ik ieder jaar als ik ze voor het eerst weer zie bij mij zelf: Ha die Pa, ben je er ook weer ! Hieronder een leuke combinatie met de boshyacinthen.

Fijne week allemaal, blijf gezond!

5 gedachten over “Week 6 op ons resort

  1. Er zijn dit jaar heel veel lieveheersbeestjes, gelukkig want met de warmte die we in april gehad hebben zaten er al veel luizen op de rozen.Uw aardbijen staan er mooi bij.Hier bloeit de meconopsis cambri of schijnpapaver ook uitbundig. Fijn weekend.

  2. Je tuin staat prachtig en dat idee van die buizen vind ik super.Ga het ook eens uitproberen.Dat een tuin ons toch zo gelukkig kan maken hé.

Reacties zijn gesloten.