Ons resort

week 5 Coronamaatregelen

We gaan deze week de vijfde week in met de beperkingen ivm het Coronavirus.

Vijf weken geleden paste ik voor de laatste keer, en die dag voor de eerste keer, op alle kleinkinderen tegelijk.Dat het zolang zou gaan duren dat ik niet meer wekelijks op ze zou passen,had ik toen niet verwacht.Alhoewel ik ze vreselijk mis, beeldbellen we met regelmaat en zie ik ze zo nog wel een beetje.We krijgen ook veel foto’s door geappt.

De laatste foto van de jongste kleindochter liet zien dat haar pony over haar ogen hing.Ik bood mijn schoondochter mijn kappersschaar aan.Heel lang geleden kocht ik die om de haren van mijn toen, kleine kinderen te knippen. Die vonden dat destijds geen geslaagd project, ondanks de knipcurus die ik volgde in een buurtcentrum, haha… Schoondochter appte terug dat ze de pony van jongste dochter nu maar meteen lang laat groeien. Zo langzamerhand ziet mijn haar er ook niet meer uit. Ik had ten tijde van de sluiting van de kapperszaken net gewild en kon niet meer. Gelukkig ben ik niet alleen daarin en klaagt manlief ook over zijn stugge grijze haren die opzij gaan staan boven zijn oren. Ik wil hem wel knippen,maar hij wacht toch liever tot de kapperszaken open gaan dan zijn haar aan mij toe te vertrouwen.Hij herinnert zich zijn happig geknipte haar, toen hij zich vroeger wel overgaf aan mijn knipkunst…

Vakantie op eigen kleine resort

Door het mooie weer wat we gelukkig hebben, voelt het soms een beetje als vakantie, als je alles even vergeet.Vakantie op ons eigen kleine resort…..Geen zwembad en horeca en entertainment in eigen beheer. Op het resort, de volkstuin, groeit alles lekker. Zoals bij iedereen denk ik, is het kurkdroog. Ook al heeft het even geregend zaterdagmiddag, het was niet genoeg om de grond doornat te maken.Dus sjouwen we dagelijks met gieters water langs alle potten met zaailingen en planten.

Bloesems

appelbloesem

Het resort wordt inmiddels steeds groener doordat alle planten boven de grond zijn, de bomen en struiken hun blad zo langzamerhand hebben.De bloesems van de peren- en kersenbomen zijn alweer uitgebloeid.De appelbloesem komt nu pas tot bloei.

De kweepeer zit ook vol bloemknoppen.De kweepeer heeft in tegenstelling tot de bloesem van andere fruitbomen, geen rozetje maar 1 enkele bloem.We hebben deze voor het tweede jaar nu. Helaas bleek het niet de soort te zijn die ik dacht gekocht te hebben, maar blijkbaar had iemand de kaartjes verwisseld. De vruchten van deze soort hebben een appelvorm.

kweepeer

In de kweepeer zag ik afgelopen week enorm veel lieveheersbeestjes. Ik kon geen luizen ontdekken gelukkig.Die heb ik wel in een van de appelbomen gezien.

Ik heb inmiddels alle plantjes verspeend, sommigen zijn echt al groot, zoals de tomaten en een aantal paprika plantjes. Die heb ik al in de volle grond gezet.Ik hoop maar dat er geen nachtvorst meer komt.In de kas groeit de sla ook erg goed en de eerste krop kan ik wel gaan oogsten deze week.

De daslook, die ik vorig jaar verzet had, is gelukkig weer terug en bloeit nu.Van het blad schijn je lekkere pesto te kunnen maken.Ik heb het nooit geprobeerd, mijn pol is nog te klein, dat vind ik zonde.Heb jij wel veel planten in je tuin, dan kun je onder deze link een recept zien.

Daslook
Daslook

Bijen en hommels

Afgelopen weekend was er een bijen en hommels telling zagen we op de televisie.Ik wist het niet, anders had ik wel mee geteld.Toen we het er samen over hadden, dachten we beiden dat we eigenlijk niet veel bijen, hommels of zweefvliegen zien op het moment. Ik ga deze week eens extra opletten, want deze insecten hebben we wel nodig voor de bestuiving van bv al onze fruitbomen.

Combinatieteelt

Ik zie wel al veel koolwitjes rond fladderen.Ik heb de kleine koolplantjes dan ook afgeschermd zodat ze er geen eitjes op kunnen gaan leggen ….

Het ziet er een beetje raar uit, maar werkt wel.Bij de kringloop kocht ik vorig jaar steeds vergieten en van die kapjes die je over het eten zet zodat er geen wespen etc op komen.Die heb ik over alle kleine plantjes gezet, doordat ze open zijn,kaan ik ze ook zo water geven.

In dit vak staan nu rode kool, broccoli, spitskool, bleekselderij en knolselderij.Langs de ene rand staat prei en de andere kant een rij uien.Deze soorten bij elkaar noem je combinatieteelt. [Klik op de link als je er meer over wilt lezen]

Wat is combinatieteelt? In een moestuin heb je planten die elkaar versterken of elkaar tegen werken.

Sommige planten stoten door middel van geur bv  insecten af voor hun buren of geven bepaalde stoffen door via de wortels. Door de geur die de planten afgeven kunnen ze elkaar versterken of juist verzwakken.

Als je googelt spreken websites elkaar soms tegen, dus het is mijn eigen combinatie en ik zie wel hoe het uitpakt.In de kas heb ik nog selderij gezaaid, maar die is nog te klein om uit te planten.Zodra de plantjes groot genoeg zijn,gaan ze ook in dit vak.

Kleindochters zaaien

Na de bruine bonen en de doperwten hebben de kleindochters afgelopen week samen met hun vader sperziebonen in de grond gedaan. Allebei een bak, dus ze waren even bezig.Thuis in hun achtertuin zijn ze begonnen hun speelhuisje te schilderen.Met water, dus dat kunnen ze eindeloos doen….

De bruine bonen en doperwtjes die ze in de grond gestopt hadden, komen inmiddels op. Alles staat vrolijk door elkaar dus ik heb nog even werk om de plantjes te verpoten….Gisteren “beeldbelden” mijn kleindochters toen wij op de tuin waren en de oudste wilde graag weten of de doperwten al klaar waren. Ik kon de plantjes met de telefoon laten zien.Ze vertelde dat in haar tuin ze helemaal niet willen groeien.Ik zei haar dat ik iedere dag lief tegen de plantjes praat en zeg dat ze zo goed hun best doen en goed groeien etc. Ze rende meteen naar de tuin omdat ook te gaan doen en vergat mij aan de telefoon, haha.

De kleinzoon is inmiddels van verveling aan zijn sokken begonnen te kluiven.Hij zou wel eens iets anders willen zien dan zijn dagelijkse rondje Zuiderpark.Denk ik……….

Oma weet raad

Ik heb zo’n boekje waarin allerlei ouderwetse tips in staan, ooit gekregen voor mijn verjaardag van de kleinkinderen. Nu ik niet veel omhanden heb, zat ik erin te bladeren en kwam deze tip tegen. Ik wil hem jullie niet onthouden:

Ik stuurde de tip naar mijn zoon, want toen ik nog oppaste en dan regelmatig de was opvouwde, had ik soms een hele berg eenling sokken. Van hem, van de kinderen……Waar de andere gebleven waren, wist hij dan ook niet.Kluiven zij ze misschien ook op, net als hun kleine neefje?

Ik vraag mij wel af welke kleur die sokken krijgen als je ze allemaal kookt, grijs????

Versoepeling of niet?

Vanavond horen we van onze minister-president of er al wat van de maatregelen versoepeld kunnen worden. Er wordt geopperd dat de kinderen misschien weer wat naar school of de opvang kunnen gaan.Voor onszelf zal er niet veel verschil zijn,vermoed ik.Wij blijven voorlopig maar op ons resort……

5 gedachten over “Ons resort

  1. Goed gevonden : op vakantie in eigen resort. Maar zijn we dat niet allen wanneer we in onze tuin zijn? Lekker werken en genieten. Bedankt voor de tip over het maken van daslookpesto. Prettige week.

  2. Ja Margriet het zijn rare dagen en stilaan wil ik weer op wandel. Heb met de dokter gebeld en de quarantaine is voorbij.Ben dus vandaag op wandel geweest.Ik ken plekjes genoeg waar ik zelden iemand tegen kom.Maar moe dat is was na de wandeling, maar de dokter zei dat ik daar nog hele tijd last zal van hebben. Toen ik op de wandeling erg veel vlinders zag,schoot mijn gemoed vol en liepen er plots tranen over mijn wangen. Vervelen heb ik me thuis nooit gedaan maar eerst die lange periode na de operatie dat ik niet buiten kon van december tot maart.Dan even een wandelingetje en toen was daar corona.Heb me altijd aan de regels gehouden maar plots begon de toestand plots te veranderen.Ik voelde me helemaal niet goed en bleek ik besmet met een lichte vorm maar mocht thuis uitzieken…snap nog altijd niet hoe ik er aan gekomen ben..Had net voor begin 1 keer boodschappen gedaan want de kinderen mochten niet de weg op.Nu is het dus eindelijk voorbij voor mij maar moet 2 keer per week contact nemen met de dokter.Doodmoe maar wandeling heeft me zo opgelucht.Zorg goed voor elkaar.

    • Gelukkig Marylou dat je het virus in milde vorm hebt gehad en dat je er weer bovenop bent geraakt. Fijn dat je kon gaan wandelen vandaag!Nu weer aansterken……

  3. Zo voel ik het ook, net een vakantie op ons eigen resort. Maar het is te horen dat de economie weer een beetje gaat draaien. We wachten af. Vanavond voor de buis!

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!