Lekker weer om in de tuin te werken

Vandaag en gisteren was het eindelijk lekker weer om in de tuin te werken. Was het daarvoor maar 6 graden op zondag, vandaag haalden we de 18 graden weer. We hebben veel werk kunnen doen, wat ook wel nodig was.Het gras is weer gemaaid, de hele tuin is geschoffeld, onkruid is verwijderd.Ik heb de broccoli die ik gezaaid had, uitgepoot. Vorige week had ik wat rode kool plantjes gekocht,het kolenvak is daarmee al wat gevuld.

De sla en andijvieplantjes die ik een week of twee geleden had uitgepoot, zijn niet meer.Ik denk door slakken opgegeten.De bietjes heb ik inmiddels al twee keer uitgepoot en zijn nu voor de tweede keer bijna allemaal doodgegaan. Dit keer door de kou in combinatie met de droogte denk ik. Ik moet ook leren eens wat meer geduld te hebben…….

knoflook

Moestuin

In de moestuin is nu al wel een en ander aangeslagen. De tuinbonen groeien goed en ik zie de eerste bloemvorming al ontstaan.Bij de worteltjes komen groene sprietjes boven. De uien beginnen uit de lopen, de knoflook groeit lekker.Van vorig jaar overgehouden zijn de selderij en peterselie.De aardappelen komen al boven de grond.De peultjes die na 2 keer buiten zaaien en opgegeten te zijn geworden, had ik de derde keer in de kas gezaaid. Dat waren inmiddels al aardige plantjes, die heb ik nu in de volle grond gezet.Net als de bruine bonen. In het bonenvak staan nu peulen, sugarsnaps, doperwten en doperwten.

Droog in de tuin

De grond in de tuin was alweer kurkdroog, en alle regentonnen zo goed als leeg. De eerste twee weken wordt nog geen regen verwacht hier in Ridderkerk. Vandaag heeft mijn man daarom met de pomp water uit de sloot gehaald en alle tonnen gevuld. Wij hebben 9 tonnen staan, verspreid over de tuin, die 500 m2 groot is. Vijf daarvan staan onder een regengoot en waren ook allemaal vol na de winter. Maar doordat het nu al zo droog is, zijn ze al weer leeg.

Na het vullen van de tonnen heb ik de tuin meteen gesproeid, tenminste daar waar al iets geplant is.

Aardbeien

De aardbeien beginnen al de eerste bloemen te krijgen. Onze kleindochter kan bijna niet wachten tot het aardbeien zijn. Met pasen komt ze met haar zusje paaseieren zoeken in de tuin, ik zal haar dan weer foppen door aardbeien bij de planten te leggen. Vorig jaar deed ik dat wekelijks en kwam ze iedere week “plukken”. Ze had niet door dat de aardbeien er los bij lagen. Ik ben benieuwd of ze dat nu wel in de gaten heeft.Ze is nu net drie jaar.

Een deel van de aardbeienplanten hebben wij in gehalveerde rioolbuizen staan.Voordeel is dat je ze makkelijk plukt, er geen slakken bij komen en je ze goed kan beschermen tegen vogels. Nadeel is wel dat de bakken snel uitdrogen bij warm weer. Die hebben vandaag een flinke plens water gehad.

Kikker

De vijver is ook weer schoon en voorzien van nieuwe waterplantjes. Toen ik bezig was met alg verwijderen, zag ik opeens een grote kikker. Dat was een verrassing, want buiten wat emmers slootwater hadden we er bv geen kikkerdril is gedaan.

Lieveheersbeestjes in de tuin

In de tuin wemelt het van de lieveheersbeestjes, met name op de bessenstruiken.Op de bladeren van de bessenstruiken hebben wij last van bloedblaarluis.Die lieveheersbeestjes zijn daarom welkom om ze te bestrijden.

Vandaag zagen we ook een aparte hommel, oranje van kleur. Mijn man heeft een app op zijn telefoon voor insecten en vond dat het een akkerhommel was. Hij schijnt veel voor te komen, maar wij hadden hem niet eerder gezien. Hij maakt nestjes in de grond, in de buurt van bloemen.

Met de dag komt er meer kleur in de tuin, de komende dagen wordt het alleen maar warmer.Alles schiet de grond uit……Alle fruitbomen en struiken staan nu in bloei.

blauwe bes
bloemen in de kornoelje
pioenroos Sarah Bernard
zaailingen van Tagetes

Komende dagen ga ik verder met zaaien, met verspenen en uitpoten. Mijn handen hebben weer kloven, gescheurde nagelriemen en vuile nagels. Nu geen gelakte nagels meer….In de tuin loop ik er altijd bij als een zwerver, oude kleren aan, sokken over mijn broekspijpen ivm teken, haren door de war. Maar wat lekker is dat weer!

appelbloesembloem

3 gedachten over “Lekker weer om in de tuin te werken

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!