Zaaien in februari

Het seizoen is nu begonnen, een paar dingen die je kunt zaaien in februari, heb ik inmiddels gedaan. De paprika’s hebben de eer als eerste gezaaid te zijn. Die hebben wat langere tijd nodig om te ontkiemen bij een constante temperatuur van 20 of meer graden.Ze staan inmiddels twee weken in ons slaapkamerraam.Aangezien wij overal vloerverwarming hebben, zakt de temperatuur niet onder de 20 graden. Het raam ligt ook nog eens aan de zonnige kant van het gebouw.Moet lukken lijkt mij!

De zaden die ik heb gebruikt zijn zaden van mijn eigen paprika’s van afgelopen jaar.Het ras is Corno di toro rosso, een rode punt paprika. De oogst was afgelopen jaar heel goed, het waren prachtige grote puntpaprika’s geworden.

Experimenteren

Dit jaar probeer ik uit welke zaaimethode het beste resultaat heeft. Ik heb gezaaid in vermiculiet, in zaaigrond, in potgrond en in potgrond met bovenop een laagje vermiculiet.Eerlijkheid gebied te zeggen dat dit experiment voortkomt uit het feit dat ik wilde zaaien en de vermiculiet bijna op was ☺

Ik zie dat in de potgrond de eerste puntjes omhoog komen.Drie stuks in totaal nu.Wil je meer lezen over het opkweken van je eigen paprika’s, klik dan op de link.

paprika ontkiemt in de potgrond

In de de vermiculiet zie ik het eerste zaadje ontkiemen

paprika ontkiemt in de vermiculiet

In vermiculiet zaaien heb ik twee jaar geleden voor het eerst gedaan nadat ik dat gelezen had in de blogs van Diana’s mooie moestuin.Het heeft als voordeel dat je de zaailingen makkelijk uit de vermiculiet kan trekken om te verpoten.Ik deed het de afgelopen twee jaar eigenlijk alleen met tomatenplanten.De zaden in de vermiculiet heb ik in een grote zaaibak gedaan, de andere in potjes.Ik heb de zaadjes nu per drie in een potje gezaaid, dat is net zo makkelijk met verspenen. Als ik ze per drie over poot heb ik meteen een volle plant als hij wat groter word Naar het schijnt zijn de plantjes uit de vermiculiet steviger kwa wortelgestel. Je moet ze wel op tijd verspenen want er zit geen voeding in de vermiculiet. Wat het beste gaat zal ik zien in de loop van de tijd.Wordt vervolgd…..

Makkelijke moestuinmix maken

Ik had de vermiculiet twee jaar geleden gekocht om zelf makkelijke moestuinmix te maken. Ik heb de bakken in de kas daarmee gevuld. Je neemt een deel vermiculiet, een deel compost en een deel turfstrooisel. Wat ik nu doe is alleen wat compost toevoegen ieder voorjaar. De grond is mooi luchtig gebleven. Er overwinteren ook dit jaar weer padden in de kas, net als vorig jaar. Die vinden die grond volgens mij ook heerlijk. Toen ik laatst wat planten van water voorzag en er naast goot, zag ik opeens wat bewegen en kroop er snel een pad weg uit de grond.

Tuinbonen

tuinboon die opkomt
tuinboon die opkomt

Andere zaden die ik al gezaaid had twee weken terug, waren een restje tuinbonen, ras Driemaal Wit. Die ontkiemden heel snel in de potgrond waar ik ze in heb gezaaid.Inmiddels zijn die potten al naar de kas op de moestuin verhuisd.

Citroengras

citroengras

Ik zaaide ook citroengras[ Sereh] Dat is nu ook al behoorlijk opgekomen. Citroengras kun je in de Aziatische keuken, in curry’s, marinades, stoofschotels, soepen en thee gebruiken. Je kunt het niet rauw gebruiken, maar sudder het mee in gerechten en die krijgen een frisse smaak.

Tuinkers

In een hoekje van een zaaibak zaaide ik vast wat tuinkers .Inmiddels is de tuinkers al zover dat het geplukt kan worden.Vanmiddag at ik het voor de eerste keer op mijn boterham. Lekker!

tuinkers

In februari ga ik ook nog aubergine zaaien, stamdoperwten en sugersnaps. Dat doe ik pas aan het eind van de maand met mijn kleindochter.Die vraagt steeds wanneer we nu weer eens doperwtjes gaan zaaien. Doperwten en sugarsnaps ontkiemen vrij snel en je kunt ze ook niet al te vroeg buiten zetten.Maar om vast van een vroege oogst verzekerd zaai ik een deel vroeg voor, de rest volgt dan in maart en april om de oogsttijd wat te verlengen.

Zaden

Ik moet nog steeds eens goed in mijn zadenbak gaan kijken wat ik nog niet heb. Deze week bestelde ik nog wat zaden bij een collega blogger: Moestuinhippie

Vorig jaar deed ik mee aan een groep van een stuk of 15 mensen die met elkaar zaden ruilde. Het initiatief werd toen genomen door een Belgische blogger. Dat was heel leuk. Ik had toen zelf op mijn website ook een pagina gemaakt om zaden te ruilen of te verkopen voor een kleine prijs, dat liep ook heel goed. Afgelopen jaar kwam het er bij mij zelf niet van om veel zaden op te vangen.Wat ik heb, is nu voor eigen gebruik,maar ik hoop dit jaar toch weer te kunnen bewaren!

5 gedachten over “Zaaien in februari

  1. Leuke blog heb je Margriet! Je bent al lekker bezig met zaaien zie ik, fijn hé dat het voorjaar er weer aan komt. Ik moet mijn zaden ook nog eens nakijken voordat we aankomend weekend naar Tuinidee gaan. Wel handig om van te voren te bepalen wat er nog nodig is, anders koop ik weer veel te veel 😉 Succes met je blog, en thx voor de link naar Moestuinhippie.

Leuk als je een reactie achterlaat!