Zaaien in Maart: Zinnia Elegans

In het vorig blog schreef ik al wat ik gezaaid heb thuis. Een van mijn lievelingsbloemen is de Zinnia Elegans, die je nu al in de kas of binnenshuis kan zaaien. sinds we de volkstuin hebben heb ik ieder jaar zinnia’s in de pluktuin. Het eerste jaar had ze direct in de volle grond gezaaid, maar kwam er al snel achter dat de slakken er dol op zijn. Sinds die tijd zaai ik ze voor en plant ik ze in mei uit. Zelfs dan moet ik nog opletten en iets over de plantjes zetten, anders gaan ze er alsnog aan. Inmiddels heb ik al van honderden slakken het leven beëindigd, maar toch blijven ze komen…..

Plukken

Zinnia is een bloem waar je lang plezier van hebt in de tuin, ze bloeien vanaf juni en bloeien door tot wel oktober.

Ik pluk er vaak van om ze thuis in een vaasje te zetten of weg te geven aan mijn moeder en [schoon]dochter. Het is ook een bloem die ik met een gerust hart kan laten plukken door mijn kleindochter, want hij vormt al snel weer nieuwe bloemen. In een vaas staan ze al snel 10 dagen.

Verzorging

Plant de zaailingen niet al te dicht op elkaar anders loop je kans dat de plant gaat schimmelen bij nat weer. Op zich geen ramp als het niet teveel is, dat knip je er gewoon af. Maar je kunt het beter voorkomen door ze wat verder van elkaar af te zetten.

Bij het planten kunnen je bemesten met koemestkorrels o.i.d. Wij hebben momenteel biologische meststof voor de tuin en dat geef ik. Tijdens de bloei kun je ze nog een keer wat bemesten.

Zaden

Als je zelf zaden wilt opvangen moet je wat bloemen laten zitten om de zaden daarin te laten rijpen. Ik oogst dan de bloemen in zijn geheel en laat ze thuis nog verder goed drogen. In de winter haal ik de zaden er pas uit. Tot nu toe heb ik ieder jaar gezaaid van eigen zaden.

Er zijn veel soorten Zinnia’s. Voor kerst kreeg ik van degene die mijn lootje had getrokken, zakjes zaad van de Zinnia Pastel cupcakes en Zinnia Lime Queen with a blush. Ik had al de soorten:

# Zinnia Liliput[ 50 cm hoog]

alhoewel het een zakje gemengde zaden zou moeten zijn, bloeiden er alleen rode en oranje bloemen:

zinnia liliput

# Zinnia Thumbelina[ plm 20 cm hoog]

Zinnia Thumbelina

# en Giants of California[ plm 120 cm hoog].

Zinnia Giants of California

Dit jaar heb ik dus 5 soorten.Gezien mijn enkel denk ik niet dat ik ze allemaal ga zaaien, maar wie weet als ik voorspoedig revalideer, lukt het wel.

De Thumbelinasoort is ook leuk om in een pot te zaaien denk ik. Vorig jaar had ik deze soort voor het eerst, maar doordat ze zo laag bleven, vielen ze een beetje weg in het geheel van de tuin.Dit jaar wil ik die in een terracotta pot gaan zaaien.

Buiten dat het een leuke fleurige bloem is in de tuin, trekt hij ook veel insecten aan, wat natuurlijk weer goed is voor de biodiversiteit.

De eerste zaadjes ontkiemen al in de vensterbank.Volgende zomer hoop ik mooie macro foto’s te kunnen maken van mijn 2 nieuwe soorten!

24 gedachten over “Zaaien in Maart: Zinnia Elegans

 1. Ik ben ook dol op zinnia’s en heb dit jaar veel verschillende soorten, o.a. Peaches & Cream, Benary’s Giant Scarlet en Queen Lime Orange. Allemaal erg mooi!! Ik zou er graag zaden van oogsten, maar weet jij misschien of zinnia’s met elkaar kruisen?

  • Hallo Astrid, Ik heb er niet zoveel verstand van en mijn Zinnia’s zijn voor het derde jaar op rij niet gelukt[ slakken eten ze graag]. Er staat nu nog een Queen lime with a blush, maar iedere knop wordt bijna opgegeten. Als je zinnia een kleur heeft die door veel veredeling is “gemaakt”, zal die ook als eerste weer verdwijnen wanneer de planten kunnen kruisen. Een beetje zoals bij mensen een donkere huidskleur dominant is over een lichte huidskleur, bruine ogen dominant zijn over blauwe ogen, etc. Bijna elke plant heeft de neiging, als ze de kans krijgt, om terug te gaan naar de oorspronkelijke vorm, kleur, geur, etc.Wil je kruisen voorkomen, dan zul je de verschillende soorten Zinnia’s in ieder geval niet naast elkaar moeten hebben staan, want dan gaan de bijen van Zinnia naar Zinnia en kun je kruisbestuiving krijgen, denk ik. Maar nogmaals ik ben maar een leek op dat gebed. Veel succes en leuk dat je mijn website vond en een reactie achterliet!. groet, Margriet

 2. die slakken zitten bijna overal op, grote hekel en die slijmerige naaktslakken. Prachtige foto’s, je bent er goed mee bezig zeg! Veel tuin plezier 🙂

  • Ik heb wel honderden slakken door midden geknip, ik vind ze ook zo vies. Ik zou bijna niets eten uit de tuin als er een slak op zat… Dank je wel voor het compliment..

 3. Oooh.. zijn dát zinnia’s?.. ik had daar altijd een hele andere bloem bij in gedachten! Deze vind ik ook geweldig mooi.. misschien wat voor straks in onze opgeknapte tuin. 🙂

 4. Bedankt voor deze post. Ik sta nog in dubio of ik al ga zaaien. Want eenmaal gekiemd, worden ze dan niet te slungelig? Ik heb geen kas zie je. Dus waar moet dat heen in de kou buiten. Hoor het graag van je. Ik heb ze al eens in de volle grond gezaaid, maar dat werkte ook niet echt.

  • reply to Hetty: misschien kun jij dan nog even wachten tot april met zaaien, dan kun je ze bij mooi weer in mei uitplanten in de volle grond. Mijn kas is ook niet bruikbaar meer, dus ik weet niet of ik er goed aan gedaan heb om nu al te zaaien. In april zaai ik een tweede ronde, denk ik

 5. Mooi al die kleurige bloemen, krijg daardoor veel zin in de zomer. Ik heb jou zaadjes al in de aarde gedaan op een plank in de keuken nu nog gaan groeien .

  • Reply to gerdabakker: Je kunt die kleine soort in pot zaaien☺ Het pootje gaat goed, vrijdag gaan de hechtingen eruit en krijgt ik weer nieuw gips. Dan nog 4 weken te gaan, pfff

Leuk als je een reactie achterlaat!