Thuis zaaien

Bijna een jaar geleden schreef ik een blog: Zaai je eigen mini tuintje thuis. We zaten toen in de vierde week van corona maatregelen, we moesten zoveel mogelijk thuis blijven, in de elleboog hoesten, geen handen schudden….De bouwmarkten, tuincentra en vuilstortplaatsen waren druk. Iedereen was aan het klussen in huis en tuin geslagen. We hadden toen nog zoiets van: het is maar tijdelijk en we maakten er nog wat leuks van met dat mooie voorjaarsweer.

Een jaar corona

Nu zijn we al een jaar verder en het virus is nog niet weg.

Deze week kwamen schoondochter en jongste kleindochter op bezoek. Zij waren eerst op afspraak bij Xenos geweest, met 2 personen 10 minuten winkelen. Daarna moest ze bij Kruidvat zijn, daar was het druk in de winkel en stond ze in de rij voor de kassa. Onbegrijpelijk toch? Zelf begrijp ik deze maatregel niet, met z’n tweeën in de Gamma, Ikea, de Bijenkorf?? Picknicken op kleedjes op het terras van een horecabedrijf kan wel zagen we op tv maar aan een tafeltje buiten eten op veilige afstand niet? Maar goed ik ben geen viroloog, geen epidemioloog, geen arts en geen beleidsmaker….

Dochter en kleinzoon kwamen sinds drie weken ook weer langs. Die hadden in Quarantaine gezeten omdat in de eerste week dat kleinzoon eindelijk weer naar de opvang mocht, een leidster corona bleek te hebben. Daarna werden schoondochter en schoonzoon zelf ziek, geen corona bleek na testen maar buikgriep ofzo. Toen dat over was ging kleinzoon aan het snotteren en daarna dochter ook. Tweemaal getest maar negatief. Dus die waren er goed klaar mee met het binnen zitten…Zowel dochter als schoondochter hopen dat er snel iets open gaat waar ze met de kinderen heen kunnen, iets anders dan alle speeltuintjes die ze nu wel gezien hebben.

Bijna klaar

De bezoeken waren voor mij even een welkome afleiding. Af en toe gaan we wel een poosje naar de volkstuin. Niet heel lang, wat dat ga ik wel voelen.Toch hebben we, althans mijn man, al aardig wat kunnen doen. De tuin is zo goed als klaar voor het moestuinseizoen.

Mijn zaaitrays staan nog in de ingestorte kas en laat ik maar daar. Misschien kan ik ze gebruiken op de tuin als het wat warmer is overdag.We overwegen de kas toch nog te herstellen met plastic oid. Het frame is op zich wel stevig, dus eens verzinnen wat we ermee kunnen doen. Ik zaaide vast in bakken wat doperwten en sugarsnaps.

De pootaardappelen liggen in het licht om uitlopers te vormen….

Klaar met knippen

En de takkenhoop heb ik weggeknipt. Gwen vroeg of ik nu helemaal Zen ben. Nou en of, zo Zen als wat na al dat knippen. Op zich was het geen vervelend werk hoor,zittend in het zonnetje, heerlijk! Boven mij hangt een vogelhuisje en vetbollen. Koolmezen, pimpelmezen en staartmezen hadden het er druk mee. Het vogelhuisje werd door de koolmezen verdedigd, dus ik denk dat die nestjes willen maken….

En yes, de aardbeienbak was nu bereikbaar voor me en kon ik schoonmaken! Dus over het gesnipperde hout naar de aardbeienplanten! [ik moest wel geduwd worden☻]Waar een mens al blij van kan worden…..

Thuis zaaien

Thuis ben ik ook wat gaan zaaien. We hadden nog een zak met wat potgrond[ dan maar niet in zaaigrond] staan en ik nam wat potjes mee vanaf de tuin.In het raamkozijn staan nu her en der bakjes van de chinees met zaaisels en potjes met plastic zakjes erover. Andere jaren zaaide ik in januari al paprika en peper. Dit jaar is dus best laat, maar zal vast goed komen. Naast paprika zaaide ik tomaat, zinnia, afrikaantjes, rucola, zomerviolier, viooltjes en zonnedauw[ zaden van lezer Eline van Antwerpen]….

Van tomaat en paprika heb ik meerder soorten, maar dit jaar beperk ik het maar tot drie van ieder. Volgend jaar de andere soorten maar weer als ik normaal kan bewegen. Dat zaaien in een rolstoel gaat op zich wel aan de eettafel, maar daarna moest ik alles potje voor potje naar een raamkozijn rijden en stofzuigen, want mijn man was werken. Dat kost me een tijd allemaal zeg!

Tuintje thuis

Het voelt wel goed dat ik in ieder geval iets in de grond heb zitten en ik kan nu iedere dag volgen wat er opkomt. Ik verheug me erop!

Vorig jaar schreef ik over je eigen mini tuintje thuis voor diegenen die binnen zaten en niets om handen hadden, nu geld het voor mijzelf. Toen ik de blog terug las, las ik over het stekken van je kamerplanten. Ik deed dat toen en nu een jaar later zijn de stekken flinke planten geworden en gaf ik veel gestekte plantjes weg.

De cress, die ik pas op keukenpapier zaaide, is bijna groot genoeg om op brood te gaan eten, uit mijn eigen tuintje thuis………

17 gedachten over “Thuis zaaien

 1. Ho stop! ik zag net in de pot dat er een klein stekje náást de hoofdplant tevoorschijn gekomen is..! Ik dénk uit de wortels, want het staat helemaal aan de zijkant van de pot! Maar hopelijk gaat dat wat doen, dat scheelt jou gedoe en kosten van opsturen! 🙂 (wél heel lief aangeboden! dank je!) Ik had toen het plantje zo geel werd dus ook al gegoogeld en zag toen dus ook van dat waterteveel (wat het dus niet kon zijn) én dat het voor het keukenraam waarschijnlijk te licht stond, vandaar de move naar de woonkamer. Wellicht was het daar weer té donker.. heb het nu verzet naar een plekje op de vensterbank waar het langer licht krijgt. 😀

 2. Had ‘m eerst in de middagzon staan en toen werd ie zo geel.. dus heb ik ‘m verplaatst naar het raam met ochtendzon, maar nu doet ie het dus nog minder goed. Water geven doe ik altijd met mate. Ik weet niet wat het is dus.. heb hier kamerplanten staan die het al bijna 30 jaar goed doen, dus het is niet dat ik er helemaal niks van kán.. maar dát plantje.. zucht..!

  • Reply to mizz D: heb nog even gegoogeld en zie dat als de bladeren geel worden, hij waarschijnlijk teveel water krijgt. Maar ik lees ook dat hij het beter doet als hij niet in de zon staat!! Wat hij bij mij dus wel staat. Ik zou zeggen, ik maak een stek voor je, je woont niet zover weg………Of ik stuur hem op wat mijn dochter ook doet met stekjes die ze via marktplaats aan biedt.

 3. Desnondanks het feit dat ik totaal geen groene vingers heb én een enorme kluns ben in de tuin, kan ik enorm genieten van het enthousiasme dat elke tuinliefhebber(ster) uitstraalt 🙂 Hier en daar steek ik er zelfs iets van op 😉

 4. Een pannenkoekplantje.. daar heb ik andersom een keer een stekje van een vriendin van gekregen, maar die is nu op sterven na dood.. die wil niet erg bij mij, heeft ook nooit stekjes gevormd zodat ik overnieuw kon proberen een wat groter plantje te kweken hehe.

  • reply to mizz D : misschien geef je teveel water of staat hij te donker. Ik geef eenmaal per week een beetje water en ze staan in het meest zonnige raam op het zuiden.

 5. En we moeten dat dus nog stééds hè.. al een heel jaar bijna.. de 17e zit vriendlief ook al een heel jaar thuis te werken..! wie had dat gedacht in die begindagen?
  Leuk dingetjes zaaien.. maar dat stekken van kamerplanten vind ik nog veel interessanter! Eigenlijk nooit aan gedacht, maar ga het misschien toch ook eens proberen!

  • Ik heb pannenkoekplant, ficus benjamina, vetplant, schefflera gestekt vorig jaar. Inmiddels zijn ze zo groot dat ik het weer kan doen…Dat thuiswerken is ook wat, onze schoonzoon is ook al echt een jaar thuis aan het werk, mag niet naar kantoor…….

 6. Het zou zomaar nog een jaar kunnen duren voordat we van het corona verlost zijn.
  Nu de tijd van zaaien, om later te kunnen oogsten hè?
  Leuk al die vogeltjes in de tuin.

 7. Ik twijfel of ik alvast pootaardappelen moet kopen. Verleden jaar stonden ze hier al voor te trekken en mochten we pas half juni naar de Franse moestuin. Ik heb ze toe niet meer gepoot. Had misschien nog wel gekund maar wij gaan al weer vroeg weg naar Nederland dus het had geen zin meer.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!