Zin in voorjaar: Stinsenplanten

Vlakbij ons huis is een oude buitenplaats, Huys ten Donck. In het voorjaar is de tuin daar een groot sneeuwklokjes en winterakonieten-tapijt.Op landgoederen zoals deze,maar ook op boerenhoven, pastorietuinen etc. werden vroeger stinsenplanten aangeplant.

Stinsenplanten zijn in de regel voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen. Deze planten zijn lang geleden van buiten Nederland aangevoerd en aangeplant om te verwilderen en hebben weten stand te houden Sommige stinsenplanten, zoals het sneeuwklokje (Galanthus spec.) en het lenteklokje (Leucojum vernum L.), worden al vanaf de late middeleeuwen gekweekt. Het aanplanten van stinsenplanten kreeg aan het eind van de 18e eeuw een grote impuls door de opkomst van de Engelse tuin. Het ideaal van deze tuinarchitectuur was de natuurlijke schoonheid, die men verder wilde perfectioneren. Daarom werden er planten uitgezet ter verwildering. Deze werden vaak uit Midden- en Zuid-Europa gehaald. Om de planten te laten aanslaan voegde men veel kalkrijk puin toe, wat inderdaad gunstig is voor deze soorten. Ook het madeliefje[ Bellis perennis] behoort tot de stinsenplanten [bron Wikipedia]

madeliefje in onze tuin

Het gevlekt longkruid, ook een stinsenplant, begint ook in onze tuin in bloei te komen.

Sneeuwklokjes

Afgelopen maandag maakte ik een wandeling met mijn kleinzoon in het Haagse Zuiderpark. Ik heb al eerder geschreven over dit park.Omdat ik iedere week in Den Haag oppas, kom ik er nu ook wekelijks met goed weer.Vorige week zag ik hier en daar een sneeuwklokje maar deze week was het gras op meerdere plekken een wit tapijt van sneeuwklokjes.

Er waren kleine sneeuwklokjes maar ook hele grote.

Op onze volkstuin heb ik al een paar jaar sneeuwklokjes gezet, maar ik zie ze niet allemaal terug elk jaar.Worden de bolletjes opgegeten of komt het door mij dat ik met verplanten de bollen “kwijt”maak? Ik heb nu 2 pollen staan naast de vijver, maar verder zie ik niets meer.

pol sneeuwklokjes in onze tuin

In het Haagse Zuiderpark zag ik hele velden met sneeuwklokjes, krokussen en winterakonieten. Overal komen bollen de grond uit.Er staan ook veel rododendrons, dus er komt vast nog meer moois in bloei!

elders in het park

Tientallen reigersnesten boven in de bomen

In onze tuin

Vandaag was weer een mooie zonnige dag, we zijn weer een paar uur bezig geweest in de tuin.Het was fris in de wind, maar met de zon erbij goed weer om bezig te zijn.We hebben meteen alles goed vastgezet in verband met de storm die zondag verwacht wordt…..

De maagdenpalm begint te bloeien evenals de helleborussen. De eerste bijen zag ik ook al bij de helleborus.

witte kornoelje, de bloemknop is al te zien.
in de sloot langs ons complex zwommen twee zwanen.

5 gedachten over “Zin in voorjaar: Stinsenplanten

  1. De lente is heel vroeg dit jaar! Wij zagen hier ook al een eenzame bij, ocharme. Die sneeuwklokjes in dat park, wauw! Hier in de tuin is het hetzelfde verhaal, ze slaan niet aan. Blijkbaar houden ze niet van veel gewroet…

  2. Jaloersmakende sneeuwklokjestapijten! Heerlijk. Zag jij de eerste bij? Die heb ik nog niet gezien. Het is lekker in de tuin met het zonnetje op je rug. Aan de kolkwitsia zag ik warempel al een groen blaadje. De lente komt er aan.

  3. Prachtige foto’s. Hier in België was het vandaag een echt lenteweertje, maar deze morgen was alles wit bevroren. In onze tuin staan er honderden helleborussen te bloeien. Het is echt genieten. Fijn weekend

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!