5 december

Op 5 december komen Sint en Piet in veel huizen langs met hun zak met cadeautjes. Wij vierden het dit weekend al. Dit jaar gelukkig binnen en niet net als voorgaande twee jaren in de tuin vanwege de Coronamaatregelen. Dit jaar waren we bij onze dochter en schoonzoon uitgenodigd.Sint en Piet kwamen niet persoonlijk langs, dit jaar waren andere kinderen aan de beurt. De zelf gebakken en versierde taai taai en allerlei andere lekkernijen lagen bij een behaaglijke warmte al op ons te wachten. Sinterklaasliedjes op de achtergrond aan, waarbij ik met het meezingen op moet letten de tekst naar de huidige tijd aan te passen. Niets Zwarte Piet, knecht of roe, we hoeven ook de zak niet meer in als we stout waren en lekkers krijgen we toch wel tegenwoordig☺

Tijden veranderen, Piet ziet er niet meer zwart uit en de kinderen weten niet beter, het is gewoon Piet nu.

Na een tijdje een enorm gebonk op het raam, de ingeschakelde buurvrouw bonkte zo hard dat we ons allemaal lam schrokken.Maar gelukkig stond daar de zak met cadeaus………..

Kleinzoon van drie stond echt verbaasd alle kanten op te kijken, waar was die Piet dan gebleven?

De onbevangenheid van kleine kinderen is altijd zo vertederend. De collage van hieronder maakte ik van foto’s van afgelopen zes jaar.

Tijden veranderen. Onze zoon toen hij drie jaar was, verkleed als , toen nog, Zwarte Piet

OKAN

Vandaag wil ik deze gelegenheid gebruiken de blog van iemand anders aan te bevelen, namelijk van Matroos Beek. Zij geeft[ in België] les aan OKAN. Deze afkorting staat voor “Onthaal Klassen voor Anderstalige Nieuwkomers”. Daar beginnen vooral minderjarige asielzoekers hun schoolloopbaan en krijgen gedurende één jaar een intensief Nederlands taalbad .

Vandaag schrijft zij in haar serie “Wereldklasse”over Sinterklaas op deze school. Het is grappig om te lezen omdat ze daar in België iets moeten verzinnen over de naam Piet zonder zwart ervoor. De Belgische mannen spreken vaak over ‘hun piet’ als ze het over hun edele deel hebben….. Als wij in twee buurlanden als zo verschillen is het voor mensen die van ver komen nog ingewikkelder allemaal. Over godsdienst nog niets eens gesproken…..

https://matroosbeek.com/2022/12/04/wereldklasse-7/

Misschien omdat wij zelf ook met veel mensen van andere nationaliteiten werken, lees ik haar blogs altijd met veel interesse.Ik heb groot respect voor het werk wat mensen zoals zij doen.

Bij ons komen veel allochtone mensen, meest mannen om een veiligheidsdiploma te halen, zodat ze aan de slag kunnen in sectoren die schreeuwen om meer personeel. Soms heb je een praatje en hoor je waar mensen vandaan komen en hoe moeilijk het kan zijn om hier te zijn. Gevlucht voor oorlog, vanwege geloof, seksualiteit of wat ook. Soms op zoek naar een beter leven of om hun familie te onderhouden. Een hartelijk woord en een beetje begrip doet soms al wonderen.

Ik wens iedereen die het vandaag nog gaat vieren en gezellig avondje en hopelijk staat jouw naam niet in het grote boek.

14 gedachten over “5 december

 1. Jolie photo colorée et festive. Tous les enfants du monde sont fébriles en ce moment et attendent Noël que ce soit avec le Père Noël, Santa, Saint-Nicolas ou autre…

 2. prachtig Margriet , zo de kinderkoppies te zien , vol spanning en afwachting
  en alle kanten op kijken na het gebonk op het raam hihihi , schitterend
  ja ik volg Bea ook en lees haar stukje over hun werk met grote interesse

 3. Zo lief en leuk met die kleine kindertjes; daar doe je het voor.
  Dank voor de link naar mijn blog!
  Ik las het voor aan mijn echtgenoot; die meent zich te herinneren dat er ooit een artikel/interview in NRC of Trouw heeft gestaan met mensen die opleiding geven om het veiligheidsdiploma te halen. Dat waren jullie toch toevallig niet?

  • Graag gedaan! Nee het bedrijf van onze zoon waar wij voor werken geeft geen les maar neemt alleen de examens af.In Nederland mag je dat niet beide doen, lesgeven en ook examens afnemen

 4. Ik vind je zoon al een echt pietje van nu hoor.. is toch niet helemaal zwart? (al was dat misschien wél de intentie haha)
  Leuk zo sinterklaas vieren met die kleintjes.. het leukste kinderfeest dat er is.. ik hoop dat het blijft bestaan, maar kerst dringt zich steeds vroeger op, jammer genoeg!

Leuk als je een reactie achterlaat!