De keuken in met kweeperen

Al enige tijd terug plukten we de kweeperen uit onze boom.Vanmiddag ging ik de keuken in met de kweeperen.

Alhoewel het woord peer anders doet geloven, hebben ze de vorm van een appel. Althans de soort die wij hebben [Cydonia oblonga ‘Leskovacz’]. Eigenlijk had ik al veel eerder wat moeten doen met die vruchten. Ik heb er inmiddels al een aantal weg moeten gooien omdat ze weg begonnen te rotten. Nu we niet veel kunnen door de knie van mijn man, besloot ik het nu maar eens aan te pakken, de keuken in met die kweeperen.

Ik vergat een mooie foto te maken van die kweeperen, dacht ik pas aan toen ze in de pan zaten…….

Jam van kweeperen

Vorig jaar maakte ik er al eens jam mee en met een deel deed ik dat nu weer.Eigenlijk is het niet echt jam, want kweepeer lijkt wat op stoofpeer kwa structuur. Ik koos voor de makkelijke-huisvrouw-variant dit jaar. Vorig jaar had ik ze helemaal geraspt, maar nu sneed ik ze in grove stukken. Ik liet de schil zitten, die ik wel heb gewassen want de schil heeft een pluizerig laagje wat je er makkelijk af wast.

al vroeg in het voorjaar zie je het viltige laagje op de kweepeer.

Na een poosje koken, pureerde ik ze met de staafmixer, daarna even met geleisuiker opkoken, potjes vullen en hup klaar. Omdat ze nu ook al goed rijp waren is het een soort jam, die lijkt op appelmoes, geworden.

kweeperen

Dit jaar las ik ergens dat de jam gekookt met koek/speculaaskruiden erg lekker moet zijn, bv bij een kaasplankje. Dus ik kookte ze nu eens met speculaaskruiden, of het smaakt weet ik nog niet. Het rook wel erg lekker in huis, ook door het onderstaande gerecht:

Kweeperen stoven

Met vier vruchten maakte ik een recept van kip met kweepeer.

https://www.kweepeer.nl/recepten/tajine-van-kip-met-kweeperen/

In het recept wordt gesproken over een tajine, maar die heb ik niet. Daarom gebruikte ik de gietijzeren braadpan. Het was een verrassend gerecht met de zoete smaak van de gestoofde uien en de friszure smaak van de kweeperen. Deze ga ik volgend jaar zeker nog eens maken. Zelfs zonder wat ingrediënten voor de marinade, die ik niet in huis had, was het heerlijk.

Dus mocht je nog kweeperen hebben of ze op de markt zien liggen, probeer dit recept eens uit. Ik maakte een foto toen ik de pan op het gas zette, maar niet toen het klaar was☺

Plezier van 1 boom

In het voorjaar hebben we al plezier aan dit boompje, wat mooie bloesems heeft. De bloesem is enkel en dus niet zoals bij andere vruchtbomen in een rozetje. De boom heeft weinig last van plagen. Wel was het een geliefde plaats voor lieveheersbeestjes terwijl ik er toch geen luizen in zag…. Ik maakte daar veel foto’s die ik later plaatste in een blog over de levenscyclus van het lieveheersbeestje

20 gedachten over “De keuken in met kweeperen

  1. Jouw recept – de vruchten tot moes mengen – kende ik niet. Ik maakte dit jaar kweeperengelei. Aan het gefilterd kookvocht voeg ik gewone suiker toe. De glei is doorschijnend en oranje van kleur. Heerlijke geur tijdens het klaarmaken en heerlijke geur bij het openen van de geleipot. Met een mesje snij ik fijne sneetje gelei en leg die zo op ’n boterham. mmmm….

  2. Als kind heb ik veel en vaak jam van kweepeer gegeten. Mijn moeder maakte dat ieder jaar. Nu heeft mijn zus een boom staan en voorziet ze zowat de hele familie van kweepeer. Ik vind het nu wel iets te zoet, maar vroeger vond ik het overheerlijk.

  3. Lekkurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    Een kennisje van mij maakte er jaren terug (ze leeft al lang niet meer) mosterd van …. ook zeer smakelijk kan ik je zeggen.

  4. Nog nooit kweeperen op..ook nog nooit in de winkel te koop gezien.. maar het klinkt wel goed.. en het ziet er ook al lekker uit in die pan.. al was het nog niet klaar! 😆

    • het schijnt dat je ze wel op de markt ziet bij bv Turkse kramen. Ik heb ze zelf ook nooit in een winkel gezien. Ik was net bij de groenteboer die best veel aparte vruchten enz heeft, maar ook daar zag ik ze niet.

    • ach waarom zou je? Je kunt niet alles lusten toch, maar als je het proeft in dat laatste recept met de uien kan ik mij niet voorstellen dat je het niet lust….

Leuk als je een reactie achterlaat!