Drie jaar geleden kochten we een jong kweeperen boompje. Zoals mij wel vaker gebeurt, bleek het niet de soort die op het kaartje stond. Dat was jammer, want ik had me erin verdiept en wilde een bepaald ras hebben. De soort die wij nu hebben geeft appelvormige vruchten en niet de peervormige soort die ik wilde en die lekker geuren. Maar goed, hij stond er nu eenmaal en besloot extra zijn best te gaan doen voor ons☺
Vorig jaar hadden we er een stuk of 5 vruchten in. Dit jaar wel een stuk of 20. De takken bogen door het gewicht van de vruchten helemaal door en hingen bijna op de grond…….We plukten ze half oktober.
Plaats
Plant een kweepeer in de volle zon (of lichte halfschaduw) op een goed doorlatende grond. De kweepeer is geheel winterhard, maar met extreem late nachtvorst kan het voorkomen dat de bloesem bevriest en dat er dat jaar dus geen fruit zal groeien. Daar tegenover staat dat een doodgewone appelboom het zelfde probleem heeft. Kweepeerbomen hebben over het algemeen weinig last van ziekten en plagen
Bemesten
Het bekalken van de grond bevorderd de opname van voedingsstoffen.Bekalken doe je in in maart of april met een handje kalk per boom. Bemesten mag vanaf het 2e jaar met een handje organische meststoffen zoals gedroogde koemestkorrels.
Een kweeperenboom snoeien.
Houd bij het snoeien het volgende principe in gedachten: alle takken moeten zoveel mogelijk licht vangen. Zonder zon groeit de boom niet goed, en geeft het minder vrucht. Een kweepeerboom is van nature al mooi open, en daarom is het vaak alleen nodig om kruisende takken weg te halen. Takken die te lang worden of in de weg zitten kun je altijd inkorten.
- Probeer de takken d.m.v. een touw of elastiek horizontaal te buigen. De zon schijnt namelijk pal boven de boom, en door de takken horizontaal te buigen, vangt de gehele tak het zonlicht op. Het touw kun je vastmaken vóór je snoeit, en het gedurende de winter laten zitten; na enkele maanden kunt je de touwen verwijderen en zul je zien dat de takken horizontaal gebogen blijven.
- Snoei de beschadigde takken weg. Hiermee worden takken bedoeld die geknakt zijn, of waar een groot stuk uit is. Snoei de zijtakjes weg die vastzitten aan de takken, als deze recht omhoog staan en geen knopjes hebben. Deze zijtakjes zijn namelijk niet nuttig, omdat hier geen appels aan zullen komen. Deze takken worden vaak waterloten genoemd. Laat de zeer kleine zijtakjes zitten. Deze takjes hebben veel knoppen en vertakkingen, en vormen de sporen van een boom. Aan deze takjes vormen volgend jaar de appels.
- Snoei de takken weg die het zonlicht innemen van andere takken.
- Kort de uitgebogen takken in als je de boom te breed vindt worden, anderhalve meter wordt gezien als een mooie lengte voor een gesteltak.
Voorjaar
Bloesem
In het voorjaar bloeit hij mooi met enkele bloemen.De boom was geliefd bij lieveheersbeestjes, die ik er veel op zag. Van luizen was echter geen sprake.
Wanneer de vrucht rijp is heeft hij een geel-groene kleur en ontstaat er een licht donslaagje. De structuur is erg stevig (vergelijkbaar met die van een appel) en de smaak redelijk zuur. Net als appels (en pruimen en sinaasappels) bevatten kweeperen relatief veel pectine.
Kweeperenjam
Ik heb nog niet eerder kweeperen gehad en met de 20 die we geplukt hebben, moest ik wel wat. Ik zocht op internet en besloot voor de makkelijke weg, jam maken:
1250 g kweeperen
1250 g Van Gilse Geleisuiker
4 koppen water
sap van 1 citroen
1 theelepel vanille
snufje kaneel
Schil de kweeperen en rasp ze grof.Ik deed dat met behulp van de keukenmachine want de vruchten zijn keihard. Doe de kweeperenrasp in een grote pan, voeg water en geleisuiker toe, plaats het deksel op de pan en kook de kweeperen op een matig vuur totdat het mengsel stroperig is. Voeg tegen het eind van de kooktijd citroensap, vanille en een snufje kaneel toe. Doe de jam in de schoongemaakte potten en sluit deze goed af.
De jam bleef bij mij want dik, zo ongeveer als appelmoes,maar de smaak is erg lekker.
Kweeperengelei, het lekkerste van het lekkerste!
Pure nostalgie. Mijn moeder maakte ook elk najaar heerlijke kweeperenjam.
Het mooist van een kweepeer is de bloesem, zulke tere bloemen.
Nog nooit geproefd, ook nooit in het echt gezien. Nu ken ze . –
‘k Lust ze niet, maar je boom/struik ziet er gezond/mooi uit.
Lie(f)s.
Very nice series Margriet. Merci.
Wat een prachtige bloemen ! Kweeperen’jam’ wordt veel gegeten in Italië , heerlijk op een geroosterd sneetje brood.
Mijn man is vooral de jam-eter bij ons thuis. Ik vind het af en toe een keer wel lekker.
Weer zo’n bijna totaal vergeten vruchten, maar wel lekker.
Ja ik heb ze nooit in de winkel gezien……
Dat zal best lekker zijn!
De eerste foto van het LHBtje, is geweldig.
Die lieveheersbeestjes kropen allemaal in die holletjes van het blad, heel leuk om te zien.
interessante weetjes en knap in beeld gebracht Margriet
prettige dag
Dank je Willy!
Leuk stukje! Mijn broer had kweeperenpasta gemaakt van z’n eigen oogst. Lekker voor bij n stukje kaas en/of de borrel .. De moeite waard was t in ieder geval
Als je wilt, geef ik een potje mee voor je………….
Toch waardeloos hé als je wat anders krijgt dan je denkt gekocht te hebben. Dit was gelukkig in ieder geval nog wél een kweepeer.. hoewel, misschien wel een kweeappel hahahaa! Heb wel vaker gelezen dat die kweeperen zo lekker ruiken.. ik weet het niet. Vind die bloemen wel heel mooi.. maar zóveel bloemen en dan maar 20 peertjes..? ik maar denken dat elke bloem een vrucht wordt..! 🙂
Dit ras geurt niet, daarom vond ik het zo jammer. Er vallen ook veel bloemen af of kleine vruchtjes, dus niet alles wordt een vruchtje
De Jam ziet er heerlijk uit
Heerlijke jam hoor.lekker op mijn boterham
Lekker hè!