Schoonhoven, Zilverstad, 3

 If you want something you”ve never had, you must be willing to do something you’ve never done *[ Thomas Jefferson]

Vandaag het laatste deel van de stadswandeling in Schoonhoven, alweer een week geleden.Twee jaar geleden zou ik niet bedacht hebben dat ik dit soort wandelingen in mijn eentje zou gaan doen. Ik moet bekennen dat ik het heerlijk vind zo rond te lopen in zo’n stad met alleen mijn camera als gezelschap. Wat ik ook nooit had kunnen bevroeden is dat als je alleen rondloopt, je juist contact maakt met mensen.Vragen over wat ik aan het doen bent, wat ik zie, waar ik dan vandaan kom, hoor ik regelmatig.Leuke korte gesprekjes ontstaan hierdoor.Alleen maar positief dus.

In het vorige blog eindigde ik bij het kanon wat bovenop de wal staat. Daar vandaan heb je een mooi uitzicht over de rivier de Lek. De veerpont vanaf Schoonhoven tussen de Krimpenerwaard en de Alblasserwaard legt hier aan.Dat “veer” wordt al in 1429 vermeld.

Boven: restant van de nevengeul van de Lek

Lopend langs de oude kademuur viel mijn oog op een klein gebouwtje in de stijl van de Amsterdamse school dat de naam Mannenplashuis draagt. Ik ging ervan uit dat het een openbaar toilet was maar terwijl ik dit blog schrijf zie ik pas dat dit voormalig openbaar toilet tegenwoordig het kleinste museum van Nederland is. Jammer dat ik niet goed heb opgelet, wat er te zien is weet ik dus niet.

Veerpoort

De Veerpoort dateert uit 1610 en is de enig over gebleven stadspoort.

De poort dankt zijn naam aan de veerpont tussen Schoonhoven en Gelkenes.De poort was bedoeld om de vijand buiten de houden maar diende ook als waterkering. Nog steeds worden de deuren gesloten bij hoog water.

De route leidde mij onder de poort door. In de poort zitten twee gedenktekens ter herinnering aan de watersnoodrampen van 1716 en 1953.

_DSC5196 2
_DSC5197

Toen ik de poort door gelopen was viel mijn oog rechts op een oud uitziende verdeelkast of iets dergelijks. Wat het nou is, geen idee. Ik kan het niet vinden op internet.Het ziet er interessant uit….

De route ging verder naar de linkerkant, de Wal op.Vanaf hier kun je goed de contouren zien van een rondeel. Dit rondeel [ Lage, ronde toren die voor driekwart buiten de muur uitstak] werd in 1582 gebouwd ter vervanging van een verdedigingstoren. Zowel vanuit de toren als het rondeel kon men de havenmond beschermen tegen indringers.

Ik liep verder de brug over en kwam uit bij de Voorhaven. Aan beide kanten waren veel historische panden

Oudste huizen

In dit stukje langs het water staan de oudste huizen van Schoonhoven.Het huis rechts is vermeld in een akte uit 1449. Het huis is in de loop der eeuwen twee maal voorzien van een nieuwe voorgevel

De bolvormige topgevel van het huis links komt niet veel voor en is dus bijzonder. Ik ging verder en liep langs deze gracht

Langs deze straat genaamd Haven staat een voormalige Synagoge. Ik schreef al in het vorige blog dat in Schoonhoven slechts twee joden de Tweede wereldoorlog overleefden. In 1947 werd de Joodse gemeenschap officieel opgeheven.In het gebouw is nu het atelier van een zilversmid  gevestigd.

Begin 20-e eeuw was 30% van de beroepsbevolking werkzaam in de zilverindustrie. In die periode zou de naam Zilverstad zijn ontstaan.Het Schoonhovens zilver is, evenals het Delfts Blauw, wereldwijd bekend.

Via de Fonteinsteeg liep ik verder om uiteindelijk bij het stadhuis uit te komen.

Dat stadhuis is van 1454. Vanwege de geparkeerde auto’s was het lastig een mooie foto te maken.Met de camera ging het al helemaal niet dus ik maakte veel foto’s op het laatste stukje van de wandeling met mijn telefoon.

Voor het stadhuis ligt de Stenenbrug met sluisdeuren uit 1718. Op de brug ligt een cirkel wat vermoedelijk een gerechtsplaats was. Volgens een officieel bewaard vonnis werd de tot heks verklaarde Marrigje Arien hier verbrand in 1591.Marrigje was een 70-jarige zwerfster die werd gearresteerd op verdenking van hekserij.

Gedempte grachten

Verderop in de route kwam ik langs dit pakhuis aan de Havenstraat.In vroeger tijden was hier een binnengracht als vaarverbinding tussen de Lek en de rivier de Vlist.In 1913 is de gracht gedempt. In de smalle straten vol geparkeerde auto’s was het lastig fotograferen, dus soms staat een huis of gebouw er niet helemaal op.

Een van de oudst nog bestaande pakhuizen is het Stadskorenpakhuis uit 1566. Boven de entree is het wapen van Schoonhoven aangebracht.

Weeshuis

Net als in Gorinchem zag ik hier een weeshuis. De foto hierboven is het oude weeshuis in Gorinchem, die onder het voormalig weeshuis in Schoonhoven. Ze lijken wel erg op elkaar. Tot plm 1940 hebben hier weeskinderen gewoond.

Langs de Grote Kerk ging ik de Kerkstraat in.

Naast de kerk staat een bevrijdingsmonument Libera Me[ bevrijd mij]

In mei 1940 werd de stad geconfronteerd met de Tweede Wereldoorlog door het oorlogsgeweld in Rotterdam. Schepen met duizenden evacués werden bij Schoonhoven voor anker gelegd. Na enkele dagen werd de situatie dusdanig erbarmelijk dat bakkers de opdracht kregen brood af te staan en melkveehouders om hun melk af te staan. Door de bevolking werden inzamelingsacties gedaan.

In de Koestraat waren weer wat bijzonderheden te zien zoals het tehuis voor militairen, de twee na oudste gevelsteen, een voormalige herberg en het oude mannen- en vrouwenhuis, maar daar heb ik geen goede foto van.

20241017_131406
_DSC5231 2

Ik nader het eind van de wandeling zo langzamerhand. Ik loop nog langs de verdedigingsgracht, waar een replica staat van de kanonnen die ooit bij de schietgaten hebben gestaan. Het kanon staat op de contouren van een muurtoren die er ooit heeft gestaan. Aan weerszijden van de muurtoren stond een stadsmuur. Links:

De muur rechts dient nu als tuinmuur. Ook wel leuk om in je tuin te hebben, weer eens wat anders dan een schutting of een ligusterhaag.

Tegenwoordig hecht men meer waarde aan de visuele geschiedenis van een stad of dorp en zal er niet snel meer iets gesloopt of weg gehaald worden. In Schoonhoven heeft men het stukje geschiedenis soms in de bestrating laten zien.

Ik eindig met een cappuccino in de Waag bovenop de Dam. Zodra een stad stadsrechten kreeg, kreeg het ook het recht om handelaren te verplichten om hun producten te laten wegen, zodat men waaggeld[ accijns] kon heffen.

20241017_132920
20241017_140133

Tijdens mijn koffie appte ik mister D dat ik klaar was met de wandeling. Hij was inmiddels thuis van zijn werk dus ik liep langs dit beeld terug naar mijn auto om naar hem toe te rijden.

_DSC5248
_DSC5249

Misschien is het niet voor iedere lezer even interessant geweest deze wandeling maar ik had het prima naar mijn zin.Ik zag dat er nog 3 wandelingen zijn in Schoonhoven dus ik ga er vast nog eens een doen.

De meeste informatie haalde ik uit de app Walkthecity

 

 

 

 

 

 

 

 

16 gedachten over “Schoonhoven, Zilverstad, 3

  1. Wat een prachtig stadje waar nog veel bewaard gebleven is. Fijn dat je er ook inmiddels in je eentje zo van geniet.

    Ik loop al een paar jaar met de “walk the city app” en het zijn eigenlijk altijd mooie wandelingen.

  2. Ik ben dan meer van de mooie en bijzondere gevels en die zie ik op jouw foto’s volop. Ik wilde net die app gaan downloaden … blijkt dat ik hem al heb maar bij mijn weten nog nooit gebruikt. Ik gebruik meestal de izi.Travel ofwel GPSmyCity app.

  3. Ik ga die app eens googelen. Lijkt me wel heel interessant om nieuwe plaatsen te ontdekken.
    En zo heeft een (tot dan toe) voor jou nog onbekende stad vele parels met geschiedenis. Als ik er ooit kom, zoek ik zeker je schrijven hier terug op!

    • Die app is echt heel handig, via foto’s van bv een straat laten ze dmv een pijl op de foto zien hoe je moet lopen en tegelijkertijd lees je de informatie over wat je ziet.

  4. wat een prachtig blog Margriet , zowel in waard als beeld
    een geweldig mooie stad , met een rijke geschiedenis , heel interessant
    schitterende gebouwen en een mooie poort , en zelfs een mannenplashuis , nooit eerder van gehoord
    ik ben nu erg nieuwsgierig wat dat is wat je aan de muur trof , jij noemde het verdeelkastjes , mij lijkt het ook wel een stoppenkast te kunnen zijn
    wordt vervolgd

  5. En waarom zou het niét interessant zijn..? prachtige wandeling in een geweldig mooi stadje! Ik herken veel, maar jij ziet toch ook weer nét andere dingetjes.. is leuk! Veel info ook die ik niet wist.. ik ben vaak te lui om dat allemaal op te zoeken hahaha! Dat Mannenplashuis kende ik nog niet als museum.. toen ik daar de laatste keer rondliep, was het nog gewoon een urinoir hahaha!

  6. Wat een prachtige stad vol historie. Wat is er veel te zien, en wat heb je al veel gezien. Zo fijn om te lezen dat je het naar je zin hebt en dat je dit in je eentje onderneemt. PS: Het pakhuis met de rode deuren en de ronde vensters heeft een heel lief en vrolijk gezicht!

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!