Aardappelen oogsten

In de maanden augustus-september kun je jouw aardappelen gaan oogsten.Dit jaar hadden wij 3 rassen aardappelen gepoot in onze tuin:Eersterling, Tiamo en Nicola.Andere jaren hield ik altijd bij wanneer ik iets gezaaid of gepoot had, maar dit jaar is daar niet van gekomen.Ik heb dus geen idee meer wanneer de aardappelen de grond in gegaan zijn.Het zal ergens in maart of begin april geweest zijn.Wanneer je de aardappelen kunt oogsten, hangt af van de soort die je poot.Lees daar meer over op de pagina die ik schreef over aardappel telen

Bloeiende aardappelplanten

aardappelbloem
aardappelbloem

Zodra er bloemetjes in de plant komen,kun je al wat aardappelen steken. Meestal is dat in juni .Het zijn dan nog krieltjes, maar wel heel lekker.De bloem van de aardappel is trouwens een mooi bloempje, heb je dat wel eens gezien? De planten bloeien roze of wit, afhankelijk van het ras.

Wanneer de bladeren van de plant slap gaan hangen, is het tijd om te oogsten. Vroege rassen oogst je plm eind juni, halfvroege en late rassen vanaf augustus. Steek bij het oogsten de riek diep onder de knollen zodat je ze niet beschadigt.  Rooien doe je met een riek of met een speciale aardappelriek , die is iets kleiner met smallere vorken. Laat geen aardappelen (ook geen kleintjes) in de grond achter.De achtergebleven knolletjes gaan na de winter vaak gewoon weer verder groeien.

Eersterling

Ik heb afgelopen weken de Eersterlingen steeds met kleine hoeveelheden geoogst.Het is in ons appartement altijd warm en met de hitte van afgelopen weken leek het me beter ze maar in de grond te laten zitten.Thuis in de aardappelbak worden ze alleen maar zacht en gaan ze uitlopen.Inmiddels zijn deze aardappelen allemaal gerooid en opgegeten.Nadeel van de eersterling is dat ze afkoken als je ze kort na het oogsten kookt.Afkokende aardappelen vind ik altijd een kunst apart om die goed te krijgen.Ooit heeft mijn oma uitgelegd hoe je dat doet:

  • Je kookt ze plm 10 minuten,
  • giet ze af tot er nog een bodempje water in de pan achterblijft
  • dan zet je ze op laag vuur op een plaatje met het deksel op een kier open.
  • Na ongeveer 10 minuten zijn ze dan gaar en niet tot pap gekookt
  • Je moet wel opletten dat ze niet droogkoken en dan gaan aanbranden….
Eersterling

Tiamo

De Tiamo aardappel hadden we dit jaar voor het eerst.Ze zijn de grond ook al uit.Ik had er niet veel pootaardappelen van gekocht, maar volgend jaar neem ik ze zeker weer.Ik had ze in een verhoogde bak gezet.De opbrengst per plant was hoog, zowel hele grote aardappelen als ook kleintjes.Het is een rode aardappel, zeer smakelijk.Het is een vastkokende aardappel, die je ook lang moet kunnen bewaren.

Tiamo

Nicola

Nicola

Gisteren hebben we de laatste aardappelen gerooid, de Nicola’s.Dit ras hadden we ook voor de eerste keer. We hebben gerooid omdat door de droogte de ruggen open barstten en de aardappelen bloot kwamen te liggen en daardoor groen werden.Ondanks het feit dat ze best nog even in de grond hadden kunnen blijven, waren de aardappelen mooi en flink van formaat.Wel zaten er aardappelen tussen waar een gat in zat, of die helemaal uitgehold waren.Misschien door slakken en/of zoals mijn man dacht, door de koperworm

De Nicola is een aardappel die je goed kunt gebruiken in salades, als bakaardappel of om friet mee te maken.Deze aardappel zou je niet lang kunnen bewaren, dus we moeten er snel aan gaan beginnen.Morgen om te beginnen maar eens friet gaan bakken.

Opbrengst

Dit jaar hadden we van alle aardappelen een goede opbrengst.Vorig jaar was het echt drama en hadden we amper wat te oogsten.Ondanks dat het nu ook heet en droog is geweest,is het nu beter gegaan.

We hadden niets speciaals gedaan met de grond, niet bemest, geen compost gegeven, niet gefreesd.Terwijl we dat vorig jaar juist wel hadden gedaan.Ik had toen nagelezen op Diana’smooie moestuin wat ik moest doen.Ik had compost gegeven, kali gestrooid en culterra.Stalmest, wat Diana ook geeft, gebruiken wij niet.We vinden dat zo,n vies werk om onder te gaan spitten.Eenmaal hadden we een zak mest mee genomen van de paarden die naast ons complex lopen.Al kokhalzend gooide mijn man de zak leeg, dat was eens maar nooit meer….

Maar goed dit jaar verliep alles door omstandigheden anders dan andere jaren en heb ik alleen koemestkorrels gestrooid.Toch zijn het mooie aardappelen geworden van alle drie de rassen. We hadden ze op 3 verschillende plaatsen in de tuin staan, niet bij elkaar.

Je weet het soms toch niet waarom iets het ene jaar goed doet en het andere jaar niet!

witte bloem van de Nicola aardappel

Nu hebben we lege vakken in de tuin, de preiplantjes liggen al klaar om daar de grond in te gaan.Ook een courgetteplant, die ik later gezaaid heb en een komkommer kunnen geplant worden.Ik heb die later gezaaid zodat ik daar de oogst van verleng en ik straks de eerste planten weg kan doen als die uitgeput raken.

2 gedachten over “Aardappelen oogsten

Leuk als je een reactie achterlaat!