Volkstuin van Bemar

Aardbei

Aardbeien worden al vanaf 3000 jaar v. Chr. door mensen gebruikt maar pas sinds de 14e eeuw door mensen aangeplant en gecultiveerd. De aardbei zoals wij die in Nederland kennen is een jonkie, want deze is pas 200 jaar oud en afkomstig van Noord- en Zuid- Amerika. De oude aardbei die hiervoor werd gegeten had kleinere vruchtjes en veel minder, en werd eigenlijk hoofdzakelijk medicinaal gebruikt. De Latijnse naam voor aardbei is Fragaria.

Aardbeien kun je  zaaien, maar makkelijker is stekken.

De aardbeiplant is een bodembedekker.Elke aardbeiplant maakt tijdens of na de vruchtperiode uitlopers, die uitlopers maken weer uitlopers en zo verder. Je ziet dan een wirwar van stengels ontstaan met daaraan kleine plantjes. Laat je de natuur zijn gang gaan, dan wordt de wirwar alleen maar groter en de aardbeien almaar kleiner. Op de foto zie je hoe onze aardbeiplant wel een sliert van een meter heeft gevormd, waaraan wel 6 nieuwe plantjes groeien.

Het beste is per plant 1 of 2 uitlopers te laten zitten en die bv in een potje met aarde te laten wortelen.Je kunt ze ook laten wortelen in de volle grond.Als de plantjes zich goed vast hebben geworteld, dan kun je de uitloper naar de moederplant doorknippen.

Verzorgen

Aardbeienplanten zijn winterhard en je kan ze dus de hele winter laten staan. Als je een speciale aardbeienpot hebt let dan op, deze kan natuurlijk in de winter wel stuk vriezen. Zorg er voor dat alle uitlopers voor de winter zijn afgeknipt zodat je in het voorjaar niet teveel wildgroei hebt.In het voorjaar haal je alle verdorde bladeren eraf.

Wij hebben planten in de volle grond staan en planten in hoge bakken. Onze bakken zijn gehalveerde rioolbuizen, die we op een onderstel hebben staan. Ben heeft de buizen met de decoupeerzaag door midden gezaagd.We hebben twee van die bakken naast elkaar staan.

Het voordeel van deze buizen is dat er geen slakken bij komen, ze zijn makkelijk af te dekken met een net tegen de tijd dat de aardbeien rood beginnen te worden.Wat ook een pluspunt is, is dat je er makkelijk bij kunt om te plukken.

Ik heb dit jaar rond alle aardbeiplanten een bedje van stro gelegd.Vorig jaar had het in het voorjaar zoveel geregend dat ik veel rotte aardbeien had doordat ze soms letterlijk in een plasje water lagen.Nu heeft het dit jaar in de zomer nauwelijks geregend, maar door de laag stro bleef de grond eronder langer vochtig en een aardbei houdt van vochtige grond.Daarnaast beperkte het ook de groei van onkruid.Na de oogst aan het eind van het seizoen haal ik de strolaag weer weg en gooi deze net als alle afgeknipte uitlopers op de composthoop.

Kwa bemesting van de grond hebben wij de grond ieder jaar verrijkt met onze eigen compost.Afgelopen voorjaar heb ik bij alle vruchtgevende planten en struiken Fruit-AZ  gestrooid. Fruit-AZ is een 100% organische meststof voor alle bessen, bramen en andere soorten klein fruit. Het hoge kaliumgehalte in de meststof zorgt voor een hoge opbrengst, betere smaak en houdbaarheid van het fruit.

Oogsten

De oogst is eenvoudig. Aardbeien kan je plukken met je handen, maar het beste is eigenlijk om het steeltje net boven de vrucht af te knippen. Zo voorkom je beschadiging van de vrucht.

Aardbei rassen

De rassen die wij in de tuin hebben zijn:

  • Korona

Korona behoort tot een van de lekkerste aardbeien. De grote donkerrode vruchten hebben een uitstekend aardbeiaroma.

Korona is een aantrekkelijke plant met redelijk grote donkerrode vruchten.Korona is een fors, tamelijk open gewas en bloeit middentijds. De bloemen zijn groot met goed ontwikkelde meeldraden. De vruchten hebben een zeer goede smaak en zijn zeer sappig.De vrucht wordt na enkele oogsten snel kleiner.

  • Bubbleberry

Bubbleberry (vernoemd naar de smaak van zoete kauwgom) is een aardbei met een heel sterk aroma. Behalve smaak is ook het uiterlijk van deze bijzondere aardbei anders dan de bekende rode aardbei, de Bubbleberry is namelijk roze van kleur.

  • Darselect:

Darselect is een vroeg ras met mooie, lekkere en stevige vruchten die iets gegroefd zijn. Dit Franse ras heeft vooral veel voordelen bij hoge temperaturen De aardbeien hebben een goede, zoete smaak.De aardbeiplanten zijn erg sterk tegen veelvoorkomende bodemziekten maar zijn gevoelig voor Verticilium. Gelukkig hebben wij daar nog geen last van gehad.

  • Elsanta

Elsanta is een vrij vroeg ras en levert een zeer stevige glanzend rode aardbei met een prima smaak en een sterk aroma

  • Polka

Polka is een middenlaat ras met een hoge opbrengst.De planten zijn goed bestand tegen strenge vorst.

  • Ostara

Doordragend ras.Als je de bloemen dunt, zou de oogst tot november gerekt kunnen worden.

aardbei
%d bloggers liken dit: