Rijpe appels

Als rijpe appels vielen ze om mijn man heen op de grond.Hij is aan het spitten van het nieuwe moestuinstuk begonnen en uit drie appelbomen vielen al heel wat appels. We besloten de rest te plukken omdat wespen ook aan de appels begonnen waren. De appels zijn nu wel zo goed als rijp na al die warmte.De pitten zijn bruin en ze laten makkelijk los van de boom.We hebben oa twee Golden Delicious bomen, een James Grieves en een Elstar. Van de Elstar hebben we alles nog laten hangen. De andere appels plukten we en liggen nu thuis in de koelkast af te rijpen.

Rijp of niet?

Appels zijn plukrijp wanneer de pitten rijp zijn, maar pas eetrijp als ook het vruchtvlees op smaak is gekomen. Het spreekwoord ‘een appeltje voor de dorst’ geeft al aan dat appels langer bewaard kunnen worden. Vers geplukt zijn appels vaak nog te hard en te zuur. Per ras verschilt het wanneer je ze dan na het plukken kan eten. Sommigen na een week al, andere rassen pas na een maand.De appels van de James Grieves zijn nu al lekker en ik heb er al een paar van op.Lees meer over rijpe appels en peren in een blog wat ik al eerder schreef

Gedunde appelbomen

In het voorjaar had ik de vruchtjes aan de appelbomen gedund. Dat heeft als resultaat dat we echt geweldig mooie grote appels hebben. Ter illustratie maakte ik een foto van 2 appels naast een ei, zo kun je zien dat het echt de moeite waard is te dunnen.

Van de boom James Grieves is veel opgegeten door vogels en ondanks het dunnen, viel er ook veel fruit af.James Grieves is een van de eerste soorten die geplukt kunnen worden.Deze appels en cox appels zie je eigenlijk niet in de supermarkt en ik vind ze juist zo lekker.

Ik denk dat ik 3 kilo James Grieves geplukt heb. Van de andere twee bomen Golden Delicious oogstten we wel een kilo of 20 schat ik, misschien wel meer[ plm 6-7 appels in een kilo]. Er hangen nu nog best wat appels in de bomen. Gisteren plukte ik nog 22 appels met de kleindochters. Ik tilde ze om beurten op om een appel te plukken en natuurlijk moesten ze er evenveel hebben, ” anders is het toch niet eerlijk, oma !”

Op de meeste appels van de Golden Delicious zitten op de schil zwarte spikkels, maar onder de schil is daar niets van te zien.Ik zie dat niet bij de Elstar en James Grieves appels……Misschien is het kurkstip……?

elstar is nog niet plukrijp

Rot fruit

De appels die op de grond gevallen zijn, hebben we op een hoop in de tuin gelegd. In no time krioelde het van de wespen en atalanta’s.

Als je het een poosje observeert, kun je zien dat de Atalanta’s met hun gefladder van de vleugels proberen wespen en vliegen weg te jagen. Zo kunnen ze zelf op de appels hun nectar halen. Ook de meloenschillen zijn erg in trek.Door zo’n fruithoopje in de tuin, komen de wespen veel minder op ons zelf af en kunnen we gewoon buiten eten. De enkele wesp die toch bij ons komt wapperen we weg…….

Appelmoes

Van een deel van de appels maakte ik vandaag appelmoes en appel compote.In totaal heb ik 7 potjes gevuld en 13 bakjes zitten in de vriezer. Een paar weken terug maakte ik ook al appelmoes van de valappels, dus aan appelmoes geen gebrek deze winter!

Volgend jaar

Dit jaar hadden we geen appels in bomen van de cox en de goudrenet. Ik hoop volgend jaar wel weer. Ik houd alleen mijn hart vast wat ik met al die rijpe appelen aan moet.

 • Via Instagram kreeg ik de tip er sap van te laten maken bij “de appels van opa”.Ik zag dat die in Noord-Holland persen. De Sappers komen wat dichter in de buurt, dus ik ga mij daar volgend jaar eens meer in verdiepen. Met minimaal 75 kilo appels en peren kun je sap laten persen. …
 • Zelf sap maken schijnt overigens ook niet heel moeilijk te zijn. Je kookt de appels zoals bij appelmoes, tot prut en laat het dan in een zeef uitlekken.Maar dan moet je volgens mij wel heel wat appels koken voor een beetje sap…..
 • Iemand anders gaf de tip de appels te drogen in de voedseldroger, maar die heb ik niet.Wel vond ik dat het ook in de airfryer kan en die hebben we wel. Vanmorgen eens uitgeprobeerd:

Fruit drogen in de airfryer .
Ik heb de appels in partjes gesneden, maar het kan ook in ringen als je een appelboor hebt[ waar die van mij gebleven is???]
Airfryer op 90 graden en 45 minuten , het moet langzaam drogen .
Als je het eruit haalt is het nog wat zacht maar als je het laat afkoelen word het knapperig .

Eens uitproberen of dit lekker is in bv toetje, dan kan ik er meer drogen. Dit zijn overigens maar 3 appels, dus dat duurt wel even en het is ook wel kostbaar qua energie….

 • Ik begin deze week ook eerst maar eens met appeltaart……….ook lekker!

Storm en regen

Door de storm van afgelopen nacht is de appelboom Goudrenet omgewaaid. Gelukkig verder geen schade aan de kas oid.

Wat een verschil in 1 week, van ruim 30 graden naar nu net maar 17 graden. De regen kwam, we moesten er lang op wachten.Onze regentonnen zijn weer vol!

de eerste regenwolken
de boomrand zie je niet eens meer door de slagregen
plensbui
lekker nat

9 gedachten over “Rijpe appels

 1. Ik ben gaan zoeken op jouw blog.
  En vond wat je schreef over de appeltjes uitdunnen bij mijn blog.
  Als je de vergelijking ziet met het ei, dan is het inderdaad de moeite waard.

  Appelcrumble is ook lekker om van de appels te maken.

  Dankjewel voor de tip, ik kom wel wat vaker lezen hier:)

  Groeten.

 2. Leuk al die verschillende bomen met appeltjes maak er een lekkere appeltaart jammer dat de boom omgewaaid is.goed gedaan hoor.

 3. Wat een prachtige oogst aan appelen, daar ga je nog een hele tijd van kunnen genieten. Zelf ben ik ook gek op Cox maar die zie je inderdaad nog maar zelden. Leuk dat je met het rotte fruit ook nog aan de vlinders en andere denk 🙂
  Ik herinner me nog , als kind, dat mijn grootmoeder appelen in dunne schijven sneed en ze vervolgend aan dunne touwtjes reeg. Die gingen dan een tijdje op zolder om te laden drogen. Nu kan het blijkbaar op een iets modernere manier 🙂

 4. Wat een oogst! Heerlijk appels van je eigen boom. Ik maak me ook geen zorgen over een stipje op de schil. Moet kunnen! Ga volgende week ook maar eens beginnen. Probeer ze altijd zo lang mogelijk aan de boom te laten hangen, het ziet er zo mooi uit!

 5. Hoi Margriet,

  Wat lekker, zoveel rijpe appels!! Je kan zelf ook je appels persen met een slowjuicer. Dan pers je ze eerst, en kook je ze achteraf. Op deze manier kun je ook makkelijk appel gelei maken, gecombineerd met een ander smaakje, zoals bramen (ook geperst in de slowjuicer) en een beetje glühwein voor een kerstige tint en smaak. (1 kilo appels, 125 gram bramen, 100 ml glühwein, 50 ml citroensap, 1 kaneelstokje, 1 pak van 500 gr geleisuiker 2 op 1 en een zakje vanille suiker.

  Groetjes, Carla.

 6. Hoi Margriet, Peer ( m’n man) perst de apples in een sapcentrifuge, alle minder mooie appels vooral ( wel een werkje hoor ) je hebt pure appelsap daarna, heerlijk van smaak. 3-5 dagen houdbaar in de koelkast.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!