Allerheetste week

Met de tropische temperaturen halen we deze week een nieuw hitterecord.Dit is de allerheetste week ooit in Nederland.Voor ons is het te warm om overdag naar de tuin te gaan.Maar iedere avond als de zon van onze tuin af is, zeg rond half 8, is het er goed toeven.We geven de meest dorstige planten water, de rest moet het zien te overleven in de brandende zon. Dinsdagavond dachten we dat er een lekkere onweersbui aan kwam, het donderde, het lichtte, de lucht werd eerst groenig, toen bijna zwart! Maar geen druppel is er gevallen, het dreef mooi langs ons weg.Jammer, want bijna alle regentonnen zijn leeg.Toen, op donderdag, het regende hier in Ridderkerk……. Vandaag togen we vol verwachting naar onze volkstuin.De regentonnen zouden vast lekker vol zijn. Maar helaas, nog niet eens een bodempje water zat erin.Gek hoe het zo kan verschillen waar de regen valt, we wonen hemelsbreed misschien twee kilometer van onze tuin af.Thuis viel er regen en daar een paar drupjes.

Regent het of regent het niet?

Komende dagen wordt meer onweer en regen voorspelt, dus we kijken het even aan of het echt gaat regenen hier.Zo niet zullen we eraan moeten geloven de slangen weer uit te gaan rollen naar de sloot om water te pompen……..De planten en bomen in de tuin wachten er met smart op, maar wij zitten er met deze temperatuur niet echt op te wachten.Je ziet nu in de tuin toch wel dat het te lang heet en droog is geweest.Er valt al veel blad van de bomen en sommige planten staan er echt dorrig bij.

de donkere lucht kwam steeds dichterbij.

Moestuin

Onze tuin is nu kleiner doordat we een stuk van 170 m2 terug gegeven hebben aan de vereniging. We komen nu tot de conclusie dat we wel moestuingrond missen. We hadden verhoogde bakken gemaakt, maar daar zijn we niet zo tevreden over. De grond droogt daar veel sneller uit, dan in de rest van de tuin. Ook zijn ze aan de kleine kant voor alles wat ik eigenlijk zou willen kweken. Dus om meer plaats te creëren heeft mijn man een paar weken terug na de laatste regenbuien plakken gras weg gestoken.Die plakken konden goed drogen in de zon en hebben we inmiddels naar de stort gebracht omdat onze compostbakken vol zitten.Echt een lekker karweitje met die hitte was het niet, maar het kan maar weer opgeruimd zijn.Nu wachten op regen zodat het stuk omgespit kan worden, want het is nu een keiharde kleiplaat.Op de foto hierboven zie je een deel van de kale stukken die volgend jaar weer als moestuin in gebruik genomen kunnen worden.Het plan is inmiddels zo ambitieus geworden dat mijn man al het gras weg wil gaan halen…

Ik heb wel eens meer geschreven dat wij niet goed stil kunnen zitten, zeker mijn man niet.Die moet altijd iets doen.Hij is nu begonnen nog meer gras weg te steken, maar omdat het zo heet is, doet hij maar 1 werkschoen aan…..Dat helpt natuurlijk wel om wat koel te blijven, haha.

De zomerbloeiers

Ondanks de droogte staat de bloementuin er op een enkele plant na, nog mooi bij.Hier en daar krijgen planten het moeilijk, zoals bv de hortensia’s.Andere planten lijken er totaal geen last van te hebben, zoals de verbena[ ijzerhard] .Die bloeit eindeloos door en wordt druk bezocht door vlinders en bijen. Net als de zonnebloemen die nu in bloei staan.

macrofoto van zonnebloem
de vergeten wortel van 2019 bloeit
nachtschone, Mirabelis Jalapa

Om het vakantiegevoel in eigen tuin voort te zetten, bloeit nu de nachtschone ook.In Zuid-Frankrijk is de plant in elk stadje en dorpje te zien (en ‘s avonds te ruiken!). Ook in Hongarije, waar we twee keer waren, heb ik hem veel gezien.Een vakantiegevoel dus als je eigen Mirabelis geurt op die zwoele zomeravonden die we nu hebben!We zijn nu bijna iedere avond tot laat op onze tuin, wat plukken, wat drinken, beetje afkoelen, kaarsjes aan……en mijn man steekt weer wat plaggen gras op slipper en werkschoen………..

Ik probeerde nog wat foto’s te maken in de schemering van nachtvlinders, maar net als hun familie van overdag, is dat lastig. Voordat ik heb scherpgesteld zitten ze weer ergens anders.

Dan zit je startklaar om dat fantastische shot te maken van een nachtvlinder die op het puntje van de lathyrus gaat zitten. Helaas dat shot kwam er niet van.

Lavendel

Afgelopen week heb ik alle lavendel nog terug gesnoeid.Van een kweker waar wij de lavendel kochten, leerde ik dat je na de bloei de uitgebloeide aren eraf moet knippen en dat er dan een tweede bloei komt in augustus/ september. Dit jaar was ik wel laat met knippen, dus ik zie wel wat er gebeurt. Ik heb wel een emmer vol bloemknopjes die heerlijk ruiken.Ik was ook te laat met het afknippen van een mooie bos om die te drogen, maar gelukkig staat de bos van afgelopen jaar er nog steeds mooi paars bij.Ik had de bos na het drogen ingespoten met haarlak en daardoor blijft hij mooi.

lavendel

Oogstupdate

Nog steeds gaat de pluk door, ik heb de eerste pompoenen geplukt.De steel begon al te verdrogen, dus het kon……De soort die ik dit jaar heb, zijn Ushiki Kuri, van de zaden van vorig jaar.Het is een goed eetbare soort, die je ook veel in de supermarkt ziet

Ik heb de laatste bietjes uit de grond gehaald. die deden het dit jaar niet echt goed.Inmiddels heb ik opnieuw gezaaid en staan die zaailingen in de grond in de hoop dat die nog gaan groeien.Bieten zijn echt mijn favorieten uit de moestuin. Toen ik klein kind was, mochten we als we jarig waren altijd kiezen wat je wilde eten. Ik koos geen pannenkoeken, poffertjes of patat. Ik koos bieten of kroten zoals wij ze thuis noemden. Mijn moeder vond het niet echt leuk dat de hele familie kroten moest eten, maar het was nu eenmaal mijn verjaardagsmenu……..Met de bietjes van deze laatste pluk, ga ik een pastasalade maken om mee te nemen naar de eerste verjaardag van onze kleinzoon aanstaande zaterdag. Wat gaat een jaar toch snel hè !

Tomaten

Wat nu ook volop te oogsten valt, zijn de tomaten. In grote aantallen zijn ze nu rijp. Ik heb er inmiddels al tomatensoep van gemaakt en pastasaus. Ik probeerde het recept van Anneleen [ Anneleen maakt ze in met courgette en paprika. De courgette tot moes stoven, tomaatjes en paprika met knoflook in de oven, dan door de passe vite, bij de courgettemoes, goed mengen en in bakjes. ] Het is wat anders dan de standaard tomatensaus, ik vond het heel lekker.

de grote trossen kleuren langzaam rood

Broccoli

Ook de broccoli is inmiddels uit de tuin, op een stronk na, die doorgeschoten is.Die laat ik maar even bloeien. Met de laatste broccoli maakte ik wat babyhapjes voor onze kleinzoon.De rest had ik al eerder geplukt, geblancheerd en ingevroren.

Ook sneed ik in de snikhete keuken 3 rode kolen en blancheerde die, ook dat ligt nu in de diepvries.

Artisjok

Van de achtertuinbuurman, degene die nu op onze oude tuin zit, kreeg ik artisjok. Onze net in 2019 gezaaide artisjok had ik laten staan. Ik heb nu een nieuwe gezaaid dit jaar,maar die draagt nog geen vruchten.Ik had nooit artsisjok gekookt, ooit eenmaal gegeten in een restaurant. Ik moest toen de bladeren uitzuigen. De achtertuinbuurman, die kok is geweest, adviseerde mij ze te koken met kruiden en dan de harten eruit te halen en die in een salade te doen. Ik vond het eigenlijk wat tegenvallen in de salade, het viel weg qua smaak. Dus op zoek naar een ander recept…..

Nu heb ik nog bleekselderij liggen,maar behalve rauw, weet ik niet goed wat ik er mee kan. Tips zijn welkom!

Sperzie- en snijbonen

sperziebonen

Verder komt de tweede ronde sperziebonen eraan. Ik had een paar weken terug nogmaals gezaaid en die staan nu in bloei. De snijbonen hebben het niet zo gedaan dit jaar.Dat is al het derde jaar op rij dat de oogst tegenvalt. Het eerste jaar dat wij een moestuin hadden, hadden we 8 stokken staan, daar kwam toen wel 18 kilo af. Nu misschien een kilo of drie. Ik heb ervan weggeven en op gegeten, dus er zijn geen snijbonen meer om in te vriezen.Ik ga in mijn bestelhistorie eens opzoeken welk snijbonenras ik dat eerste jaar had.

Druiven

Vandaag heb ik de eerste druiven geplukt, de druiven van de Witte van der Laan zijn rijp. Ik zag eergisteren dat de wespen ze ook gevonden hadden, dus ik kon niet lang meer wachten met plukken.

Deze druiven zijn lekker aromatisch en zoet.Hierna komen hopelijk de pitloze rode druiven. Ik zag daar aan de trosjes al een enkele rode druif,maar de rest is nog groen.

Tot zover de update.Ik wens jullie een fijne week toe en hopelijk geen nieuwe allerheetste week ooit, maar wel wat regen!

9 gedachten over “Allerheetste week

 1. Overal heerst nu abnormale droogte… de natuur kreunt er onder ! Probleem zijn vooral de droge winters die er niet voor zorgen dat de watervoorraden (en dus ook het grondwaterpeil) weer wordt hersteld. Onweer is altijd lokaal met vaak hevige stortbuien, goed voor de waterton (behalve u) maar de natuur heeft er niet veel aan. Alles spoelt meteen weer weg en dringt niet in de grond….

 2. Hier in België was het ook de allerheetste week ooit gemeten. Gisteren kon mijn dag niet stuk, in de namiddag hebben we heel veel regen gehad, beetje wind, bliksem en gedonder; Prima die regen zonder hagel of schade. Wij snakten ook naar regen, want bij mijn dochter in het Leuvense had het verleden week al geregend en gisteren morgen was er ook regen en onweer. Bij ons niets tot gisteren namiddag, toen waren wij bij de gelukkigen.
  Mooie foto’s van de nachtvlinders. Ik laat na de eerste oogst de broccoli staan en dan krijgt hij nog kleine broccoli’ die ik dan in de soep doe; Lekker hoor.
  De rode kool maak ik volledig klaar en vries die dan in kleine porties in; De kleinkinderen eten heel graag rode kool.
  Hopelijk krijgen jullie binnenkort een flinke bui regen. Fijn weekend;

 3. Hallo
  Voor mij was het veel te heet,ik werd er ziek van.In de tuin vallen hier de bladeren van de bomen alsof het herfst is.Wat een verfrissing vandaag.Ben om 8u vanmorgen vertrokken voor een heerlijke wandeling waar ik morgen meer over vertel

 4. Hoi Margriet,

  Die bleekselderij kun je ook stoven, in zijn geheel. Mijn moeder had altijd bleekselderij voeten uit blik, en die stoofde ze dan nog even in boter, met peper, zout en nootmuskaat, om ze warm te maken. Als kind vond ik dat het allerlekkerste, maar nu eet ik het ook heel graag vers gestoofd op moeders wijze, want die kruiden kan het wel hebben!
  Ik snij de stengels in stukken van ongeveer 5 cm, en stoof ze in vloeibare bakboter (roomboter kan natuurlijk ook). Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de voet heel te houden, maar dan zou ik de stengels afsnijden tot 20 cm boven de voet en eerst kort blancheren voordat je’m gaat stoven in boter. Zo werk je ook het eventuele restzand weg vantussen de stengels. Dat is wat ik ermee zou doen.

  Als je dit maakt hoop ik dat je het even lekker vindt!

  Eet smakelijk.

 5. Hoi Margriet, wat een mooie foto’s weer , prachtig die zonnebloemen .
  Ik heb net je courgettepannekoekjes gemaakt , tegelijk met Thera , heerlijk waren ze maar veel te veel dus volgende keer halveer ik alles , onze kippen eten nu de mislukte pannekoekjes op en morgen hebben we er nog genoeg voor de lunch. Dank voor het recept.
  Groetjes Anet ( proficiat met Aaron!)

Leuk als je een reactie achterlaat!