Hittegolf in de keuken

Deze week met temperaturen van ver boven de 30 graden is het op onze tuin echt te warm om te zitten.Zelfs in de schaduw onder ons afdak is het met geen zuchtje wind niet uit te houden voor ons. Volgens mij kunnen we er ook minder goed tegen dan toen we jong waren. Ik zie allerlei mensen langs sloten en watertjes in ons dorp in zwemkleding in de zon liggen, maar wij houden dat niet meer uit.Vreemd fenomeen, vroeger konden we ons insmeren met olijfolie en om en om in de zon te bakken, als een wentelteefje…….Nu zit ik binnen in huis, ventilatoren op volle stand, alle zonweringen dicht, met de hittegolf in de keuken.

Courgette

Hittegolf, in de keuken: de temperatuur bracht mij in ieder geval wel zover dat ik de courgettepannenkoekjes inmiddels gemaakt heb. Die waren erg lekker vonden wij.Heel snel gemaakt ook.

De courgette rasp je grof, je roert het samen met geraspte kaas door een beslag van bloem,ei, komijn en melk. Het recept staat onder het kopje “koken uit eigen tuin”, submenu bijgerechten

De kleindochters vonden de gezondere variant van de pannenkoeken jammer genoeg, niet lekker…

Recepten

Van een paar lezers kreeg ik als reactie op de blog over courgettes ook nog tips:

  • recept van Anet: In een ovenschaal : courgette repen (met dunschiller), kleine tomaatjes, tijm , gebrande hazelnoten , feta en olijfolie erover, de oven in , heeerlijk !
  • Lieve gebruikt ze graag gebakken in olijfolie en doet ze veel in wintersoep.
  • Anneleen maakt ze in met tomaten en paprika. De courgette tot moes stoven, tomaatjes en paprika met look in de oven, dan door de passe vite, bij de courgettemoes, goed mengen en in bokaaltjes. Het is wat anders dan de standaard tomatensaus, heel lekker

Dank jullie wel!

De uit de kluiten geschoten courgettes op de foto kreeg ik gisterenavond van de Turkse tuinbuurman, niemand in zijn familie of buurt wil nog courgettes hebben, het zijn er teveel geworden met 3 planten. Dan de courgettecake maar uit proberen, de hittegolf houdt toch aan!

Bruine bonen

Gisteren paste ik op de kleindochters en nadat we in de ochtend in het familiezwembad gezwommen hadden, gingen we onder de overkapping in de tuin zitten.Ik had onlangs de bruine bonen, die zij gezaaid hadden in het voorjaar, al te drogen gelegd.Nu hadden we een heleboel boontjes te doppen. Helemaal leuk vinden ze dat, ze maken er een wedstrijdje van wie de meest bonen in 1 peul heeft.In no time hadden ze wel 1000 bonen,ze hadden ze geteld….En die wilden ze ook meteen eten. Nadat we ze gewassen hadden, vertelde ik dat ze eerst een poosje moesten weken in een pannetje water om zacht te worden.Zo gezegd zo gedaan en toen ze weer aan het spelen waren, heb ik even vals gespeeld. De twee pannetjes met gedopte bruine bonen heb ik omgewisseld met een pot Hak.De andere bruine bonen nam ik mee naar huis.Onze schoondochter vertelde dat ze de chili concarne van ” hun eigen bruine bonen”heerlijk” vonden.Volgend jaar willen ze weer bruine bonen in de tuin….

wel 1000

Citroen

Drie jaar geleden kocht ik een doornloze citroenplant.Hij was nog klein,maar in de pot waarin we hem hebben gezet, had hij het naar de zin. Totdat ik dit jaar zag dat de bak gaten begon te vertonen. We hebben hem een grotere pot gegeven met mediterraanse potgrond. Er hangen veel kleine citroentjes in, ben benieuwd of ze zo groot als een echte citroen willen worden…..

De bloemen geven een heerlijke geur af en worden druk bezocht door bijen en hommels, maar ook door mieren! Bezoek mijn pagina over de citroenplant door op deze link te klikken.Hier lees je meer over oa de verzorging.

Olijfkomkommer

bloeiende olijfkomkommer

Deze relatief onbekende plant heb ik voor het derde jaar. Het is een klimplant die groene vruchten geeft.Hij staat nu rijk in bloei en de vruchten groeien, net als een courgette heel snel. Je kunt ze rauw eten als ze groot zijn als een olijf en smaken dan wat komkommerachtig. Zijn ze groter, dan kun je ze wokken, stoven, vullen….Ze hebben dan wat weg van snijbonen qua smaak. Als ze groter worden, zie je van binnen ook de 5 hoekige zwarte pitten zitten. Die verwijder je voordat je ze gaat snijden. De gedroogde zaden kun je volgend jaar weer zaaien. Van 1 plant heb je al een prima oogst en de plant klimt wel 4 meter hoog, dus zet er niet teveel….Voor meer informatie kun je op de link klikken en kom je op de pagina die ik er al eens over schreef.

Afgelopen week maakte ik een wokgerecht met de olijfkomkommer, courgette, rode ui,tomaat en paprika, was lekker bij de gebakken aardappeltjes .

Volgend blog wil ik over de tomaat schrijven. De oogst is nu goed op gang. Wat doen jullie met al die tomaten uit je tuin, behalve pastasaus of tomatensoep maken? Ik ben benieuwd………….

Geniet van de zomerse temperaturen deze week. De hittegolf houdt nog even aan!

Agastache

5 gedachten over “Hittegolf in de keuken

  1. Heel heet overal. Mijn dochter belde me dat het in het Leuvense fel aan het onweren en regenen was; Alles in gereedheid gebracht om zoveel mogelijk water te recupereren , maar geen enkel druppel is er hier gevallen. Pech.
    Heb dan maar van al de lekkere groenten in de tuin en serre spaghettisaus gemaakt. Fijne week.

  2. Heb er ook eentje staan(citroenplant plant) maar veel kleiner dan die van jullie die ook een grotere pot moet krijgen van bruine bonen ben ik niet gek maar de snijbonen doen het uitstekend.in mijn tuin.Veel te warm nu dus blijven verstandige mensen nu uit de zon.

  3. Hoi Margriet, mijn grote wens is een eigen echte plant/ boom / struik ! Waar haal ik die en hoe verzorg ik m in de winter….
    Ik ga je courgettepannekoekjes een keertje maken

    • Hallo Anet, wij hebben de citroenstruik gekocht bij fruitbomennet.nl.Zij hebben ook een kwekerij die je kunt bezoeken en waar je zelf je boom kunt uitzoeken. Helaas bleek onze struik toch niet doornloos zoals het kaartje zei. Maar hij doet het goed, ik laat hem in de kas overwinteren,maar in zo’n hoes zou ook kunnen bij vorst.

Leuk als je een reactie achterlaat!