Nachtschone

Nachtschone,Mirabelis Jalapa,wonderbloem, Kembang pukul empat. Zoveel mooie namen voor een niet erg bekende bloem!

De bloemen gaan in de namiddag pas open en geven dan een heerlijke geur. Vandaar de naam Nachtschone of Vier uur klokje, de vertaling van de Indonesische naam.

Nachtschone zaaien

De Mirabilis Jalapa zaait zichzelf uit bij zachte winters.Anders zaai je hem binnen in april en plant je in in mei uit. Je plant hem het beste op een plek waar je ook zit, vanwege de geur. Zet hem langs het terras of in een pot op je terras. In juli verschijnen de eerste bloemen en de plant bloeit tot in oktober. Veel nachtvlinders worden door de geurende bloemen aangetrokken.

Van nature groeit de plant in Peru. Al in 1596 kwam de Mirabilis naar Europa. Vandaar brachten de handelsschepen ze naar tropische gebieden, waar ze als vaste plant groeien.

De plant is snelgroeiend, sterk vertakkend en 60 tot 90 cm hoog. De kleur varieert van karmijnrood naar geel en wit.In mijn mengsel zie ik jammer genoeg geen wit.

Kleuren

De naam wonderbloem dankt de Mirabilis aan het feit dat de plant in warmere landen makkelijk onderling kruist en dus het volgende seizoen verschillende kleuren kan tonen.Op de foto hieronder en hierboven kun je dat goed zien.

Elke middag een nieuwe bloem en elke bloem geeft een erwtgroot zwart zaadje. Meer dan genoeg zaad dus om het nieuwe jaar volop bloemen te kweken! Daarbij vormt de plant een knol in de grond, die in het najaar gerooid en bewaard kan worden, zoals de dahliaknol. Ik heb hem zelf al twee jaar niet voorgezaaid, hij komt gewoon terug op de plek waar hij het vorig jaar ook stond.

In Zuid-Frankrijk is de plant in elk stadje en dorpje te zien (en ’s avonds te ruiken!). In deze coronatijd zonder vakantie naar het buitenland heb je dan toch een beetje een vakantiegevoel als op je eigen terras op zwoele zomeravonden je eigen Mirabilis ruikt!

bron:https://enschede.groei.nl/index.php?id=32995

12 gedachten over “Nachtschone

 1. Hallo Margriet,
  Leuk dat je dit wil delen! Ik zou heel graag wat zaadjes van de Mirabilis jalapa willen hebben. Vorig jaar kwamen ze bij mij in bloei en die zaadjes heb ik bewaard en in de lente in de grond gestopt, maar ze kwamen niet uit. En als dat laatste bericht inderdaad van jou is, dan heb jij dus ook geen zaadjes meer. Waar kan dat aan liggen en hoe los jij dit op?
  Groeten,
  Herbert

  • Hallo Herbert, ik moet je helaas teleurstellen. Ik heb geen zaden meer, ook bij mij zijn ze niet uit gekomen of wellicht meteen opgegeten door slakken. Ik heb diverse andere zaden,maar niet van de nachtschone, sorry!

 2. Vorig jaar (2020) groeide de nachtschone spontaan in onze tuin. Vervolgens heet zij zichzelf uitgezaaid en is nu weer opgekomen. Nu wachten op de bloei. Ik heb twwe zaaischeuten bij mijn schoonouders in de tuin gezet. Ze groeien flink…

  • Reply to Antonius57: Ja de nachtschone zaait zich erg uit. Als de bloem uitgebloeid is vallen de ronde zaden op de grond en heb je het jaar erop veel zaailingen. Vorig jaar hebben we de planten uit de grond gehaald omdat ik ze ergens anders wilde hebben. Er zaten enorme knollen aan, net als bij de dahlia’s. Of het aan de vorst van afgelopen winter of aan het verplanten lag weet ik niet, maar ze zijn niet terug gekomen…………

  • ik denk dat hij goed in de zon kan in een pot.Bij ons staat hij wel in de volle grond maar werkelijk van 8 uur in de ochtend tot 8 uur in de avond in de volle zon

 3. Nachtschone , mooie naam en bloem . Ik vind het leuk dat hij veel nachtvlinders aantrekt. Voor mij een totaal onbekende bloem alhoewel ik me nu herinner dat ik ze in Peru in het wild zag groeien. Mooie foto’s Margriet.

 4. Prachtige foto’s weer. Ik volg jullie nu al een tijdje en hou van de liefdevolle manier van schrijven en fotograferen.
  Ik zou graag wat zaden willen hebben van deze nachtschone.

Leuk als je een reactie achterlaat!