Beestjes in de tuin: slakken

Slakken zijn van die beestjes in de tuin waar ik niet altijd blij van wordt. Afgelopen seizoen hadden we er niet zoveel last van maar twee jaar terug werd werkelijk alles kaal gegeten.

Er zijn wereldwijd zo’n 60.000 tot 75.000 soorten beschreven en benoemd. Er zijn slakken met een huisje en naaktslakken

Huisjesslak

Deze slak wordt gekenmerkt door een enkele schelp die meestal windingen heeft.

Dit soort slak vind ik dan nog wel leuk, alhoewel ze ook alles kaal kunnen eten. De neven en nichtjes vind ik viezerds:

Naaktslak

Naaktslakken leven in een vochtige omgeving. Zij houden zich het grootste deel van hun tijd op in de grond of onder compost, waar zij de ondergrondse delen van de planten aantasten.

Vieze slijmerige schepsels vind ik naaktslakken. En bij nat vochtig weer zie ik ze overal kruipen of glibberen. In het begin verzamelde ik ze en gooide ze in de paardenwei aan de andere kant van de sloot. Maar toen het op een gegeven moment zoveel werden en alles wat ik had gezaaid of geplant opgegeten werd, nam ik drastische maatregelen. Ik knip ze doormidden☻ Ik hoop dat ze met die ene knip geen pijn lijden, maar gezien het feit dat 1 slak wel 500 eitjes kan leggen per keer…..En voordat je het weet heb je zoiets……

Ik las dat je zo ook kunt bestrijden met aaltjes, maar dan doen ze er 2 weken over om dood te gaan. Dan is mijn schaar toch een aardigere methode?


In maart/april (hangt af van de temperatuurontwikkeling in de winter) worden de eerste eitjes in hoopjes van 20 tot 30 vlak onder het grondoppervlak gelegd. De eitjes zijn wit doorschijnend. Drie weken later komen de eitjes uit. De ontwikkeling tot een volwassen slak duurt twee maanden. Paring geschiedt meestal in het voor- en najaar. Een naaktslak (zoals de grote aardslak) kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert. Met onze huidige weersomstandigheden zijn er zelfs exemplaren die 20 cm lang kunnen worden! Bij strenge vorst kunnen veel naaktslakken sneuvelen. Slakken zijn hermaphrodiet. Elke slak kan een vrouwelijke of een mannelijke vorm aannemen tijdens de paring.
Slakken hebben een tong die uit rijen harde tandjes bestaat. Hiermee raspen zij het voedsel af.

[ bron]

grote wegslak
Liefjes bij elkaar in een uitgebloeide allium

Bestrijden

Bestrijden kun je ze met de aaltjes waar ik al over schreef, maar ook met slakkenkorrels. Die helpen dan weer niet tegen de soort die onder de grond leeft.Verder houden ze niet van koperdraad. Wat ik zelf wel doe is terra cotta potten onderste boven zetten, daar gaan ze dan onder zitten en kun je ze makkelijk verwijderen.

Laten vangen

Wat ook een idee is om de kleinkinderen uit te nodigen en er een wedstrijdje van te maken. Wedstrijd slakken zoeken……moeten ze er niet bang voor zijn of het vies vinden. Mijn twee kleindochters zijn dat niet, de oudste vond het nooit eng of vies. Die liep soms met handen vol rond. Op de peuteropvang gaf ze de andere peuters al “les”in slakken.

De jongste kleindochter vond het altijd wel wat spannend, maar nu ze ouder is, is ze nergens meer bang voor en pakt ze ze ook. Misschien dat de kleinzoon dat ook nog eens durft, nu vindt hij het helemaal niets. Op een afstandje een slak bekijken gaat nog net…….

De oudste kleindochter was al jong bezig met slakken zoeken, ze maakte er zelfs bakjes voor om ze in mee te nemen. Ook werden ze wel mooi geverfd. Altijd kregen ze lekker gras om te eten☺Soms vergaten we ze thuis en kreeg ik later een foto via Whattsapp van schoondochter dat er weer wat in de keuken bij het koffie apparaat liep…

Maar daar lachen we dan maar om!

21 gedachten over “Beestjes in de tuin: slakken

 1. Boeiende info. Ik wist er eigenlijk weinig van. Maar slakken zijn niet direct mijn favoriete dieren, vooral dat slijmspoor vind ik niet leuk. Jouw kleinkinderen zijn dapperder dan ik!

 2. Elk dier heeft een recht op bestaan, ook deze slakken in je mooi samengesteld blog. Als tuinder kan ik me uiteraard goed voorstellen dat je ze liever arm dan rijk bent….. Als je ze vangt, is het prima vogelvoer !

  • Volgens mij zijn die naaktslakken niet zo geliefd bij vogels. Ik zie wel dat ze huisjesslakken leeg eten maar ik heb er nooit een met een naaktslak gezien. We hebben wel padden, hopelijk lusten die ze wel.

 3. Bah, dat je kleindochter zo haar hele hand vol met slakken heeft.. dat vind ik hier vandaan al een vies gezicht hehe.. je krijgt dat slijm ook maar moeilijk van je huid gewassen vind ik, dus ik raak die beesten zo min mogelijk aan hoor! Om ze te bestrijden zet ik speciale bierbakjes neer.. die hebben ook een dakje dus die beesten vinden het sowieso leuk om erin te klimmen.. en dan nog een pilsje erbij ( de goedkoopste van de goedkoopste super haha).. en dan ben ik ervan af..! 😉
  Heb net als jij ook niks op met die naaktslakken.. sommige hebben van die tijgerstrepen.. die zien er zelfs een beetje gemeen uit haha! Die knal-okergele vind ik nog wel wat hebben hahahaha.. maar ik zie ze toch liever met huisjes ja. Ik heb trouwens een vriendin die echt als de dood is voor slakken.. dát heb ik nou weer niet, en gelukkig maar, want ze zitten vaak op de tent..! (die vriendin durft daar dan niet in of uit.. echt waar! 🙂 )

   • Op de buitentent hoor.. soms wél ook aan de binnenkant. Af en toe mis je er eentje als je de tent oprolt.. dat wordt vreselijk gore vlekken in je tent..!
    Maar in de slaaptant kan niks komen natuurlijk, daar houden we álles uit.. muggen, vliegen, torren, slangen, schorpioenen.. enzovoorts, dus ook slakken 😛 !

 4. ja ze kunnen je tuin helemaal opeten hé , of ze nu een huis hebben of niet
  net als jij vind ik de slakken met huisjes best mooi , en ook zoveel verschillende kleuren en maten
  je bracht ze mooi in beeld en een goede info er bij

Leuk als je een reactie achterlaat!