Best of 2022

Eind december is altijd de tijd dat je, ik althans, nadenkt over de tijd die weer achter je ligt.Een beetje sentimenteel word ik om deze tijd van het jaar altijd wel….

Het jaar is weer om, wat ging het weer snel. Vorig jaar zaten we nog midden in Coronabeperkingen, maar die zijn gelukkig van de baan. Alhoewel we al twee weken lopen te hoesten, zijn we niet bang meer.

In maart van afgelopen jaar kregen we ons vierde kleinkind. Onvoorstelbaar dat die nu alweer langs alle tafels en de bank loopt……..

In juni werd ik weer geopereerd en ging de plaat uit mijn enkel. Bij mij ging het lopen daardoor beter, bij manlief speelde zijn knie steeds meer op en werd het lopen slechter…Door de verslechtering heeft de orthopeed afgelopen week de datum naar voren gehaald. De operatie staat nu gepland op 26 januari.

Een hete zomer hadden we, waarin we blij waren dat we een volkstuin hebben. Geen vakantiereis naar verre oorden, maar gelukkig wel genieten van al wat groeit en bloeit op dat kleine stukje aarde. Een eindeloze tomatenoogst. Snijbonen, komkommers en appels hadden een fantastische opbrengst. Eind van het jaar, tijd voor the best of 2022……

Statistiekjes

In WordPress [ Jetpack] kun je de statistieken van je blog bekijken. Mijn blog werd 66.325 bezocht het afgelopen jaar. In totaal sinds ik ermee begon 202.616.

Het best gelezen/bezochte blog van dit jaar was die over de levenscyclus van het lieveheersbeestje: “Van eitje naar Lieveheersbeestje”.

Door de jaren heen is het blog wat ik in 2018 schreef over bladluis in de fruitbomen nog altijd het meest populair. Dat blogje is ruim 41.000 keer bezocht. Nou laten die niet allemaal een reactie, maar ik kan wel zien welke zoektermen gebruikt worden.Heel bijzonder!

Een paar maanden terug had ik problemen met de site, na het kopen van meer geheugen, werkte hij weer. Toch doet alles het niet zoals ik wil. Ik twijfel om weer terug te gaan naar een origineel WordPress thema, die ik eigenlijk minder leuk vind, maar die wel veiliger zijn. Als een van jullie mij een goed werkend WP thema kan aanbevelen, is dat van harte welkom!

Mooiste foto’s 2022

Zoals iedereen nu wel weet, hou ik erg van macro foto’s. Foto’s van insecten die extreem vergroot zijn, vind ik helemaal geweldig. Zoals deze bv van Marc Brouwer, CameraNu.nl.

Hoe mooi is zo’n klein beestje wel niet. Zo close lukt het mij nog niet hoor….Met mijn eigen lens maakte ik bijvoorbeeld deze:

deze zweefvlieg is misschien 2 cm groot

Ik zou graag nog dichterbij willen komen. Vaker gebruik ik nu mijn statief, wat natuurlijk de foto ten goede komt. Om zo’n zware lens stil te houden en goed te focussen is best lastig en dat statief helpt om de camera in ieder geval stil te houden. Nou ben ik best een beetje ongeduldig en ik heb er niet altijd zin in om alles klaar te zetten of mee te sjouwen. Soms gebruik ik dan maar even een omgekeerde emmer of iets wat voor handen is………

Iets wat niet beweegt, is natuurlijk makkelijker dan een insect wat zo weer weg kan vliegen. Een bloem, een paddenstoel, een bloesem, rijp, druppels en noem maar op. Deze kamperfoeliebloem met meeldraden en stampers maakte ik in onze volkstuin.

Kamperfoelie

Ik selecteerde een reeks foto’s van afgelopen jaar, het zijn slechts enkele van de honderden die ik nam en had ook net zo goed andere foto’s kunnen zijn. De meeste nam ik in onze tuin of in onze buurt.Ik vind fotograferen steeds leuker en merk dat zelfs landschapsfoto’s mij steeds meer gaan bekoren. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer verder weg op pad, ik heb er nu al zin in!

Aller-Best

Het aller-aller-allerbest blijven nog altijd de foto’s van onze 4 kleinkinderen. Zij zijn het beste wat mij is overkomen en ik ben stapelgek op ze….Deze foto is van vandaag, toen we met het hele spul brunchten. Helaas misten we dit jaar schoondochter, die ziek is…….

vlnr Fleur[5], Aaron[3], Thijmen[0] Lieke[ 6]

Beste wensen

Ik bedank iedereen voor het bezoeken van mijn blogs en voor het achterlaten van leuke, aardige, grappige, lieve reacties!

Ik wens iedereen een mooi en gezond 2023!

de horloges van onze grootvaders

25 gedachten over “Best of 2022

 1. Prachtige compilatie van een heel jaar… mooi bij elkaar gezet ook….
  Een statief gebruiken is in zulke gevallen wel heel zinvol hè… alleen in dierenparken en meeslepen heeft mij altijd geïrriteerd dus daar ben ik weer vanaf gestapt. ik heb altijd wel een pantykousje in de tas bij me dus indien nodig kan ik die met zand vullen en gebruiken … maar meestal kan ik het doen met hekwerken en schouders van anderen 😉

  Dank voor je wensen en uiteraard wens ik jou en de jouwen van harte hetzelfde terug.

 2. Las laatst ergens dat kleinkinderen net als feestverlichting is…een feest als ze komen en verlichting als ze weer gaan.
  Ben het daar helemaal niet mee eens. haha
  Groetjes en fijne jaarwisseling

 3. Wat een mooi overzicht. Je had een vruchtbaar jaar in de moestuin, de kleinkinderen groeiden en bloeiden ook. Wat een zegen. Wat brengen ze zon in het leven. Ik geniet af en toe van de allerliefste bonuskleinzoon, en binnenkort van mijn eerste kleinzoon.
  Al dat nieuw leven verzacht de pijn, de zorgen en het verdriet. Het hoort bij het leven.
  Beste wensen voor een mooi 23!

 4. Wat een geweldig overzicht van 2022 en ja, op de kleinkinderen mag je heel fier zijn hoor ! Uiteraard ook voor jullie een hele mooie en veilige overgang van oud naar nieuw !

 5. Dankjewel voor je altijd fijne, ontroerende, inspirerende en leerzame blogs. Ik ben een stille lezer maar wil bij deze graag laten weten dat ik je blogs graag lees.

  Ik wens jou en je familie een gezond en liefdevol 2023 toe.

  Liefs Janie

 6. Kleinkinderen zijn een zegen voor de oma’s en opa’s. Ik hoop dat je man snel van de mijn af is, want elke dag pijn werkt heel demotiverend.
  Jouw foto’s zijn schilderijtjes, zo mooi!
  We blijven nog geeneven in 2022 en dan stappen we weer over, een heel jaar lang. Nu nog onbekend, toch wel spannend.

 7. Bedankt voor de leuke en informatieve stukjes die je steeds weer schrijf, ik vind ze leuk om te lezen en de foto’s die je plaats zijn prachtig ik wens jouw en Ben een heel goed maar vooral gezond 2023 en voor Ben veel sterkte met de knie operatie .

 8. Bedankt voor al je opmerkingen op mijn blog, week na week. Je bent een trouwe volger! Voor jullie ook fijne jaarwisseling en het allerbeste voor 2023

Leuk als je een reactie achterlaat!