Volkstuin van Bemar

Bladluis op de fruitbomen

We hebben momenteel veel last van bladluis op bijna alle fruitbomen in onze tuin.Daarnaast hebben we op de moesappelboom  wolluis zitten.

Om ze goed te bestrijden heb ik gegoogeld, wat eraan te doen is.Wij willen alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruiken en niets chemisch……….

Wat is een bladluis eigenlijk?

De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. Ze zijn erg klein, meestal niet groter dan een halve millimeter. Bladluizen zoeken het groeipunt van een plant op, zoals de top van een jonge stengel. De ideale plek is die plek op de plant waar nieuw en groeiend blad ontstaat en dan is de voorkeur om plaats te nemen aan de onderkant van een blad. Ook bij bloemknoppen is veel voedsel te vinden voor de bladluis. Hij zuigt de voedingsstoffen en sappen van groene planten als het ware naar binnen. Bij iedere beet in de plant drukt de bladluis speeksel in de cel van de plant. Daarmee infecteert hij de plant met virussen en verzwakt zo de plant.

De uitscheiding van de luis noemen we honingdauw. Dit is een zoete nectar-achtige vloeistof die voor andere insecten weer als voedsel dient. Bladluizen planten zich razendsnel voort en baren soms levende jongen, zonder een eistadium (vooral in de zomer) en soms worden eitjes gelegd. Er is bovendien geen interactie tussen vrouwtjes en mannetjes nodig om te kunnen voortplanten. In een jaar tijd kunnen er 15 generaties luizen in je tuin hebben gewoond! In het voorjaar worden er ook luizen geboren met vleugels. Zij reizen met de wind van plant tot plant en zoeken de smakelijkste planten uit.

De virusoverdracht die veroorzaakt wordt door de bladluis geeft de meeste schade aan planten. Maar door de afname van bouwstoffen kan een plant ook geel worden, minder goed groeien en zelfs uitdrogen en afsterven. Daarbij is de honingdauw die de bladluis afscheidt zoet doordat niet alle suikerstoffen gebruikt worden door de bladluis zelf. De honingdauw is hierdoor een ideale voedingsbodem voor schimmels. Deze schimmels zijn meestal zwart en de combinatie van de bladluis en de schimmel wordt daarom roetdauw genoemd. Honingdauw is voor mieren, wespen en bijen een bron van voeding en soms beschermen mieren bladluizen actief om hun eigen voedingsbron te beschermen.

Toevallig keek ik gisteren naar het programma “Binnenstebuiten” waar een item ging over mieren. De deskundige vertelde dat mieren zelfs in de winter luizen meenemen naar hun nest en in het voorjaar zetten ze ze weer uit in bomen of planten. Ze houden ze als een soort veestapel. Bizar toch?

Er zijn een aantal natuurlijke vijanden van de bladluis die helpen om ze te verdrijven en uit te roeien. De belangrijkste daarvan is het lieveheersbeestje die onder andere leeft van deze kleine diertjes. De larve van een lieveheersbeestje eet gemiddeld 600 bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 100 bladluizen per dag. Dat helpt enorm! Maar mieren verzetten zich tegen het lieveheersbeestje en zullen de honingdauw en dus de bladluis beschermen. Er woedt een minuscuul gevecht in je eigen tuin!

Naast lieveheersbeestjes zijn sluipwespen en hun larven de natuurlijke vijand van de bladluis. Ook zij voeden zich met de luis en kunnen worden ingezet als natuurlijk middel om luis tegen te gaan. Een andere natuurlijke vijand is de oorwurm. Deze eet naast bladluizen bovendien ook mijten, larven en eieren van insecten, kleine rupsjes en andere parasieten. Ook eten ze plantaardig voedsel zoals algen. Let op… houdt oorwurmen weg van vruchten als pruimen e.d., zij zullen die juist aantasten.Vandaag heb ik terracotta potjes gevuld met stro om zo oorwurmen te lokken zodat die hun intrek nemen in die potjes en de luizen zullen gaan opeten.

luis in de fruitbomen

Spuiten tegen bladluis met natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Voor het bestrijden van bladluizen hoef je helemaal geen gif te gebruiken… de natuurlijke duurzame aanpak is net zo effectief. Er zijn diverse huis- en tuinmiddeltjes waarmee je al je planten kunt inspuiten zonder allerlei chemische ingrediënten. Het bespuiten kun je makkelijk doen met een standaard plantenspuit en kan het best om de dag herhaald worden tot de plaag verdwenen is.

 • Je kunt bladluizen heel eenvoudig met koud water wegspoelen. Zet je planten buiten neer en zet de waterslang erop. Goed doorspoelen en op de bladeren richten. Zet losse planten liefst op de tegels zodat je kunt voorkomen dat de luizen terug op een plant kruipen. De luizen waarderen kou absoluut niet en bij herhaling zullen ze besluiten een andere plek te zoeken.
 • De meest bekende variant om te gebruiken is de plantenspuit gevuld met water en afwasmiddel. Dit werkt een paar dagen en is niet schadelijk voor je planten. Bij herhaling zullen de bladluizen niet meer terugkeren.
 • Je kunt ook een mengsel van water,zeep en spiritus nemen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen.Dit mengsel wordt dan met een plantenspuit verneveld over de door bladluis aangetaste planten en zal de bladluizen die in contact komen met dit mengsel doden. “Zeep-spiritus” wordt genoemd voor bladluisbestrijding sinds het begin van de twintigste eeuw  in Nederlandstalige boeken.Vandaag heb ik alle jonge toppen van de bomen bespoten. We hadden daarvoor een specialedrukspuit gekocht waarin ik 6 liter zeep-spirtusmengsel had gedaan.
 • Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel. Kook een handje tabak in water en sproei het mengsel over je planten. Dit stinkt, maar is wel effectief.
 • Ook effectief is een aftreksel van uien. Leg enkele uien een dag in water en spuit dit over de planten. Dit werkt niet alleen voor de bladluis, maar voor bijna alle insecten die zich voeden aan planten.

Overige tips voor natuurlijke bladluizen bestrijding

 • Leg bananenschillen op de aarde rondom de aangetaste planten. De zoetige geur trekt de luizen aan en ze gaan er in zitten. Gooi de schillen om de dag weg en plaats nieuwe. Zo verwijder je langzaam alle bladluizen. Let wel, het voortplanten van de luizen gaat zo snel dat de kans groot is dat dit middel niet toereikend is of dat je heel veel bananen moet eten.
 • Je kunt de luizen naar één plant lokken om de andere planten te ontzien. De Oost-Indische Kers is bijvoorbeeld zeer geliefd. Ook dit zal niet toereikend zijn om je tuin volledig te ontzien, dus houdt in de gaten hoe het met de omringende planten gaat.
 • Afrikaantjes trekken op hun beurt juist weer insecten aan die bladluis bestrijden.
 • Insecten hebben een hekel aan sterk geurende kruiden. Zo ook de bladluis. Geuren van lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook weren bladluis. Plaats deze kruiden als plant in de tuin of strooi de kruiden tussen de planten. Een bolletje knoflook in de aarde doet ook wonderen.
 • Zorg ervoor dat mieren niet te veel kans krijgen om de bladluis te beschermen.

bron: Duurzaam thuis

Een aantal van die middeltjes hebben wij inmiddels uitgeprobeerd:

 • de bananenschil, diverse malen neer gelegd bij bomen of planten waar veel luis in zat,maar nog nooit ook maar 1 luis op die schillen gezien!
 • Knoflook: hadden ze rond alle fruitbomen in de grond gedaan. Ondanks dat zat er toch luis in de bomen. De knoflook heb ik nu inmiddels geoogst…….
 • Uienaftreksel heb ik vorig jaar geprobeerd, maar ook dat heeft niet geholpen.Wellicht dat je dit een paar dagen achter elkaar moet doen wil het helpen en dat heb ik niet gedaan.

Vandaag hebben we een drukspuit gekocht van 6 liter en ik heb het zeep-spiritusmengsel gemaakt.Vanaf morgen wil ik het een paar dagen gaan gebruiken om te kijken of dit dan helpt!

Ook hebben wij kleine terra cotta potjes gekocht die ik heb gevuld met stro om ze vervolgens in de bomen te hangen in de hoop dat zich daarin oorwurmen nestelen.Daarnaast heb ik oostindische kers verpoot naar een vak bij de appelbomen.We hebben een oranje en zachtgele soort.Onder een foto van de zachtgele.

Tot slot nog wat foto’s van vandaag.

anemoon

de druiven beginnen al wat te kleuren

van dit plantje ken ik de naam niet, wie wel?

goudsbloem

en zo droog is het nog steeds

Hier zijn aardappelen gerooid, de pompoenen die ik daar gezet had blijven net in leven,maar veel groei zit er nog niet in.Ze wachten op een fikse regenbui!

2 gedachtes aan “Bladluis op de fruitbomen

 1. Margriet Bericht auteur

  Ja inderdaad,Goed van jou! bedankt!Toen ik ging googelen zag ik bij Diana’s moestuin de afbeelding van Matthiola Incana Appleblossom. Nu weet ik ook weer dat ik bij haar de zaden heb gekocht!

%d bloggers liken dit: