Nachtschade, hoe zit het ook al weer?

Nachtschade, hoe zit het ook al weer?

Die gedachte kwam bij mij op bij het oogsten van onze aardappelen.We hadden dit jaar 3 soorten aardappelen, Frieslanders, Mozart en Belle de Fontenay.We hadden de aardappelen onder ruggen gelegd, maar door de droogte zijn ze niet meer aangeaard. De ruggen waren opengebarsten door de droogte, waardoor je de aardappelen hier en daar zag liggen.Uiteindelijk hebben we ze maar geoogst, terwijl de Mozart aardappelen eigenlijk hadden moeten blijven liggen tot september. Het was echter zo extreem droog. Van de oogst, die erg schamel was, was ook een groot deel groen geworden omdat ze bloot waren komen te liggen.

Dat zette mij aan het denken want groene aardappelen zijn giftig weet ik.Ze behoren tot de nachtschadefamilie.Deze familie draagt de naam Solanum [Solanaceae.]met zich mee.

Het heeft een wat sinistere naam: nachtschade. Tot deze plantenfamilie behoren eetbare knollen en vruchten als aardappelen, tomaat,paprika en aubergine. Er zijn steeds meer mensen die geen nachtschade eten omdat deze plantenfamilie schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Wat is daarvan waar?
 

Nachtschade is een zeer uitgebreide plantenfamilie, er zijn wel 1500 tot 1700 soorten. Er zitten voor ons heel bekende en eetbare soorten bij, zoals de aardappel, tomaat, paprika, rode pepers en aubergine. Maar ook gojibessen en zelfs tabak behoren tot de familie van de nachtschade.

De naam Nachtschade:

De naam nachtschade komt waarschijnlijk omdat sommige bloemen uit deze familie ’s avonds gaan geuren en het ‘schade’ verwijst naar de giftige eigenschappen van sommige planten uit deze familie. De meeste van deze planten zijn niet inheems. Alleen bitterzoet (een plant met prachtige geelpaarse bloemen, maar giftige bessen) en zwarte nachtschade komen van oorsprong in ons land voor. Planten als tomaat en aardappel zijn relatief kort geleden naar ons land gebracht.

Natuurlijke gifstoffen

Het is regelmatig vermeld dat de nachtschade planten hoge hoeveelheden alkaloïden bevatten.Giftige alkaloïden komen in alle planten van de nachtschadefamilie voor. Twee alkaloïde groepen zijn solanine en tropanen. Deze verbindingen worden in verschillende hoeveelheden in nachtschadeplanten gevonden en in verschillende hoeveelheden in verschillende delen van de planten. Aardappelen bevatten solanine. Dit is een natuurlijke gifstof, die onder invloed van licht ontstaat in de schil en in de uitlopers van aardappelen. Je kunt het herkennen aan de groene plekken op aardappels. In tomaten kan een verwante stof voorkomen: tomatine. Dit komt uitsluitend voor in onrijpe (groene) tomaten.

Beide stoffen zijn giftig in grote hoeveelheden. Ze werken met name op het zenuwstelsel en de spijsvertering. Je kunt er bijvoorbeeld buikpijn, diarree, slaperigheid en lusteloosheid van krijgen. Ook wordt gezegd dat deze stoffen van invloed zijn op de gewrichten. De gifstoffen worden nauwelijks afgebroken door verhitting. Tegenwoordig worden aardappelen gekweekt met lagere gehaltes aan solanine.Een kenmerk van alkaloïden waardoor je weet dat ze aanwezig zijn in een voedingsmiddel is een bittere smaak.

Nachtschade-achtigen staan bekend om hun gevoeligheid voor een ziekte veroorzaakt door soorten van Phytophthora (behorend tot de waterschimmels). De ziekte is bekend onder de naam aardappelziekte. Andere soorten van het geslacht nachtschade zijn ook vatbaar voor de ziekte. Onder tuinders staan tomaten, paprika en aubergine bekend als gevoelig voor de ziekte.

Nederlanders van alle leeftijden houden van zowel aardappelen als tomaten. Friet, aardappelen, en ketchup zijn populaire voedingsproducten. Aardappelen en tomaten bevatten erg veel kalium en dat helpt ons lichaam met het hoge natriumgehalte van dierlijk voedsel. Nachtschades kunnen helpen bij de vertering van vette, dichte eiwitten.

Kijk maar eens naar een paar van onze favoriete maaltijden: Vlees en aardappelen en pizza met kaas en tomaten. Deze voedingsmiddelen lijken op natuurlijke wijze samen te gaan. Wij hunkeren naar deze voedingsmiddelencombinaties omdat ons lichaam het onbewust probeert om in evenwicht te blijven.De meeste mensen kunnen de eetbare nachtschadeplanten gewoon blijven eten zonder dat ze hiervan schadelijke effecten ondervinden. Voor veel mensen bieden deze nachtschadeplanten een onderdeel van een goede voeding. Echter, zoals met alle chemicaliën ter wereld is het mogelijk dat je gevoelig bent voor sommige of de meeste van de nachtschade alkaloïden

.De meest voorkomende voedingsmiddelen in de nachtschadefamilie zijn witte aardappelen (ongeacht de kleur van de schil) tomaten, aubergines, paprika’s (elke kleur), cayennepeper, chili pepers en hete pepers. De bladeren van aubergine zijn zeer giftig en moeten nooit worden opgegeten. Spaanse peper en paprika zijn ook nachtschadeplanten. Zwarte en witte peper zijn geen nachtschadeplanten en zoete aardappelen ook niet.

Conclusie van dit verhaal is dat ik alle groene aardappelen weg heb gegooid.Waar een klein groen plekje zit,snijd ik dat ruim weg. De tomaten hebben dit jaar geen probleem met rijp worden. Door het warme weer wordt alles prachtig rood evenals de pepers en aubergines.Alleen de paprika’s blijven bij ons nog wat achter en zijn nog groen en te klein.droogte en kans op nachtschade

 

bron: Wikipedia,Optimale gezondheid

4 gedachten over “Nachtschade, hoe zit het ook al weer?

  1. We krijgen iemand te eten die geen nachtschade kan eten. Door jou nu met zelfvertrouwen recept uitgekozen!

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!