Wat doe je als slakken je tuin kaal eten?

net nieuw in de tuin, Achillea

Wat doe je als slakken je tuin kaal eten? Dat vraag ik mijzelf wekelijks af. Het is om gek van te worden.Zo heb ik iets geplant, binnen de kortste keren is het kaal gegeten.

Schreef ik al eerder over de opgegeten koolplantjes, er is zoveel meer opgegeten. Voor het gemak geef ik de naaktslakken de schuld, want die zie ik.Van mijn grote bos riddersporen heb ik 1 bloem over gehouden, 2 bloemen heb ik gered van de ondergang en zonder blad[ was al opgegeten] in een vaas gezet. Ik had zeker 6 bloemen…..Mijn nieuwe achillea kon ik net redden en heb ik even in een pot gezet bovenop de picknicktafel.

De pompoen die ik in de volle grond had gezet afgelopen week, in 1 nacht compleet opgegeten. Komkommer en courgette zijn hetzelfde lot beschoren.Boontjes, zelfs aardappelloof en tomaten, alles lusten ze blijkbaar nu. In al die jaren dat we een volkstuin hebben, nog nooit meegemaakt dat er zoveel weg gegeten wordt.

courgette, weg!

Zinnia’s die ik her en der had gezet zijn op 2 polletjes na,verdwenen, er staan slechts kale steeltjes. Zo is het ook de zonnebloem Italian White vergaan en de rode zonnebloem die ik via de zadenruil had verkregen. Misschien dat er nog 2 zonnebloemen het redden.De lupine en afrikaantjes: verdwenen….

Zo kan ik nog wel even door gaan wat er allemaal verdwenen of aangegeten is

slakken

Dus wat te doen?

Allereerst gaan we dagelijks op slakkenjacht.Huisjesslakken zien we niet zo heel veel.Met regelmaat vind ik wel lege huisjes.Die slakken zijn denk ik door de vogels opgegeten.

Hoe kun je voorkomen dat slakken je tuin kaal eten?

De plaag is vooral door die vieze bruin-oranje naaktslakken die een flinke omvang kunnen bereiken en dus ook flink wat kunnen eten.Omdat slakken niet van een scherpe ondergrond houden, kun je randjes om je planten heen draperen. Je kent vast wel dat soort oplossingen: fijngemaakte eierschalen, grind, gemalen schelpen, scherp zand, zaagsel en cacaodoppen. Zonder jullie te willen ontmoedigen: de meeste middeltjes heb ik geprobeerd, maar slakken trekken zich er weinig van aan.

Ons meest succesvolle middel

Het meest succesvol is tot nu toe bakjes paneermeel onder terracotta bloempotten. Ik maak de grond nat en de terra cotta bloempot dompel ik even in de regenton. Dan zet ik die over een schaaltje gevuld met paneermeel. Blijkbaar ruiken ze dat, want als je dat ’s avonds doet, kun je de eerste al vangen.Wij hebben een volkstuin, dus niet bij ons huis. De volgende ochtend tillen we de potten op. Slakken hebben zich verzameld om de schaal met paneermeel en aan de binnenkant van de bloempot. Zo kun je ze makkelijk verwijderen.

onder het schoteltje liggen drie naaktslakken voor het oprapen

Andere opties:

 • In eerste instantie verzamelde ik slakken en gunde ze een nieuw leven in de paardenwei aan de andere kant van de sloot naast ons complex.Maar inmiddels hebben we er toch wel zo’n twee honderd gevangen als het er niet meer waren. Ik ben nu niet vriendelijk meer, durf het haast niet te schrijven maar ik knip ze nu doormidden.Ik hoop dat ze meteen dood zijn.Het beste is om op zoek te gaan als het donker is. Neem een zaklamp en verzamel de slakken die je ziet kruipen.
 • Wat ik heb geprobeerd is slakkenvallen neer te zetten gevuld met bier.Ze komen op de geur van het bier af, kruipen erin en verdrinken dan. Een mooie dood lijkt mij maar daarin vond ik echter af en toe eens een slak maar geen grote getallen.
 • Leg een mulchlaag rond je meest gewilde planten, bv van grasmaaisel of houtsnippers. Dat helpt ook en pas ik nu ook toe. Bijkomend voordeel is dat de grond onder de mulchlaag vochtig blijft, dus je vangt twee vliegen in een klap.
 • Koffiedroes rond de planten vinden slakken ook niet fijn.Dit jaar gebruik ik dat veel.Op het bedrijf van onze zoon bewaren ze de droes vanuit de koffiemachines voor mij. Bijkomend voordeel is dat je met de droes veel stikstof in de grond brengt. Het is goed voor tomaten en mais. Maar rond de sla, bonen, broccoli en erwten houdt het de slakken op afstand. In de drab zit een stof die zaailingen fijn vinden en ervan gaan groeien. Win-win situatie!
 • Wat ik ook uitprobeerde is slakkenkorrels[ ecologische dan wel].Ik denk dat die ook helpen om te slakken te bestrijden, maar als ze vochtig worden zag ik dat ze niet meer opgegeten werden.Je moet ze dus echt strooien als er geen regen verwacht wordt.
 • Schuurpapier of een ring van koperdraad om de plant zou ook helpen. Of een dikke draad katoen die in zout water is gedompeld.Deze tips las ik op internet,maar heb ik niet uitgeprobeerd
 • Planten in een pot zijn te beschermen door de rand van de pot in te smeren met vaseline, die dan te glad wordt voor slakken om er overheen te klimmen. Deze tip hoorde ik van familie, maar heb ik niet zelf uitgeprobeerd.
 • Tot slot: zorg ervoor dat je zo min mogelijk schuilplaatsen hebt.Dat is een lastige voor mij.Mijn tuin is erg vol, dus er zijn altijd vochtige donkere plekken te vinden voor de slakken om zich te verbergen. Ik houd ook van omgekeerde terra cotta potten en amforen het en der tussen de planten.Maar als je die af en toe even op tilt, vang je in een klap vaak veel slakken………..

Slakken is een jaarlijks terugkerend probleem in mijn tuin en ik schreef er meer over in deze blogs:

Heb je ook nog een tip, laat het mij weten en zo help je andere lezers ook weer!

6 gedachten over “Wat doe je als slakken je tuin kaal eten?

 1. Leuke blog! Ook wij kennen het slakkenterreur in de tuin. Ik sproei met knoflookwater en gebruik een vergelijkbaar systeem als jouw omgekeerde bloempot. Mijn oma gebruikte de halve schillen van uitgeperste sinaasappels in de tuin. Iets op hun kant op plekken waar slakken zich voordoen. Het gemak is dat je ze makkelijk terugvindt. Je vangt daar van alles mee: kleine zwarte slakken, huisjesslakken en die hele dikke naaktslakken hebben we gevonden. Ze gaan met schil en al in de groenbak. Ik raap ze wanneer de zon opkomt, maar ook bij het tussendoor checken schuilen ze daar. Omgekeerde ,uitgeknipte plastic bloempotten over een plant helpt ook, maar soms schuilen ze daar ook…….. Max

  • Wat leuk dat je mijn blog bent gaan volgen, Max! Dit jaar is er nauwelijks een slak te vinden en wordt er tot nu toe nog niets op gegeten. Zal door het droge weer komen. Ik ben al lang blij want alles krijgt nu in ieder geval de kans om de grond uit te komen zonder meteen op gegeten te worden!

   • Hallo, ik heb een slakkenhaag ontwikkeld, de slakken blijven leven wat belangrijk is voor de natuur maar je planten en groentes blijven beschermd. Super simpel en werkt. Een muurtje van 1 meter tot oneindig , simpel te monteren en duurzaam. Geen gif of ander gedoe. Onderhoudsvrij.

 2. Hoi Margriet, hier thuis ook veel huisslakjes en naaktslakken. Hoor iedereen erover.
  Maar 200 stuks is echt een plaag.
  Dan maar niet beschermen, doe ik ook niet.
  Jammer van al je werk Sterkte met het opnieuw planten. Het hou je lekker bezig
  Veel plezier verder met de tuin

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!