Wat doe je als slakken je tuin kaal eten?

Wat doe je als slakken je tuin kaal eten? Dat vraag ik mijzelf wekelijks af.Het is om gek van te worden.Zo heb ik iets geplant, binnen de kortste keren is het kaal gegeten.

Schreef ik al eerder over de opgegeten koolplantjes, er is zoveel meer opgegeten. Voor het gemak geeft ik de naaktslakken de schuld, want die zie ik.Van mijn grote bos riddersporen heb ik 1 bloem over gehouden, 2 bloemen heb ik gered van de ondergang en zonder blad[ was al opgegeten] in een vaas gezet. Ik had zeker 6 bloemen…..

De pompoen die ik in de volle grond had gezet afgelopen week, in 1 nacht compleet opgegeten. Gelukkig heb ik er nog een paar achter de hand gehouden, die staan nog in een grote pot.

Zinnia’s die ik her en der had gezet zijn op 2 polletjes na,verdwenen, er staan slechts kale steeltjes. Zo is het ook de zonnebloem Italian White vergaan en de rode zonnebloem die ik via de zadenruil had verkregen. Misschien dat er nog 2 zonnebloemen het redden.De lupine: verdwenen….

Ik had veel zaadjes van afrikaantjes, maar op de een of andere manier lukt het niet dit jaar daar plantjes van  te krijgen.Ik heb er slechts 4.Ook van de citroenafrikaantjes zijn er nog maar 2 over.

Ik heb niet 1 komkommerplant meer over, vorig jaar heb ik daar zo van genoten, we hadden een enorme oogst. Deze zomer zal ik ze dus gewoon bij de groenteboer moeten kopen.Ik heb nog wel 2 mini komkommerplantjes staan, die hebben het tot nu toe gered,maar er komen wel bloemen, maar ik zie nog geen vrucht.

De sla en andijvie hebben ze ook gevonden, dat ik die vanaf nu nog ga eten is uitgesloten.

Zo kan ik nog wel even door gaan wat er allemaal verdwenen of aangegeten is

slakken

Dus wat te doen?

Allereerst gaan we dagelijks op slakkenjacht.Huisjesslakken zien we niet zo heel veel.Met regelmaat vind ik wel lege huisjes.Die slakken zijn denk ik door de vogels opgegeten.

De plaag is vooral door die vieze bruin-oranje naaktslakken die een flinke omvang kunnen bereiken en dus ook flink wat kunnen eten.Omdat slakken niet van een scherpe ondergrond houden, kun je randjes om je planten heen draperen. Je kent vast wel dat soort oplossingen: fijngemaakte eierschalen, grind, gemalen schelpen, scherp zand, zaagsel en cacaodoppen. Zonder jullie te willen ontmoedigen: de meeste middeltjes heb ik geprobeerd, maar slakken trekken zich er weinig van aan.

 • In eerste instantie verzamelde ik slakken en gunde ze een nieuw leven in de paardenwei aan de andere kant van de sloot naast ons complex.Maar inmiddels hebben we er toch wel zo’n twee honderd gevangen als het er niet meer waren. Ik ben nu niet vriendelijk meer, durf het haast niet te schrijven maar ik knip ze nu doormidden.Ik hoop dat ze meteen dood zijn.Het beste is om op zoek te gaan als het donker is. Neem een zaklamp en verzamel de slakken die je ziet kruipen.
 • Wat ik heb geprobeerd is slakkenvallen neer te zetten gevuld met bier.Ze komen op de geur van het bier af, kruipen erin en verdrinken dan. Een mooie dood lijkt mij maar daarin vond ik echter af en toe eens een slak maar geen grote getallen.
 • Een ander idee wat ik las en uitgeprobeerd heb is schaaltjes met paneermeel neer zetten naast je meest kwetsbare planten. Dat hielp wel, maar aan de muizenkeutels te zien, vonden die dat ook lekker.
 • Leg een mulchlaag rond je meest gewilde planten, bv van grasmaaisel of houtsnippers. Dat helpt ook en pas ik nu ook toe. Bijkomend voordeel is dat de grond onder de mulchlaag vochtig blijft, dus je vangt twee vliegen in een klap.
 • Koffiedroes rond de planten vinden slakken ook niet fijn.Dit jaar gebruik ik dat veel.Op het bedrijf van onze zoon bewaren ze de droes vanuit de koffiemachines voor mij. Bijkomend voordeel is dat je met de droes veel stikstof in de grond brengt. Het is goed voor tomaten en mais. Maar rond de sla, bonen, broccoli en erwten houdt het de slakken op afstand. In de drab zit een stof die zaailingen fijn vinden en ervan gaan groeien. Win-win situatie!
 • Wat ik ook uitprobeerde is slakkenkorrels[ ecologische dan wel].Ik denk dat die ook helpen om te slakken te bestrijden, maar als ze vochtig worden zag ik dat ze niet meer opgegeten werden.Je moet ze dus echt strooien als er geen regen verwacht wordt.
 • Schuurpapier of een ring van koperdraad om de plant zou ook helpen. Of een dikke draad katoen die in zout water is gedompeld.Deze tips las ik op internet,maar heb ik niet uitgeprobeerd
 • Planten in een pot zijn te beschermen door de rand van de pot in te smeren met vaseline, die dan te glad wordt voor slakken om er overheen te klimmen. Deze tip hoorde ik van familie, maar heb ik niet zelf uitgeprobeerd.
 • Tot slot: zorg ervoor dat je zo min mogelijk schuilplaatsen hebt.Dat is een lastige voor mij.Mijn tuin is erg vol, dus er zijn altijd vochtige donkere plekken te vinden voor de slakken om zich te verbergen. Ik houd ook van omgekeerde terra cotta potten en amforen het en der tussen de planten.Maar als je die af en toe even op tilt, vang je in een klap vaak veel slakken………..

Heb je ook nog een tip, laat het mij weten en zo help ja andere lezers ook weer!

Auteur: Margriet

Mijn naam is Margriet, mijn hele leven houd ik al van tuinieren.Sinds wij verhuisden naar een appartement zijn mijn man en ik een volkstuin begonnen.Toen we hem kregen was het een en al distel,paardenbloem en heermoes wat er groeide.Beetje bij beetje hebben we de tuin gevormd. We tuinieren zonder bestrijdingsmiddelen en zonder spitten.

1 gedachte over “Wat doe je als slakken je tuin kaal eten?

 1. Annemieke zei:

  Hoi Margriet, hier thuis ook veel huisslakjes en naaktslakken. Hoor iedereen erover.
  Maar 200 stuks is echt een plaag.
  Dan maar niet beschermen, doe ik ook niet.
  Jammer van al je werk Sterkte met het opnieuw planten. Het hou je lekker bezig
  Veel plezier verder met de tuin

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: