Naaktslakken invasie

Afgelopen vrijdag werd onweer en regen voorspeld. Ondanks dat buienradar hevig weer voorspelde in Zuid-Holland met code oranje, kwam er niets bij ons. We besloten dan toch maar naar de tuin te gaan om de plantjes die we in de middag hadden gekocht, weg te brengen en te planten.

Onderweg vallen druppels op het autoraam, gelukkig daar komt toch de regen. In een buitje wat de naam eigenlijk niet mag hebben komen we op onze tuin aan. Eigenlijk is dan de bui alweer over, de planten zijn net een beetje nat,maar de grond zeker niet en de regentonnen blijven leeg.

Naaktslakken invasie

We zitten onder ons afdak aan de koffie toen ik naast het terras de achillea die ik pas had gezet, helemaal vol zag met van die vieze bruine naaktslakken. Snel de slakkenschaar erbij gehaald en de slakken doormidden. Ondertussen ontdekt mijn man nog meer. Ik hoor hem roepen: kijk hier! Nee kijk hier dan en hier………

Werkelijk, waar ze vandaan kwamen geen idee, maar waarschijnlijk door het beetje regen vond een ware invasie naaktslakken plaats. Uit alle hoeken en gaten kwamen ze en beklommen allerlei planten. In de korenbloemen zitten er wel honderd, in de lupine, onder de campanula, in de koekoeksbloem, nou ja ze zijn all over the place….

Als een moordend echtpaar gaan we gehandschoend met onze schaar als wapen systematisch te werk. Plant voor plant wordt bevrijd, steen voor steen opgetild, ieder amfoor van zijn plek. Wel twee uur gaan we rond, alle korenbloemen knip ik af en worden meteen afgevoerd.Die lopen vanzelf wel weer uit.Jammer want ze bloeiden net zo leuk!

Eureka ?

Zaterdag gingen we verder met onze zoektocht. We vinden er nog meer en zorgen ervoor dat ze niet meer voor nageslacht kunnen zorgen………De tuin ruimen we verder op en de nieuwe plantjes kunnen de grond in. Wel is ons voornemen geen planten meer te kopen die naaktslakken graag lusten. De ridderspoor bijvoorbeeld heeft het niet eens gehaald om plant te worden, die is meteen al weg gevreten.Van de lupine heeft 1 plant het gered, maar het blad is er bijna af.De bloemen doen het gelukkig nog wel. Jammer van de zinnia’s ook, er staan nog 3 plantjes.En ik had nog wel zaden van speciale soorten gekregen. Behalve van bloemen en kolen eten ze dit jaar ook van planten zoals het aardappelloof, de tomaten, bietenloof, zelfs van mijn irissen en van de papavers die net opgekomen waren. Echt bizar dit jaar…..Dat heb ik niet eerder gezien. Volgens mijn man is er sprake van voedselnijd omdat er zoveel slakken zijn dat ze nu maar overal aan gaan knagen.

Terracotta en naaktslakken

We hadden al eerder her en der door de tuin terracotta potten neergezet in de hoop dat de naaktslakken zich daaronder zouden verzamelen. Dat doen ze ook , zolang de grond vochtig blijft eronder. Vorig jaar had ik al eens paneermeel neergezet in mijn kas en dat hielp toen ook wel. Nu had ik twee grote pakken van de goedkoopste soort gekocht en onder iedere terracotta pot zette ik een schaaltje paneermeel. Ik zorgde ervoor dat de aarde eronder nat was en maakte de potten ook wat nat. Nu maar afwachten…….

Zondag om 7 uur waren we alweer present en vol verwachting ging ik bij de paneermeelbakjes kijken. En ja hoor, onder en rond de schaaltjes lagen de naaktslakken met hun buiken vol gegeten zo voor het oprapen. Zou dit dan de oplossing zijn? Het is nog te vroeg om te zeggen, maar na een paar dagen zie ik wel dat het werkt.Soms liggen er maar drie, soms wel 10. Maar iedere gevangen slak scheelt weer 400 nakomelingen.

Mieren vinden het onder zo’n pot blijkbaar ook lekker:

De overbuurman op de tuin had na het lezen van mijn vorig blog over de slakken vraatzucht kippegrit gekocht en dat werkte ook volgens hem. Misschien dat er nu met het droge weer minder naaktslakken tevoorschijn komen en kunnen de boontjes eindelijk eens gaan groeien………..Zeg nou zelf, dat ziet er nog treurig uit! Bij de kleindochters die samen met mij boontjes zaaiden en mee naar huis namen zijn de planten tien maal zo groot en ze kunnen bijna bonen plukken. Ik heb nu al drie maal opnieuw gezaaid, in bakken, nog niet eens direct in de grond.

In het mini koolplantje wat voor de helft is opgegeten, komt toch een klein kooltje.Of het nog een eetbaar formaat wordt?

Franse veldwesp

In de tuin zie ik na het water geven bij de slabak al een paar dagen een groot soort wesp vliegen. Om hem duidelijk op de foto te krijgen valt niet mee. Ik dacht eerst aan de stadsreus die ik twee jaar terug eens in onze tuin zag. Volgens obsidentify is het de Franse veldwesp.

Deze soort is van andere wespen te onderscheiden door het iets afgeplatte, slankere lichaam, meer oranje voelsprieten en een overwegend zwarte kleur met gele dwarsstrepen. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden doordat ze gekromde uiteinden van de voelsprieten hebben en daarnaast hebben mannetjes groene ogen en de vrouwtjes zwarte ogen.

Ze bevinden zich vaak bij bomen die bedekt zijn met honingdauw.Deze honingdauw voeden de veldwespen op aan de larven en uiteraard voeden zij ook zichzelf hier mee. Ook nemen ze andere kleine insecten tot zich. Tevens zie je ze vaak in de buurt van water waaronder vijvers omdat ze best veel water gebruiken.Jammer dat ze geen slakken eitjes eten, die moeten er genoeg te vinden zijn in al die volkstuinen.☻

Franse veldwespen bouwen kleine nesten die geheel open liggen. De nestjes bevatten dus géén omhulsel zoals bij andere wespensoorten het geval is.
Deze nesten bevatten meestal niet meer dan 100 cellen. Toch echter kunnen de aantal veldwespen veel meer zijn. Dit komt doordat deze veldwespen vaak meerdere nesten bij elkaar bouwen. Het aantal nesten wat bij elkaar gemaakt wordt, kan oplopen tot wel 10 nestjes binnen een straal van 5 meter.Je treft nesten vaak aan in vogelkastjes, spouwmuren, achter windveren, onder dakpannen, kleine schuurtjes, zandbakken, bomen, e.d.

Ik kijk al overal of ik niet een nest zie, want zo in mijn tuin, daar ben ik geen liefhebber van met de kleinkinderen die nu regelmatig komen.

Tot slot:

Het is paars en het bloeit nu:

allium
iris
dubbele akelei
anemoon
juffertje in ’t groen
anemoon
lupine
bieslook
campanula
viooltje, zaadjes gekregen van Eline van Antwerpen
op de voorgrond campanula
kruipend zenegroen

16 gedachten over “Naaktslakken invasie

 1. Wat lijkt me dat erg, zoveel naaktslakken in je tuin die al je mooie planten opeten. Bij ons in de tuin zit er ook weleens wat tegen maar deze invasie……echt erg voor jullie.

 2. Weer gelachen om hoe je t allemaal beschrijft met die lastige slakken!Prachtig die verschillende paarsen bloemen en past mooi bij de stoel dekjes, kijk dat zie ik dan weer Sterkte met je snoeimoordschaar..

 3. Hier is ’t ook van dat. Ik heb de helft naakt- en de andere helft huisjesslakken… Ze eten de ecokorrels op als snoepjes…
  Lie(f)s.

  • ik had ook nog wat van die eco korrels van de buurvrouw gekregen die op een kruidenkwekerij werkt. De korrels waren weg en ik zag 1 dode blauwe naaktslak liggen.

 4. Het is echt verschrikkelijk met die slakken ja! Kan wel zeggen dat ik sommige planten echt niet meer zal zien.. de dahlia’s kwamen op en zijn meteen weer weggevreten (ondanks alles wat errond gestrooid lag waar die slakken zogezegd een hekel aan moeten hebben!), net als het kluwenklokje en m’n euchinea’s. De lage phlox heeft totaal geen blad meer maar bloeit wel! En dan had ik nog een speciale hortensia.. ik hoop dat ie nog gaat bloeien, maar het groen is wel vér weggevreten al.. net als van de petunia’s. We hebben nu bierbakjes staan.. met zo’n dakje erop. Ik leeg ze om de dag en er zit dan een vrácht aan dode slakken in. Maar die naaktslakken zoals jij op de foto hebt hier.. die lopen er ook net zo gemakkelijk omheen voor een lekker plantje volgens mij, heb er ook van de petunia’s af lopen vangen.. heeft niks geholpen tsss!
  Je hebt in ieder geval nog hele mooie paarse bloemetjes.. al is die ‘lelie’ natuurlijk een iris! ; -)

  • Reply to mizzD: Het is een ramp dit jaar.Ik dacht dat ze wel doodgevroren zouden zijn,maar nee meer dan ooit! Je gelijk wat betreft de iris, hoe kom ik bij lelie. Ik ga het snel veranderen, dank je !

Leuk als je een reactie achterlaat!