Bijenplant: de phacelia

In het voorjaar zaaiden onze kleindochters allerlei zaden die ik vorig jaar gedroogd had. Het zijn allemaal zaden van planten die bijen, vlinders, hommels enzovoorts aantrekken, waaronder de bijenplant phacelia.Wil je ook bijenplanten in de tuin, kijk eens bij de bijenstichting welke planten dat zijn.

Phacelia onder druiven

In de afgelopen maanden had ik tijd genoeg om van alles na te zoeken en zo kwam ik ergens een powerpointpresentatie tegen waarin gesteld werd dat Phacelia goed is om onder druivenstokken te zaaien. Dit omdat het kort gezegd stikstof in de grond brengt en omdat het nuttige insecten [zweefvlieg, sluipwesp, gaasvlieg, lieveheersbeestjes…] aantrekt die op hun beurt schadelijke insecten weer bestrijden (rode spin, kroesmijt, cicade, druivenmot]

Zoiets kan nooit kwaad lijkt mij, dus de phacelia werd daar onder de druiven samen met goudsbloem, lavatera en andere bloemen gezaaid door de kleindochters. Nu na 8 weken begint de phacelia als eerste te bloeien.

Mooie bloemetjes

Ik vind het prachtige bloemetjes,ze zijn leuk in de tuin. Maar kunnen ook heel goed in een vaasje thuis. En voor mij als hobbyfotograaf zijn ze ook leuk om te fotograferen. Het resultaat zie je hier onder:

Vorig jaar stonden ze ook in de tuin en schreef ik er ook al eens een blog over, wil je die nog eens nalezen? Klik dan hier

Zaden bewaren

Van de phacelia kun je goed zaden opvangen. Als de bloemen uitgebloeid zijn, worden ze bruin en beginnen te drogen. Knip bij droog weer de bloemhoofden af en dan leg je ze op een droge plaats om verder te drogen. Als de bloemen goed gedroogd zijn, schud je de zaden er makkelijk uit. Bewaar ze dan in een afgesloten pot of papieren zak tot volgend voorjaar>>>>…..Aan het eind van het seizoen zal ik zaden die ik heb bewaard een keer in een blog zetten.Wie dan interesse heeft kan dat aangeven.

17 gedachten over “Bijenplant: de phacelia

  1. Heb dit bloemetje (langgg geleden) in het bruidsboeket van m’n jongste zusje verwerkt.. zij wilde een lila/wit boeket, maar in de bloemenzaken waren niet veel lila bloemen toen.. en deze stonden in een groenperk in de buurt hahahaa!
    Het is zéker ook erg fotogeniek.. al helemaal met die bijtjes erop!

  2. Superb flowers well captured Margriet. Nice work
    Attention, url of this website has changed. If you want receive my newsletter, it is a good idea to change your following

Leuk als je een reactie achterlaat!