Bietjes uit eigen tuin

bietjes

Een van mijn favoriete groenten uit onze eigen tuin zijn wel bietjes of ook wel kroten of krootjes genoemd in deze regio van Nederland .

Als kind was ik er al gek op en nu ben ik dat nog steeds. Ieder jaar staan bietjes dus op een flink deel van de tuin. Dit jaar kochten we in eerste instantie plantjes omdat ik met mijn gipsen been niet veel kon doen. Mijn man plantte ze en daarna zaaide hij er naast nog een rij. Zelf zaaide ik in bakken ook nog, dus inmiddels hebben we er aardig wat staan.

Zaaien

Bietjes kun je al vroeg zaaien, zo vanaf half maart. Je kunt direct in de grond zaaien of voorzaaien zoals ik doe.

Bietjes hoeven niet rijp te worden en kun je dus oogsten wanneer je wil. Als je in de zomer hier en daar wat bietjes uit het rijtje trekt, zorg je ervoor dat de overige planten wat meer ruimte krijgen. De kleine bietjes zijn prima eetbaar en na 10 minuten koken gaar.Afgelopen week aten we voor de eerste keer weer bietjes uit onze eigen tuin, heerlijk!

Ander imago

Nou hebben bietjes misschien een stoffig imago. Het is wellicht iets wat je met je oma associeert of die je moest eten terwijl je het niet lekker vond vroeger.Als je ze moet koken duurt het best lang en je huis ruikt ook niet echt lekker door. Voorgekookte bietjes in de supermarkt zien er ook niet zo appetijtelijk uit…..

Toch kun je er meer mee dan alleen koken en met aardappelen eten.Wij eten ze gekookt, gewoon op zijn ouderwets Hollands met aardappelen of als stamppot. Ik maak er in de zomer vaak een salade mee[ recept: klik] . Ook een bietencarpaccio is erg lekker, wil je het recept eens bekijken ,klik dan hier. Ik kreeg deze carpaccio een keer geserveerd tijdens een vakantie in Polen. Ik dacht carpaccio met vlees besteld te hebben, maar kreeg deze bietencarpaccio en die was heerlijk.Pas maakte ik een keer bietenstamppot met gerookte kip, die was ook heel lekker.

Gekookte bietjes, die al in stukjes zijn gesneden kun je op smaak brengen balsamico of spicy chili die je vervolgens in een mexicaans gerecht kunt doen.

Op de BBQ

Wat ook heel lekker zou zijn, is om ze op de barbecue op de kolen te leggen. Dan worden ze vanbuiten helemaal zwart en aan de binnenkant heel lekker. Niet die aardse smaak, wat sommige mensen misschien niet zo lekker vinden, maar het zoete komt naar boven. Beetje balsamico en olijfolie erover heen, het moet heerlijk zijn. Wij hebben een bbq op gas, dus ik moet dat eens uitproberen als we bij de kinderen gaan bbq-en, die er een op kolen hebben.

Goed gevoel

Bieten zijn gezond als je ze zelf bereid. In de potten uit de supermarkt zit veel suiker en zout. Als ik ze zelf uit eigen tuin kook, hebben ze eigenlijk niets nodig. Ze zijn al zoet en vol smaak.Er zitten veel vezels in en kalium en tryptofaan. Dat laatste zit oa ook in chocolade , banaan, noten en nog meer en zorgt voor een goed gevoel.

[ bron Nu.nl]

Bewaren

Bietjes kun je lang in de grond laten zitten.Ik lees ook wel eens over inkuilen of inkisten, maar zelf maak ik ze klaar, geraspt, in plakjes of in blokjes en vries ze in porties in. Lekker makkelijk om snel iets op tafel te zetten.

bietjes

Probeer het eens!

Ben je nog geen fan, probeer het toch eens een keer. Heb je geen bietjes in je tuin, koop dan nu een bosje bij de groenteboer. Koop geen pot maar koop verse… Negeer de lucht die je in huis hebt bij het koken, die is zo weer weg. Probeer eens een receptje uit!

Eet smakelijk alvast

21 gedachten over “Bietjes uit eigen tuin

  1. Heb ze vandaag gegeten ….geroosterd in de oven ( geschild en in partjes ) met een rode ui in stukken , twee takjes rozemarijn 2 eetl olijfolie en zeezout , op een bakplaat met bakpapier, husselen en op 180 gr 45 minuten in de oven . Zo lekker! Met verse worst
    In Valkenswaard zit ecotuinderij De Weitens , verbouwen alles zelf zoals jij ook doet, echt heeeeeerlijk , dank je voor alle tips Margriet.
    Groetjes Anet

  2. Mooie oogst al! Ik heb m’n rode bieten liefst rauw geraspt. Eventueel met een beetje mayonaise erbij. Heerlijk.
    En altijd stof voor gesprek wanneer je de dag nadien om één of andere reden een urinestaaltje moet afgeven:)

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!