Bloesems

Maart is een echte overgangsmaand van winter naar zomer. De lente begint. Na de stormen in februari waren we wel toe aan beter weer. Dat het zo mooi zou worden, hadden we niet verwacht. Wij hebben inmiddels al heel wat middagjes in onze tuin vertoefd. Eerst nog met jas aan, maar de laatste dagen ook zonder vest of wat ook. Met en zonder kleinkinderen. Lekker lunchen, kopje koffie of thee. Genieten!

Toch zien we regelmatig witte daken als we opstaan en naar beneden kijken, nachtvorst is er bijna iedere dag.

Bloesem

In de tuin groeit alles lekker, de eerste bloesems in de pruimenbomen zijn zelfs al open! Het thema van de challenge van Anne[ Satur9’s] is deze week bloesem, maar komt voor onze tuin net te vroeg. Alles staat dik in de knop maar is nog niet open. Wil je al meer bloesem in onze tuin, zien dan kun je even doorklikken naar een blog van twee jaar terug in Corona lockdown. Ik schreef toen over de bollen en bloesemroute in onze tuin omdat we nergens heen mochten.

Lieveheersbeestjes

In de fruitbomen krioelt het al van de lieveheersbeestjes, maar ook van de mieren. Ik had een tip van een van de lezers van mijn blogs gekregen om de mieren te bestrijden en te voorkomen dat ze de fruitbomen vol met luizen zetten. Zij smeert ieder jaar de onderkant van de stam in met appelstroop en heeft al jaren geen last van luis meer. Ik heb een pot gekocht maar vraag me dan ook weer af wat die arme lieveheersbeestjes en hun larven dan moeten eten straks……. Misschien dat ik bepaalde bomen doe die er ieder jaar veel onder te verduren hebben, zoals de pruimenboom waarvan ik de bloesem op de foto nam.

Kijkje in de kas

In de kas staan mijn twee citroenen nog, die de winter daar zo goed hebben overleefd dit jaar. In de kleinste plant komen al weer bloemknoppen. Ik laat ze tot na ijsheiligen binnen staan. Misschien dat we dan weer eens citroentjes kunnen plukken aan het eind van de zomer.

Inmiddels heb ik al veel gezaaid en zelfs ook al iets in de volle grond uitgepoot, nl de tuinbonen en peultjes. Ze staan nog wel afgedekt met vliesdoek om te beschermen tegen de nacht vorst en duivenvraat……

Geboorteboom

We kochten een boompje om te planten omdat onze kleinzoon geboren is, het is een goudrenet geworden. In de hoop dat er veel appelmoes van de appels gemaakt mag gaan worden, daar zijn die kleintjes allemaal gek op toch! Hij staat nog even in een kuip tot we een defintieve plek hebben vrij gemaakt.

De kleinkinderen kwamen deze week ook weer, het was zulk prachtige weer. Oudste kleindochter was maandag niet lekker maar kon wel buiten gelukkig. Ze leerde haar neefje lieveheersbeestjes spotten en in een potje bekijken……Zo schattig, ze zo samen bezig te zien.

Woensdagmiddag kwamen de twee kleindochters picknicken en nog zaaien. Het ging niet helemaal soepel dit keer, maar met gekibbel en al lukte het toch.Eind van de dag bleek de oudste hoge koorts te hebben, vandaar dat ze niet veel kon hebben denk ik.

Ieder kreeg een stuk tuin om een bloemenmengsel wat ik gemaakt had van eigen zaden, in te zaaien. Het zijn vooral vlinder en bijen lokkende bloemen. Ze kunnen er later dit jaar ook weer van plukken.

Fijn weekend nog allemaal!

36 gedachten over “Bloesems

 1. Trouwens…. wat ik vergat te zeggen…. de kleinkinderen van jou krijgen de liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten, prachtig vind ik dat. ‘Geboorteboom’ is ook zoiets moois, dat is een geschenk voor het leven…. zo verbind je je ook aan hen voor het leven, mooi hoor, ontroerend zelfs.

 2. Terwijl het hier soort van stormt… die zelfs de tuinstoelen ondersteboven slaat …. en alles onder een wit lakentje legt…. zie ik hier bij jou de zon en voel ik bijna de zon op mijn huid πŸ˜‰ Toeval bestaat niet dus de timing was precies goed dus dat ik rillend en wel nu pas de tijd had om jouw blog te lezen en dus wat warmte op te pikken . Dank je wel.

 3. Wat een mooie traditie om een geboorteboom in de tuin te planten. Hier kan je bij iedere geboorte een boom planten in het geboortebos van de gemeente. Jouw kleinkinderen zullen zeker toekomstige natuurliefhebbers worden Fijne week Margriet.

 4. Wat hebben jullie toch een heerlijke tuin en wat leuk dat de kleinkinderen er ook vaak zijn. Jullie hebben al veel gedaan, als ik dat zie beginnen mijn handen te jeuken. Nog een weekje en dan…..

 5. Ik vind het zo leuk en mooi dat jullie de kleinkinderen leren meehelpen in de tuin. Vroeg geleerd is……
  Hier lukt dat niet, kinderen wonen te ver en dan komt alles op mij neer

  • Ik voel mij een bevoorrecht mens, maar weet ook dat er een dag komt dat ze het niet meer leuk vinden en liever achter hun Ipad zullen gaan zitten.Voor nu geniet ik van ze. Jammer dat ze bij jou ver weg wonen.

 6. Zo leuk jullie overzicht en wat een gelukkige kinderen die mee mogen werken in de tuin. Ze doen zoveel ervaring op die ze later zullen kunnen meedragen en zoveel liefde voor de natuur ..Geeft me zo’n warm gevoel.

 7. We hebben een heerlijke week achter de rug met alles er op en er aan, prachtig weer, wandelen tussen de bloesem, koffie drinken in de tuin of op balkon, kinderen die weer buiten kunnen spelen… ik vind het allemaal terug in je foto’s.

 8. prachtig mooi , en ik zag toch bloesem voor het thema πŸ™‚
  zo mooi om de kinderen bezig te zien in de tuin , lekker wroeten in de aarde , ipv achter zo’n beeldschermpje
  heerlijk is het hΓ© zo in het zonnetje

 9. Jong geleerd is…juist.
  Wat leuk om ze een eigen plekje te geven in je tuin en de boom voor Thijmen is er al..kan die ook groeien
  Denk dat jullie een grotere tuin hebben dan wij…we houden het bij gras en plantjes πŸ™‚
  Fijn weekend

Leuk als je een reactie achterlaat!