Het zoemt……..

Terwijl het weer omgeslagen is en het hier waterkoud is geworden, zelfs sneeuw zag ik net ! Een groot contrast met gisteren waarin we nog bijna de hele dag in de tuin waren met onze kleinzoon. Toch maak ik de blog waaraan ik eerder deze week begon nog maar even af…….

Met dat prachtige weer van afgelopen weken was het een druk gezoem in de tuin. Dikke hommels vlogen van bloem naar bloem en van bloesem naar bloesem

De Fletten

De Fletten staan uitbundig in bloei en geuren heerlijk.De flet of zoals ook wel genoemd, de lente violier of de muurbloem (Erysimum cheirisyn, synoniem Cheiranthus cheiri) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Het is een soort die in het wild zeldzaam geworden is, maar waarvan cultivars in tuinen worden gebruikt als sierplant.Je ziet ze nog wel bij oude huizen of boerderijen en in mijn tuin dan natuurlijk☺ De geur herinnert mij ieder jaar weer aan mijn opa, die ze ook in de tuin had en ze mee gaf voor thuis in de vaas.

Het gevlekt longkruid

Gevlekt longkruid staat door de hele tuin volop in bloei met leuke roze/paarse bloemetjes.Ook erg geliefd bij hommels en bijen, het is er een drukke boel.

Gevlekt longkruid werd gebruikt als geneesmiddel voor de longen, vandaar de naam. De plant is leuk als tuinplant vanwege zijn vroege bloei, de verkleuring van de bloemen en het decoratieve gevlekte blad.

Op de blauwe druifjes:

In bloemen van de aubretia:

Bloesem

Alle pruimenbomen[ 3 stuks] en het krentenboompje staan in bloei. Ook daar is het een drukte van belang.Ze blijven niet lang zitten, dus voordat ik heb scherp gesteld met mijn macrolens zijn ze alweer vertrokken naar de volgende bloem.

Krentenboompje

Nu maar hopen dat de vorst mee valt en de bloesem niet gaat bevriezen…..

Feest van kleur

In de tuin komt steeds meer kleur, alle bloembollen komen uit. Zelfs de tulpenbollen die ik gerooid had vorig jaar en die “overzomerd” hebben in mijn kelder, komen uit of staan in knop.Niet alles overigens, de allerkleinste bolletjes die aan een grotere vast zaten bij het rooien, bloeien [nog]niet en daarin zie ik ook nog geen knop, slechts alleen blad.

leuke combinatie van een katje met blauwe druifjes en aubretia.
aubretia

Nieuwe uitdaging met een kleine hulp

De tuin naast ons kwam vrij en mijn man wilde al lang uitbreiden naar links of rechts. Drie jaar geleden gaven we een stuk tuin achter onze huidige tuin terug aan de vereniging omdat het op dat moment teveel was geworden. Nu is hij echter klaar met timmeren, paadjes leggen etc en verveelt zich. Hij is niet het type wat gaat zitten zonnebaden, lezen ofzo. Het gefreubel met zaadjes, stekjes enzovoorts is ook niets voor hem, dat is mijn werk.

We kregen het stuk tuin van 160 m2 afgelopen weekend erbij en vol enthousiasme begon hij met het neerhalen van allerlei coniferen en taxussen die er stonden.

Gisteren was onze kleinzoon er en wat opa doet, wil hij ook doen. Dus naast opa op een krukje om te helpen en oma : nee, nee waarbij hij met een vingertje een afkeurend gebaar maakt, uhuh. Oftewel ik mag vertrekken, dit is het echte mannenwerk. Geweldig hoe zo’n klein ventje zich zo identificeert met zijn opa! Opa sterk en Aaron ook sterk verteld hij later.

Hij let goed op wat die grote man met die grote takkenschaar doet

En doet het na met zijn schep……

En na gedane arbeid met een bakje smarties en je benen op op een andere stoel uitrusten☺

Bedankje

Deze week bereikte mij het boek wat door bloglezeres Anet B. aan mij was gegeven. Het kwam via haar zus, de schoonmoeder van mijn dochter naar mij. Dank je wel Anet! Ik ga het op mijn gemak eens doornemen.

Tot slot

wil ik mij excuseren, ik loop namelijk achter met het lezen van de blogs die ik volg. Door tijdgebrek ivm de geboorte van kleinzoon Thijmen, oppassen, de nieuwe tuin, het lekkere weer en tot slot nog wat extra hulp geboden aan zoon, wiens bedrijf volgende week verhuisd, heb ik niet alles kunnen lezen of op kunnen reageren. Hopelijk vergeven jullie het me☺

24 gedachten over “Het zoemt……..

 1. Wat een fijne foto’s zeg, heerlijk.
  Foto van kleinzoon met “hoofddeksel”: moest ik luidop om lachen 🙂
  En geen zorgen. Er zijn er nog die achter komen met lezen en reageren 😉

 2. Ha Margriet, ik loop ook achter met lezen. Heel benieuwd hoe jullie het bestaande tuintje gaan omvormen. Ik ben begonnen aan een blog over onze eindelijk-zelf-een-tuin maar dat wordt eentje van lange adem waarschijnlijk. Nog eens gefeliciteerd met Thijmen!

 3. Het is je heel graag vergeven . Geweldig toch als de dagen zo mooi gevuld zijn!
  Jullie hebben een leuke hobby, ik ben altijd een beetje ‘ja’oers’ op mensen die mooie tuinen toveren. Hier hebben we een vrij grote hof, maar ik mis de juiste handen…..

  • Vervelen doen we ons nooit, altijd tijdgebrek meer☻Dat tuinieren zit in je of niet denk ik. Ik vond het als kind al leuk om mijn vader en opa’s te helpen.

 4. Leuke foto’s Margriet. Hopelijk hebben de bloemen en bloesem niet te fel geleden door de sneeuw vannacht. Jouw dikke kapoen is een fijne tuinier in wording. Fijn weekend.

 5. Wat ontzettend leuk dat Aaron z’n handige opa in de tuin volgt in t zware werk.. zo grappig om te lezen! Leert ie veel van…

 6. Genieten van je kleinkinderen want ze zijn zo groot 🙂
  Heerlijk samen met opa dingen doen…ja dan verdien je wel wat lekker na gedane arbeid 🙂
  Groetjes

 7. Bloesems die helemaal open zijn kunnen heel slecht tegen vorst. Bevroren bloesems geven meestal geen fruit meer. Hopelijk komt de wind niet uit de verkeerde kant en bevriezen de bloesems niet.

 8. Feestelijk kleurrijk bij jou!
  Kleine/grote tuinier in wording!
  Bloggen en reageren moet leuk blijven, soms heb je andere prioriteiten! We zien je wel terug.
  Lie(f)s.

 9. geen wonder dat gezoem , met al wat er bloeit in de tuin , daar zijn die zoemers dol op
  ja en wij ook , om het aan te kijken bedoel ik 🙂
  flink stuk tuin er bij maar goede hulp ook , ja na gedane arbeid is het goed rusten
  mooi f tijd om het nieuwe boek in te kijken
  ja hopelijk is de vorst niet te erg voor de bloesems

 10. Túúrlijk moet je dat nog afmaken.. dat wás zo.. en wat er nú gebeurt, dat zien we dan weer wat later.. we hebben geen live-blogs hè hahahaa!
  Mooie bloemetjes allemaal.. longkruid zag ik nog in het wild in de Ardennen, zo’n schattig plantje!
  Daar zit al een echte tuinier in, in jouw kleinzoon hehe.

 11. Schitterende foto’s! Dus dit zijn muurbloempjes, ik had ze nog nooit gezien. Niettegenstaande ik er zelf een ben. Ik kan me voorstellen dat het een drukte van jewelste is met de nieuwe kleinzoon. Daar zou ik ook helemaal in opgaan!

 12. Niet alles is bij te houden. Ik lees sinds kort je blog en geniet ervan maar zal meestal alleen maar een sterretje plaatsen. De tijd ontbreekt en ik heb er niet veel aan toe te voegen behalve dat ik het leuk vindt en dat de foto’s mooi zijn.

Leuk als je een reactie achterlaat!