Macro

Deze week is het onderwerp van de challenge bij Anne: Macro…

Koren op mijn molen, want ik ben gek op macrofotografie.Degenen die mij wat langer volgen, weten dat inmiddels wel. Maar zo’n macrofoto maken is echt niet makkelijk.

Soms moet je er rare toeren voor uithalen om zo dichtbij als mogelijk bij je onderwerp te komen. Liggend op de grond, diep voor overgebogen, half over een boomstam heen hangend, ergens bovenop gaan staan om net dat insect te pakken….

Dan de spanning thuis als ik de foto’s op mijn laptop over zet. Zal het wat geworden zijn?

Om nu maar een te kiezen valt niet mee, dus dan maar van alles wat…..

Macrolens

Mijn lens is een Samyang en heeft een vergrotingsfactor van 1:1. Ik kan daarmee niet inzoomen dus moet dichtbij het onderwerp komen. De minimale scherpstelafstand is 30 cm. Ik heb een hoog statief en ook een voor laag bij de grond. Maar ik heb niet altijd zin om die mee te nemen. Vaak gebruik ik dan een steen, een tak of wat in de buurt ligt, om de camera te ondersteunen. Vanuit de hand nemen is het lastigst omdat ik de zware camera[ door die grote lens] niet goed stil kan houden.

Scherp stellen is ook moeilijk, want kippig als ik ben, denk ik soms dat ik hem goed heb staan, maar thuis blijkt de focus net op een cm verderop gevallen te zijn dan ik wilde. Van Dirk[ Fotografiemijnlangleven] leerde ik over focus peaking.

Wanneer je deze optie activeert zie je gekleurde randen op de plekken waar de scherpte ligt. Je ziet dit in de live preview op je LCD scherm óf in de elektronische zoeker van je camera. Dat helpt ook al, maar foto’s zoals hij of anderen ze maken, zo mooi kan ik het nog niet.

Behalve closeups, kun je met de macrolens ook goed landschappen en portretten maken.

Oefening baart kunst, dus ik oefen vrolijk verder, op de kleintjes bijvoorbeeld…..Ik heb weer een nieuw kleinkind waar ik op kan oefenen als ik over een poosje op hem ga passen en hij slaapt……..

Wat ik inmiddels wel geleerd heb, is dat foto’s meestal bewerkt worden.Soms worden er een heleboel samen 1 foto. Geen idee hoor, hoe dat werkt. Eigenlijk vind ik het een beetje vals spelen…

Veel bewerken aan een foto doe ik eigenlijk niet vaak. Ik stel ze soms wat scherper in of maak ze lichter of donkerder, zet het filter op zwart/wit en dat is het dan..Het ontbreekt me aan de tijd om dat bewerken eens echt te gaan uitzoeken……Wie weet komt het er ooit nog eens van.

29 gedachten over “Macro

 1. Bij je macro’s van de insecten en bloemen zitten echt wel juweeltjes tussen hoor !
  Je mooiste macro’s vind ik de leuke snoetjes van je kleinkinderen 🙂
  Je bent heel goed bezig vind ik !
  Nu zal je al wel weten dat macro fotografie de moeilijkste discipline is in de fotografie.
  Volhouden en niet opgeven hé !

 2. Je schrijft het al macro foto’s maken is best wel lastig, en dan ook nog verschillend per onderwerp, paddestoelen staan meestal wel stil, maar een bloem aan een takje gaat bij de minste geringste wind vlaag al heen en weer, ik zeg dan altijd als hij weer langs komt maak ik een foto 🙂 ondanks de moeilijkheidsgraad is het toch een heel mooi gevarieerde macro serie geworden Margriet.

 3. Een foto kan ook, gewoon zoals die is. ‘k Heb geen ‘bewerkingsprogramma’s’ en alleen een zakcameraatje, maar ‘k amuseer me.
  Elke foto hier mag weer gezien worden!
  Lie(f)s.

 4. wat je zegt over dat ‘vals spelen’ daar ben ik het dus hartgrondig mee eens… ooit een lightroom-onderdeel in een cursus meegekregen, ben na een kwartier om diezelfde irritatie dus weggelopen… en ja dat in rare houdingen fotograferen deed ik ook altijd, nu niet meer want ik kan het mijn lijf niet langer aan doen, en mijn gezelschap om mij dan weer op de been te helpen al helemaal niet 🙂
  overigens…. ipv klein statief…. pantykousje met rijst of zand…. werkt altijd en is handig(er) mee te nemen

  oh enne je foto’s zijn prachtig.. .maar dat hoef ik je niet te zeggen, dat weet je al lang 😉

 5. Prachtige foto’s Margriet en zo scherp. Ik zal me dit jaar ook eens meer aan het macro fotograferen zetten, beetje verwaarloosd. Dat fotopeaking lukt me inmiddels aardig. Net als jij berwerk ik mijn foto’s heel weinig, ik heb niets eens een echt fotobewerkingsprogramma. Geen tijd voor, haha.

  • Dat kan ik mij voorstellen, dat jij geen tijd hebt. Ik vind het ook iets om in de winter uit te zoeken. Ik heb photoshop maar snap er niet veel van. Bij mij moet het klik, klik klaar zijn……te ongeduldig….

 6. Ik ben ook van het snelle werk. Maar jouw foto’s zijn super scherp. Prachtige serie.Daar mag je trots op zijn!

 7. een bijzonder knappe galerij met macro’s Margriet..

  van een reeks foto’s, uiteindelijk 1 foto maken; lijkt me meer met technologie dan met fotografie te maken hebben

  en op een beeldscherm, zie ik het verschil niet

  maar ieder zijn ding uiteraard

  prettig weekend

 8. Ik vind jouw foto’s ook geweldig hoor.. en de moeite die je ervoor doet ook hahaha, dat zou ik dus nooit doen, op de grond gaan liggen voor een foto. maar mijn fotografie is dan ook nog véél minder hoogstaand.. ze illustreren meer m’n verhaal.
  Die galerij aan macro’s.. echt super.. zo bij elkaar in een lijstje aan de muur.. lijkt me leuk! Niks kiezen, gewoon genieten van die pareltjes allemaal!

Leuk als je een reactie achterlaat!