Creatief

Je hebt van die mensen die lijken overal goed in te zijn. Ze kunnen zingen, muziekinstrumenten bespelen, tekenen, schilderen, naaien, boeken schrijven en ook nog eens acteren. En dat allemaal in een persoon verenigd.

Ik, ik ben niet zo’n iemand. Eigenlijk vind ik dat ik nergens in uit blink. Ik heb “groene vingers” zegt men, maar dat is niet creatief.

Creatieve skills

Tegenwoordig zijn er knutselspullen in overvloed te koop en maken kinderen al heel jong allerlei knutselwerkjes. Een herinnering aan mijn lagere schooltijd is dat wij, als meisjes handwerkles hadden[ tja..] Jongens mocht houtbewerken, figuurzagen, timmeren enzo. Dat handwerken lag mij helemaal niet, liever ging ik zagen. Bij nader inzien had ik daar meer aan gehad dan aan het leren van de patentsteek of de ribbelsteek.

Handwerken

Het meest gefrustreerd raakte ik ooit voor een opdracht die als rapportcijfer telde: Op een lap stof andere voorwerpen van stof naaien. Ik koos ervoor om een aquarium te maken. Een blauwe lap van een soort voeringstof, waarop ik vissen van een andere stof moest naaien en takjes groen. Op voeringsstof gaat dat helemaal natuurlijk niet, het glibbert alle kanten op. Veel tranen en boosheid leverde dat naaiwerk mij op. Of ik een voldoende haalde weet ik niet eens meer. Alhoewel mijn moeder alles voor ons kinderen naaide en breide is het nooit iets geworden waar ik blij van werd.

Muziek

Toen ik een jaar of 18 was ging ik op gitaarles. Het leek mij fantastisch bij een kampvuur op zo’n gitaar liedjes te kunnen tokkelen.Ik zat net in de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige en de mensen die in die sector werkten, waren vaak wat alternatief. Er werd veel gefeest en menig een kon gitaar spelen. Dat wilde ik ook! Bijna een jaar zat ik op les, tot de leraar tegen mij zei dat hij het heel gezellig met mij vond, maar dat vlot een liedje spelen er waarschijnlijk nooit in zou zitten. Wat een domper! Nu kan ik op het kinder- orgeltje van de kleindochters nog net vader Jacob spelen……wat ik ooit van mijn opa leerde, die heel verdienstelijk orgel kon spelen.

Knutselen en schilderen

In de loop van mijn leven was ik best creatief bezig, eerst met mijn eigen kinderen, later in mijn werk op de dagopvang voor dementerende ouderen en nu dan met de kleinkinderen. Tussendoor zat ik op pottenbakles, volgde een schilderworkshop, maakte ik kaarten, prepareerde ik boeken zoals op de afbeelding hierboven, beplakte dakpannen en terra cotta potten met servetten.

Met servetten dakpannen en of leisteen plaatjes versieren - De website van voorplussers!

Een blauwe maandag schilderde ik met aquarel en olieverf.Fantasie om zelf iets op een doek te zetten, heb ik dan weer niet. Naschilderen van andermans werk kon ik wel. Voor zoon lief schilderde ik eens Skrik van Edvard Munch na.

Maar verder sprong niets eruit en het ontsteeg het niveau van, zeg maar, eierdozen schilderen niet.

Nageschilderd stuk.

Ik vind het altijd wel leuk om te doen, het ontspant mij. Met de kleinkinderen knutsel ik dan ook regelmatig. De twee meisjes vinden het altijd leuk en zelfs het jongetje is er voor te porren.En met eierdozen kun je ook leuke dingen maken☺

Dus creatief ben ik op kinderniveau. Dat de kinderen het naar hun zin hebben, is het voornaamste. Ik knutsel, maak paasstukjes, herfststukjes, kerststukjes en bloemstukjes.Of we maken slijm met scheerschuim, ik verf, klei, bak, plak en kleur met ze.

Misschien stimuleer ik door dat geknutsel en gefrutsel wel een talent bij hen of hebben ze er in hun latere leven baat bij doordat ze hebben geleerd creatief te denken.

Creatief in denken

Creativiteit is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en/of te creëren. Door creatief denken kun je originele oplossingen en vernieuwende werkwijzen uitdenken. Creativiteit kan betrekking hebben op het denken of op het doen.

Als het creatief denken goed ontwikkeld is, ben je doorgaans sterk in:

 • Nieuwe dingen bedenken, ontwerpen en inbrengen
 • Fantasie, dingen anders voorstellen en dagdromen
 • Rollenspellen en toneelspelen
 • Denken in beelden
 • Componeren
 • Dieper nadenken over gewone dingen
 • Ongebruikelijke oplossingen bedenken

Creativiteit is een onderdeel van je intelligentie. Intelligentie bestaat uit een analytisch, een creatief en een praktisch deel. Om succesvol intelligent te zijn, moet je deze drie delen succesvol kunnen managen. Synoniemen van creativiteit zijn vindingrijkheid en scheppingsdrang. 

Creativiteit kan ook betrekking hebben op creatief zijn met je handen. Bij creativiteit van kinderen gaat het dan om creatief bezig zijn bij knutselen en dergelijke activiteiten.

Kinderen die creatief met hun handen zijn, zijn dan goed in het bedenken en uitvoeren van praktische oplossingen en technieken.

Tentoonstelling

Zoals jullie hebben kunnen lezen, zal het met mijn creatief zijn niet leiden tot een tentoonstelling. Dit weekend is hier de kunstroute in ons dorp, maar er is geen stop bij mij☺ Daarom maakte ik mijn eigen tentoonstelling vanuit mijn archief:

Creatief met kleinkinderen

Creatief was het thema van deze week van de photochallenge van Satur9’s . De challenge stopt nu voor de zomer en gaat later dit jaar weer verder.

22 gedachten over “Creatief

 1. Creatief zijn zit hem niet in het afleveren van kwaliteit en kunstige dingen…
  Creatief zijn zit in je binnenste, als ik zie wat jij allemaal presteert, dan verbaas je me dikwijls mee 🙂
  Je kleinkinderen zullen je wel de meest creatieve oma vinden die er bestaat ! 🙂

  • Dank je wel! Heel leuk die challenge om over allerlei onderwerpen na te denken en een invulling aan te geven. Ik kan niet wachten tot de herfst, haha!

 2. Van creativiteit gesproken! Je bent ook een superoma met de kleintjes. Dat geduld heb ik niet altijd. Misschien omdat ik meer kleinzonen heb? Creatief zijn is scheppen. Jij schept een mooie tuin, werkjes met de kindjes, leuke blogs . .

 3. Ik vind jou hartstikke creatief met je kleinkinderen, wat een heerlijke foto’s. Ik ben echt nergens goed in zeg ik altijd maar ik kan ontzettend goed organiseren. Dat is toch ook een gave, haha.

 4. Ik vind je heel creatief hoor. Je hebt superleuke dingen gemaakt en verder ben je topcreatief in het stimuleren van kindercreativiteit. Vlak ook je blog en het schrijven niet uit. Ik lees ze allemaal tot de laatste letter en je foto’s zijn zo schattig.

 5. Heb je helemaal niet genoemd creatief in schrijven. Dat ben je. Wat een opgave om tot dit resultaat te komen.

 6. Het knettert en spettert hier van de creativiteit en niet alleen groen

  Weet je… sinds Anne dit onderwerp op tafel legde gaat mij eigenlijk niet meer uit het hoofd dat we te kritisch naar onszelf kijken…. want als we even goed kijken ontdekken we dat creatiever zijn dan dat we in 1e instantie dachten… naar er meer niveaus zijn van creativiteit.

Leuk als je een reactie achterlaat!