Dag van de paardenbloem

In vervolg op de vorige twee blogs, tipte mijn man mij dat het vandaag de dag van de paardenbloem is. Een bloem die ook zo belangrijk is voor bijen. Laat nu juist mijn man altijd bezig zijn met hem uit de tuin weg te halen……Niet meer doen dus……..

Paardenbloemen [Taraxacum officinale] behoren tot de meest geziene planten van onze flora. Denk niet ‘een paardenbloem is maar een paardenbloem’, want niets is minder waar. In Nederland zijn tot nu toe meer dan 250 soorten vastgesteld. Een bloeiend weiland kan meer dan 60 soorten herbergen en in tuinen komen meer dan 25 soorten voor. Op 25 april, de dag van de Paardenbloem, staan paardenbloemen in de schijnwerpers.

Als in het voorjaar de bermen en de weilanden geel zijn van de paardenbloemen, dan is het wel duidelijk dat deze planten tot de meest algemene van onze flora behoren. April is vanouds de maand van de paardenbloem, dan kleurden vroeger de weilanden, grasvelden, bermen en slootkanten geel van de paardenbloemen. Dat is nu wel anders. Door de jaren heen is de sterke achteruitgang van de paardenbloemen wel duidelijk. Vooral in de weidegebieden is de achteruitgang dramatisch te noemen; meer dan tachtig procent van de soorten zijn verdwenen en daarbij de biodiversiteit. De paardenbloemen zijn teruggedrongen tot in de wegbermen, steden, parken en tuinen en vinden daar waardevolle toevluchtsoorden, maar staan te trappelen om weer terug te mogen naar hun oorspronkelijk areaal

Voedselbron

Als de insecten in het vroege voorjaar weer tot leven komen,  vinden ze de bloeiende paardenbloemen als belangrijke voedselbron.De paardenbloem is niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor onze vlinders, wilde bijen, zweefvliegen en andere insecten. Geen wonder dat die verdwijnen, en daarmee onze weidevogels. Zonder de paardenbloemen geen weidevogels. Want juist als de kuikens uit hun eieren waren gekropen, vonden ze op snavelhoogte hun voedsel op de bloeiende paardenbloemen. Dat is helaas verleden tijd!

Is het niet de hoogste tijd om te stoppen met dat oeverloze maaien van grasvelden,bermen en velden? Laten we de paardenbloemen weer gewoon laten staan! Onze gemeente heeft het maaibeleid aangepast en maait alleen de randen van de bermen, de rest laten ze staan tot eind mei. De dijken staan er dus fleurig bij nu met paardenbloemen, pinksterbloemen, fluitenkruid, boterbloemen en vast nog veel meer als ik goed ga kijken.

Delen

Taraxum Nederland roepen iedereen vandaag op foto’s van paardenbloemen te maken en met hen te delen via #dagvanpaardenbloem op social media

[ bron Nature Today]

Verspreiden

Als de bloem is uitgebloeid vormen zich pluizenbollen met honderden zaadjes. De pluizen worden als kleine parapluutjes met de wind meegevoerd om elders weer een nieuw leven te beginnen.

We kennen allemaal deze pluizebollen wel. Als kind blies je alle pluisjes los, iets wat mijn kleindochters nu ook doen. Zij noemen ze blaasbloemen.

De overlevering wil ons doen geloven dat die pluizenbol van de paardenbloem iets magisch heeft. Wanneer je toe bent aan een partner en je wilt weten hoe lang het nog duurt voordat hij/zij ten tonele verschijnt, kun je de pluizenbol van een paardenbloem nemen en proberen de pluizen er af blazen. Het aantal keren dat je moet blazen voordat alle pluisjes eraf zijn, zoveel jaren duurt het nog voor je de ware Jacob(a) tegenkomt. Ook schijnen wensen uit te komen als het je lukt om alle pluizen in één keer weg te blazen. Men zegt dat je dan minstens honderd jaar wordt…

Naam

De paardenbloem heeft allerlei benamingen: paardenbloem, molsla, pissebloem, beddenpisser, leeuwentand, konijnenblad, konijnenstam, henselbladeren, papenkruid. In streektalen komen nog meer namen voor. De veelheid van namen heeft o.a. ook te maken met de toepassing, zoals voeding (molsla), religie (papenblad), geneeskunde (pisblom – vochtafdrijvend -, erdgalle, kankerbloem) en kinderspel (kettingbloem).

De naam paardenbloem is pas in 1907 als officiële naam verkozen. Dat is, naar men vermoedt, gebeurd op initiatief van de leraaar-botanicus Hendrik Heukels

Eetbaar

De naam molsla verwijst naar het feit dat de plant eetbaar is. Vandaag de dag wordt paardenbloem nog steeds als groente geteeld. En geconsumeerd. Dat laatste in de betere restaurants, want het is inmiddels een curiosum geworden. Hetgeen vreemd is, want deze gezonde groente is ruimschoots en voor iedereen beschikbaar.[ bron Mergenmetz]

Zo leer ik steeds weer bij door dit geblog☺

21 gedachten over “Dag van de paardenbloem

 1. Onze nieuwe woonst heeft een tuin, met een “gazon”. Staat vol met paardenbloemen. Mijn man ergert zich, ik vind ze heerlijk.
  Vorig jaar viel me op wat een overvloed aan paardenbloemen er overal was. En aan bloemen in de bermen. De mentaliteit lijkt me toch een béétje te beginnen veranderen.

  • Ik denk inderdaad dat het veranderd, meer mensen staan er bij stil. Gelukkig dat die bermen en parken niet allemaal strak gemaaid worden. Het park bij onze volkstuin staan vol in bloei met fluitenkruid en is prachtig. Mijn man vindt de paardenbloemen ook helemaal niets en is ze altijd uit ons gazon aan het halen………

 2. Inderdaad een mooie bloem en heel belangrijk voor onze bijen . Hoort thuis in weilanden, bossen en langs de kant van de weg maar zeker niet in onze tuin. Fijne week..

 3. Ik ben niet zo’n (on)kruidverdelger. Dus steekt er hier en daar een paardebloem z’n kopje op. Dat geel fleurt op en gratis voedsel is ook niet zo gek in deze tijd.

 4. Wat de meeste mensen ook niet beseffen is dat één paardenbloem bestaat uit tientallen kleine lintbloempjes die samen op één bloembodem staan. Een eigenschap die we bij alle composieten terugvinden. Momenteel staan ze weer overal in bloei. Vaak aanzien als onkruid maar dat is een heel grote misvatting !!

 5. wat een mooie ode aan de mooie paardenbloem
  ja het is zo goed als verdwenen uit de weilanden , ik hoop dat men zich op tijd gaat bezinnen en de fleurige weiden uit m’n jeugd weder komen

 6. Ik wist niet dat het vandaag de dag van de paardenbloem was. Wat leuk. Ik heb ook een paardenbloemenweitje. Ik vind ze erg mooi.

Leuk als je een reactie achterlaat!