Kerk

In het aftandse schuurtje wat op het stuk tuin staat wat we erbij hebben genomen, zitten drie mooie glas in lood ramen. Waar die ramen hun oorsprong hebben zou ik echt niet weten, niet uit een kerk in ieder geval.Bijzonder is het wel. Op de afbeelding zie je in de verte een kerkje, wat meteen het thema is van de Satur9’s Photo Challenge – week 8.

Het zijn vreemde woorden op de ramen en begrijpen doe ik ze niet,misschien kwamen ze van een pand van een aannemer of glaszetter?

Toen ik begon aan deze challenge nam ik mij voor ieder onderwerp zo mogelijk op onze tuin te betrekken.Dat lukt natuurlijk niet steeds……Kerk en een tuin, wat moet je daarvan maken……..

Glas en lood en kerk

Glas in lood ramen doen mij altijd denken aan kerken. In mijn jeugd gingen we met het hele gezin wekelijks naar de kerk. Het gebouw was voor die tijd modern en had niet van die mooie glas in lood ramen zoals we wel eens zagen als we een uitstapje maakten naar een andere kerk tijdens een vakantie ofzo.Want zelfs op vakantie gingen we naar de kerk op de plaats van bestemming.

Het geloof, daar had ik niets meer mee vanaf dat ik 18 jaar was en mijn broer van 17 overleed aan leukemie. De kerk, als in het gebouw, heeft voor mij nog altijd wel iets. Zijn we op vakantie dan maak ik vaak foto’s van mooie kerkjes.Soms gaan we naar binnen, dat zijn dan de katholieke kerken, om een kaarsje aan te steken. Slaat natuurlijk nergens op als niet-katholieke,maar toch doe ik het.De pracht en praal in die kerken, basilieken en kathedralen vind ik prachtig.

Tenerife

Ik zocht tussen al mijn foto’s naar kerken en vond er een paar uit Frankrijk, Polen,Tenerife en Litouwen. [Ooit had ik er meer maar na een gecrashte externe harde schijf ben ik alles kwijt geraakt.Nu heb ik alleen nog foto’s die mijn zoon heeft weten te redden.]

Maar ook in Nederland fotografeerde ik :

Op Texel, het kerkje van Den Hoorn. Bekend en veel gefotografeerd. Ik blogde er al vorig jaar eens over.

In Dreischor op Schouwen Duiveland:

Het mooiste uit mijn archief en het meest beroemde kerkje :

De foto hieronder maakte ik in Nuenen. Onze dochter had voor haar studie Cultuurwetenschappen een werkstuk geschreven over van Gogh, maar had geen foto’s en geen tijd. Of wij dan wat foto’s konden gaan maken? Natuurlijk, voor je kinderen doe je immers alles.We reden wel even naar Nuenen….

Vincent van Gogh maakte op 3 februari 1884 een schilderij van dit kerkje voor zijn moeder. Later, na de dood van zijn vader in maart 1885, heeft hij dit werk overschilderd en er rouwende figuren aan toegevoegd. Het schilderij is in 2002 gestolen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. In het najaar van 2016 is het terug gevonden in een maffiahuis in de buurt van Napels (It.). Het is nu, na restauratie, weer te bewonderen in het museum in Amsterdam.

Zo ben ik toch van tuin op kerk gekomen……….

20 gedachten over “Kerk

 1. Kon op het eerste gezicht de link niet maken tussen de kerk en jullie tuin en met mijn hoofdpijn ging dat al helemaal niet. Nu even terug gekeken. Wat een invulling van de challenge.

 2. Net als jij ging ik vroeger wekelijks naar de kerk, maar rond 15 jaar ben ik mijn geloof kwijt geraakt, tot grote ontgoocheling van mijn moeder c
  Maar ook net als jij kom ik graag in een kerk en brand geregeld een kaarsje, zomaar, omdat de intimiteit en sereniteit er zijn.
  Dat kerkje in Texel zag ik ook en blijf ik prachtig vinden.

 3. Prachtig. Ik heb het zelfde gevoel bij kerken als jij hebt. Zo erg te lezen van je broer. Het is niet te vatten. Waar is God dan?
  De kerk heeft ook veel slecht gedaan. In mijn dorp verlinkte de pastoor tijdens WO II jongemannen die in het verzet zaten. Ze werden gefusilleerd. Om die reden heeft mijn vader nooit nog een voet in de kerk gezet.
  Die glas in lood raampje‘s zijn werkelijk heel mooi. Jullie maken er daar ook een paradijsje van.

 4. schitterende ramen, tekst bij tweede raam is inderdaad moeilijk te begrijpen
  heel mooie foto’s van de diverse kerken, een paar er van herkende ik.

 5. Wat een prachtige ramen.Verzorg ze maar goed want de glasramen zijn altijd mooi. Het is handwerk en waardevol.Goed invulling van de challenge

 6. Heel mooi die glas in lood raampjes die je vond. Ik ben er mee opgegroeid, met glas in lood in een kerk. Nog steeds vind ik het prachtig, dus af en toe loop ik de St. Jan in Gouda binnen om te kijken naar die prachtige ramen.

 7. een heel mooie invulling aan het thema
  glas in lood vind ik ook altijd erg mooi in de kerken ,voor een geloof kom ik er niet
  maar ga er wel binnen om het gebouw te bezichtigen

 8. Mooie glas in lood ramen. Zelf bezoek ik ook meestal elke kerk en kapel die ik tegen kom, ook al ben ik geen kerkganger op zondag.
  Wat sneu van die crasch van je harde schijf…. om die reden moet je dus geregeld backups maken. Zelf doe ik het ééns per maand.

 9. Jullie tuin…. en kerk? Adam & Eva, Hof van Eden

  Ook zonder je tuin te gebruiken heb je de opdracht prima geklaard vind ik. En kaarsjes aansteken mag ieder, met of zonder geloof

Leuk als je een reactie achterlaat!