Dahlia’s en oudewijvenmist

In mijn hele tuinier-leven had ik nooit dahlia’s in de tuin. Ik vond dat eigenlijk een oude mensen plant. Tot ik in blogs van anderen, zoals Hetty’s tuinverhalen zag dat er toch wel mooie soorten zijn. Dus sinds twee jaar ben ik toch om…….In het voorjaar schreef ik al een keer een blog over het planten van knollen, verzorgen en vermeerderen van Dahlia’s

De dahlia’s had ik vorig najaar in de kelder onder het bedrijf van onze zoon laten overwinteren. In het voorjaar heb ik ze dit jaar eerst voorgetrokken in potten en zette ze pas na ijsheiligen in de vollegrond. Het waren toen al aardige planten geworden. Maar eenmaal in de volle grond begon de ellende met die rot slakken. Constant vraten ze de dahlia’s kaal. Een wit bloemige soort heeft zelfs nooit gebloeid.In een roodpaarse soort heeft 1 bloem gezeten.Het was om gek van te worden.

Herfstbloei

Nu is het inmiddels herfst en is de enige plant die het aardig deed en de slakken overleefde, de Crème de cassis . Ik las in mijn eigen verzorgingstips dat je hem kunt toppen om hem compact te houden, maar in dit rare tuinseizoen heb ik dat niet gedaan.Ik was al blij met ieder nieuw blaadje wat geen gat had.

Nu heeft hij inmiddels een hoogte bereikt van ongeveer 1.70m. Hij is hoger dan ik lang ben☺ Het stukje border waar ik hem gezet heb ik inmiddels een grote rommel geworden. De cosmea afgebroken en heel breed uitgegroeid, de verbena omgewaaid met de wind van afgelopen weekend.

Uitgebloeide gladiolen en liatris staan er nog tussen. De hemelsleutel is dit jaar zo groot geworden dat ze helemaal uit elkaar gevallen zijn en in het midden van de bos een gat is ontstaan, het ziet er niet fraai uit.Ik moet nodig aan de slag. Nu de grond weer nat is en het ook nog mooi weer is, kan ik weer wat doen.

Dahlia’s rooien

Vorig jaar heb ik de knollen die in de volle grond stonden eruit gehaald en zoals al gezegd in de kelder laten overwinteren. Eerst twijfelde ik nog of ik ze dit jaar de winter door in de grond zou laten zitten. Het hoekje waar ze stonden ligt naast de compostbak van de buurman, dus volgens mij verzamelden die slakken zich daar allemaal om vervolgens zodra het donker werd zich te verlekkeren aan mijn dahlia’s………Ik heb ze dus gerooid en ga er volgend jaar een andere plek voor zoeken of ik zet ze in bakken.

Nog wat foto’s van afgelopen week van de bloem van de crème de cassis

En nog een bos voor thuis………

Oudewijvenmist en spinnenwebben

In deze oudewijvenzomer is het hier iedere ochtend dicht van de mist. Eind van de ochtend komt de zon dan door en is het geweldig nazomerweer. Gisteren paste ik op de oudste, zieke, kleindochter. In de tuin bij hun huis hing het vol spinnenwebben. Met mijn telefoon maakte ik wat foto’s

het leek wel feest in de tuin, spinnenwebben als slingers met natte bellen van plant naar plant.Echt een prachtig gezicht!

Later die ochtend ging ik met kleindochter nog een luchtje scheppen en ging zij op zoek naar meer spinnenwebben. We zagen er heel veel. De een nog groter dan de andere, soms met een reuzenspin in het midden van het web.

We zochten ook kastanjes, en hadden al een zak vol toen ze enthousiast riep dat ze nu iets geweldigs gevonden had wat ik zeker prachtig zou vinden. Op de stam van een oude boom groeiden minuscule paddenstoelen tussen het mos. Ze heeft er echt oog voor!

Het fotograferen heeft ook haar interesse, ze vraagt dan heb je hem oma, mag ik eens kijken? Ik beloofde haar in de herfstvakantie mee te nemen naar het landgoed hier dichtbij om meer paddenstoelen te zoeken. Misschien kan ze met mijn oude telefoon ook eens wat foto’s maken. Kijken of ze dat wat vindt………..

19 gedachten over “Dahlia’s en oudewijvenmist

 1. Had ik nog nooit eerder gehoord oudewijvenmist 🙂 mooie foto ;’s van bloem en spinrag met dauw
  dahlia’s zijn zulke mooie bloemen, prachtige kleur hebben deze dahlia’s Margriet

 2. Bedankt voor het linken naar mijn blog. De dahlia’s doen eindelijk prachtig. Het was een lastige zomer voor dahlia’s. Volgend jaar beter. De spinnenwebben zijn hier ook geweldig. Je zult het wel lezen op mijn nieuwe post.

 3. Er zitten schitterende soorten tussen de dahlia’s. Wij rooiden ze ook maar nu zijn de winters niet meer zo koud. Prachtige spinnenwebben, alleen moet je er niet met je snoet inhangen.

 4. Ha Margriet , de dahlia s kun je gewoon in de grond laten zitten……doen wij sinds enkele jaren , gaat prima en scheelt n hoop werk .
  Saté prikkers eromheen zetten als alles is afgestorven , dan weet je waar ze staan.
  Prachtig spinnenweb foto’s !
  Groetjes Anet

  • Afgelopen winter waren de dahlia’s die ik in pot had laten zitten allemaal snot geworden, het had natuurlijk hard gevroren en in die pot was dat teveel.Goede tip van de stokjes. ….

Leuk als je een reactie achterlaat!