De mooiste………..

Bij andere bloggers zie ik nog de mooiste foto’s van afgelopen jaar gepost worden. Leuk om te zien allemaal.

Hier valt af en aan natte sneeuw, dus wat let mij om ook nog wat “mooiste” foto’s te laten zien?

Dit keer de mooiste stapelmuurtjes en oude muren, niet van afgelopen jaar maar ik denk van afgelopen 4 jaar, verder gaat mijn foto archief niet meer…..

Frankrijk

Het land van de mooie muurtjes is voor mij Frankrijk. Dat zal ook komen omdat we niet in heel veel andere landen geweest zijn en waar we wel waren heb ik niet altijd foto’s van muurtjes gemaakt. In Frankrijk kun je er niet omheen. We vierden vakantie in de Dordogne, Pyreneeën, Vogezen, Elzas, Camargue, Ardeche, Aquitaine, Provence en Bretagne. Overal zie je wel van die stapelmuurtjes van grote keien of stukken rots. Geweldig vind ik ze. In onze tuin maakten we ook stapelmuurtjes maar niet van die mooie stenen maar van kleine vierkante stenen.

Ook de huizen in Zuid Frankrijk, gemaakt van die mooie gelige steen, zo mooi!

een plaatsje in de Dordogne

Tijdens onze laatste vakantie liepen we in de stad Vogue langs een muur en een minuscuul paars bloempje bloeide te midden van die kale stenen. Ik keek eens goed, maar hij was toch heus echt….

In het Zuid-Franse landschap zie je veel terrassen langs de hellingen. De muren die de terrassen vormen, zijn gestapeld met stenen. Het is niet zomaar een kwestie van wat stenen neerleggen, er is in Frankrijk de erkenning van het beroep muurbouwer.

Wie in de 21e eeuw een mur en pierres bouwt of herstelt kan zich erfgenaam van deze restanquère voelen. Restanquère is Provençaals voor iemand die waterkerende muren zet. In de rest van Frankrijk heten zij murailleurs. In alle landen rond de Middellandse Zee (Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland, maar ook Turkije, Marokko en Algerije, en ook in Schotland) bestaan initiatieven om dit ambacht te laten herleven.

Tenerife

Ook op het eiland Tenerife zagen we terrassenmuren. Op deze foto werden aardappelen verbouwd op de terrassen
Langs de wegen zagen op Tenerife weer andersoortige muurtjes
In het natuurpark rond El Teide kon het niet missen, de lavastenen opgestapeld als muurtje
ook langs de kust gebruikte men de zwarte stenen om muurtjes mee te maken
of hier om deze rots heen met de geheimzinnige deur van een paar blogs terug

Polen

In Polen bezochten we het stadje Paczkow.Hier is een ommuring vanuit de 14-e eeuw te zien. Deze muren zijn 1.2 km lang en 9 meter hoog. Er zijn19 halfronde torens en vier met torens versterkte poorten te zien.

Ook in Polen, misschien in het zelfde stadje, dat herinner ik mij niet meer

Het is jammer dat men daar blijkbaar niet de financiële middelen heeft om dit in goede staat te houden

Litouwen

In de stad Kaunas zagen we dit stuk muur, tegeltjes als ware het de badkamer..

De muur hierboven en hieronder zagen we in de moderne winkelstraat de Vrijheidsboulevard. Supermoderne winkels van allerlei dure merken. Als je echter zo’n poortje doorging kwam je in een andere wereld. Die van gehavende huizen, slechte stoepen en wegen…armoede

Net als in Polen was hier veel achterstallig onderhoud. Het land werd in 1990 onafhankelijk van de Sovjet-Unie, waarvan het sinds 1940 deel uitmaakte. We zagen wel veel gebouwen in de steigers staan, er gebeurde dus genoeg. We waren maar kort in de stad Kaunas en van het land zagen we verder niets…..Ik zou er graag nog eens heen gaan, evenals naar Polen om meer te zien van die, ook mooie, landen met een bijzondere historie……

Nederland

In Nederland worden ook stenen gebruikt om bv het land te beschermen tegen de zee/ het water

Neeltje Jans
Brouwersdam

20 gedachten over “De mooiste………..

 1. Heb je die foto’s echt speciaal voor die muren gemaakt.. of meer voor de sfeer die er door ontstaat of het straatje dat ermee gevormd werd? Ik maak eigenlijk alleen foto’s van zo’n muurtje zélf als er inderdaaad iets van een plantje uit of op groeit.. sta er altijd verbaasd over dat zo’n plantje maar zó weinig nodig heeft om te groeien en zich vast te houden dan!
  Bakstenen bouwsels, vooral in siermetselwerk, heeft heel erg m’n interesse.. maar dat zie je vaker in gebouwen dan in muren. Op jouw foto’s is die doorgang met die boogjes in Litouwen in dat opzicht bijzonder.
  Vogue waren wij ook eens.. dat is toch dat dorpje waar je door die hele smalle straatjes onder vele boogjes door kunt wandelen? 🙂
  Die zeewering in Brouwersdam vind ik niet echt een muur hehe.. al zijn het wél stenen ja. In NL zouden er ook meer stapelmuurtjes moeten verrijzen, zo mooi.. dat kennen we hier nauwelijks natuurlijk, natuurlijk omdat we die stenen niet bij de hand hebben.. ze hierheen halen zou erg duur worden denk ik. Baksteen was vast goedkoper. 🙂
  Hopelijk was dit geen postje over muren, omdat ze al op je afkomen..? 😉

  • Ik heb ze vaak speciaal voor de muren gemaakt, ik hou daarvan. Ik heb nog veel meer foto’s van mooie straatjes met mooie huizen. Die komen ook nog een keer aan de beurt.Vogue had niet echt boogjes om onder door te lopen[ niet gezien althans], wel een grote boogbrug. Ja de muren komen op ons af, haha. Alhoewel ik nog wel buiten kom, maar man niet….

   • Dan heb óf jij die gemist, óf ik ben in de war en waren die boogjes in het volgende plaatsje daar, Balazuc. We bezochten die plaatsjes tijdens een uitstapje daar na elkaar. We zaten er niet zo ver bij vandaan op een camping, maar in Balazuc waren we al veel vaker.. aan de overkant van de brug daar zijn klimrotsen..! 🙂

     • Ik mail je wat.. in Vogüé waren er echt ook wel hele smalle straatjes en boogjes.. ik heb de foto’s teruggezocht! 🙂 Maar inderdaad, als je nog niet zo goed kon lopen toen, hebben jullie je vast meer tot de hoofdstraten beperkt.

 2. Die stenen bij neeltje Jans zien er niet zo representatief uit in vergelijking met die met zoveel liefde gemaakte muurtjes in de andere landen. Wel mooi begroeid met wier. Dat hebben de andere muren weer niet!

 3. schitterend mooi zijn die muurtjes
  ik zou niet 123 de mooiste aan kunnen wijzen , maar laat ik het zo zeggen
  toen de serie All Creatures Great and Small werd uitgezonden , en ik genoot de slingerende weggetjes door het landschap , die wil ik fietsen zei ik , en ja reed er 2x , 1 x rondje Zuid Engeland 1 x rondje Noord Engeland en Schotland , ja genoot er enomen van

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!