Reizen door Polen, Paczkow en Wambierzyce

Vandaag reden we al vroeg weg vanuit ons hotel. Na een nacht met veel zwaar onweer is de temperatuur weer wat aangenamer.Gisteren 31 graden, vandaag rond de 20. Betere temperatuur om wat te kunnen doen.

We reden eerst naar Paczkow.Hier is een ommuring vanuit de 14-e eeuw te zien.Deze muren zijn 1.2 km lang en 9 meter hoog.Er zijn19 halfronde torens en vier met torens versterkte poorten te zien.

Wat me het meest opviel is dat het stadje er echt heel verpauperd uit ziet.De wallen zijn ook slecht onderhouden.Waar het in Nederland onder monumentenzorg zou vallen, houdt hier in Polen niemand het bij, lijkt het wel.Ook de huizen zien er afgebladderd uit,in Rotterdam en Amsterdam zouden er in dit soort prachtige gebouwen luxe appartementen gemaakt worden.Hier lijken er meerdere families in te wonen,maar er wordt weinig onderhoud gedaan.

Het stratenplan van Paczkow is als een schaakbordpatroon aangelegd.Aan het Rynek, het marktplein staat het 16-e eeuwse stadhuis{ Ratusz] De toren doet denken aan de renaissancetorens in Noord Italië. Je kunt de toren beklimmen, maar op het tijdstip dat wij er waren was de toren nog niet open.

Na Paczkow reden we door naar Wambierzyce

Basiliek

Hier staat een grote basiliek in okerkleur.Helaas was men bezig met onderhoud en was de voorkant grotendeels ingepakt.De binnenkant echter maakte het de moeite van de tocht waard, prachtig! Er was een mis bezig toen wij er waren, dus in de basiliek kon ik niet alles fotograferen.Er zong een koortje van een stuk of 8 mannen en vrouwen, de akoestiek was zo mooi, het leek of er een groot koor stond te zingen. Nou zijn wij niet katholiek, maar we hebben onze ogen uit gekeken.

Onze Lieve Vrouwe van Wambierzyce

In de basiliek staat een 40 cm hoog beeld van Onze Lieve Vrouwe van Wambierzyce, wat wonderen zou verrichten.Het heeft weg van Lourdes waar mensen opeens weer kunnen lopen, ook hier hingen stokken als bewijs van de wonderen.

Kruisweg

Op de heuvel tegenover de basiliek is een reusachtige kruisweg van alle 29 staties[ de kruisweg van Jezus] aangelegd, wat al vanaf de 18-e eeuw pelgrims en boetelingen aantrekt.Wij beklommen deze treden, vanaf boven was het uitzicht prachtig.

4 gedachten over “Reizen door Polen, Paczkow en Wambierzyce

    • Wat bijzonder Sabine! Wij zijn er drie maal geweest voor het bedrijf van onze zoon. De laatste keer bleven we er op vakantie. We zagen maar een klein stukje van dat grote land, maar het was heel bijzonder! Ik zou het aanraden om er heen te gaan als je de mogelijkheid hebt!

Leuk als je een reactie achterlaat!